Μια εθνική μπάσκετ χωρίς κατάλληλη ψυχολογική προετοιμασία

Η Εθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης δεν προκρίθηκε στις οκτώ καλύτερες του κόσμου ενώ τα γραφεία στοιχημάτων την έδιναν στην πρώτη 4άδα και όλοι οι Έλληνες πίστευαν στο μετάλλιο.  Επίδοση χειρότερη των προσδοκιών που δεν χαροποίησε τους Έλληνες και κυρίως τα νέα παιδιά. Πέρα από την αρνητική επίδραση στη διάθεση των Ελλήνων φιλάθλων, το αποτέλεσμα δεν συμβάλει στην αύξηση της συμμετοχής των νέων παιδιών στον αθλητισμό.

Αθλητές φαινόμενα όπως ο Γκάλης και ο Αντετοκούνμπο και ομάδες αγαπημένες που συγκροτούνται από σπουδαίους

διεθνείς αθλητές όπως στην καλαθοσφαίριση και σ’ άλλα αθλήματα, προσελκύουν τα παιδιά στον αθλητισμό1.  Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά ασχολήθηκαν με το μπάσκετ μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού το 1987.  Από τότε η καλαθοσφαίριση είναι μακράν το δεύτερο πιο δημοφιλές άθλημα στη χώρα, με μικρή διαφορά από το ποδόσφαιρο ως προς τη συμμετοχή των νέων παιδιών. Αυτό έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία των παιδιών και γενικά στην ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη, αφού όπως προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τα νέα παιδιά  5-17 ετών χρειάζεται να αθλούνται καθημερινά για μια ώρα το λιγότερο!2  

Για βεβαιωμένα ψυχοκοινωνικά οφέλη οι συνθήκες προπόνησης και αγώνων χρειάζεται να έχουν το ενδεδειγμένο ψυχοκοινωνικό κλίμα που διαπαιδαγωγεί σωστά τα παιδιά - το οποίο στην Ελλάδα μόνο δεδομένο δεν είναι!  Δυστυχώς οι Έλληνες επαΐοντες του αθλητισμού έχουν μέτρια ως κακή σχέση με τους καλούς Έλληνες επιστήμονες του αθλητισμού οι οποίοι έχουν ανεβάσει την αθλητική επιστήμη στην 23η θέση διεθνώς, όταν το σύνολο των άλλων επιστημών βρίσκονται στην θέση 29 παγκοσμίως3. Η αδιαφορία τους είναι πιο έντονη σε θέματα παιδοψυχολογίας στον αθλητισμό, όμως και η σχέση τους με την αθλητική ψυχολογία στον υψηλό αγωνιστικό αθλητισμό δεν είναι σπουδαία4. Δύο μόνο παραδείγματα από την πρόσφατη εμπειρία της εθνικής μπάσκετ: Ελεύθερες βολές και momentum.

Ελεύθερες βολές

O προπονητής της Ελληνικής ομάδας καλαθοσφαίρισης στις πρώτες δηλώσεις του μετά τον αποκλεισμό από την Τσεχία απέδωσε το αποτέλεσμα και στην καλύτερη επίδοση στις ελεύθερες βολές της Τσεχίας (21/22 ή 95.5%) απ’ ότι η ομάδα μας (10/18 ή 55.6%). Για εμάς τους αθλητικούς ψυχολόγους 55% είναι αδικαιολόγητη επίδοση για παίκτες αυτού του επιπέδου. Πριν χρόνια σε μια γυναικεία ομάδα Α’ εθνικής είχα ζητήσει από τις παίκτριες να κάνουν μόνες τους σε συνθήκες ηρεμίας 20 συνεχόμενες ελεύθερες βολές. Όλες έκαναν 20 στις 20 επιτυχημένες βολές, μόνο μία έκανε 16 στις 20. Η επίδοσή τους στον αγώνα πέφτει λόγω πίεσης του αγώνα, έντασης, κούρασης, μείωσης της αυτοπεποίθησης που μειώνουν τα επίπεδα ηρεμίας, καθαρής σκέψης και προσοχής τους.  Οι αθλητικοί ψυχολόγοι εκπαιδεύουμε τους αθλητές να εμπεδώσουν και να αυτοματοποιήσουν ψυχολογικές δεξιότητες που αυξάνουν την προσοχή και αυτοσυγκέντρωσή τους στην εκτέλεση των βολών.  Η δουλειά χρειάζεται να γίνεται πρωτίστως όσο οι αθλητές είναι στα τμήματα ανάπτυξης ώστε να εδραιώνουν υψηλά ποσοστά επιτυχίας στις ελεύθερες βολές πριν φτάσουν στις επαγγελματικές ομάδες. Όμως και οι επαγγελματίες αθλητές αυξάνουν τις επιδόσεις τους όταν υποστηρίζονται από αθλητικό ψυχολόγο που τους βοηθά.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα