H Team USA αξίζει ένα ρεπό διαρκείας από τη FIBA

17:28 11/9/2019 - Πηγή: Contra

Μεγαλώσαμε στην εποχή που η Αμερική δεν λεγόταν Team USA αλλά 'Dream Team' και η ευκαιρία να τη νικήσεις αποτυπωνόταν όχι σε ολόκληρα παιχνίδια, αλλά σε στιγμές. Μια από αυτές τις στιγμές, ήταν το 17-14 με το οποίο είχε προηγηθεί η Εθνική Ελλάδος στο Μουντομπάσκετ του 1994, ενάντια σε μια ομάδα που εκείνη τη χρονιά, οποιαδήποτε νίκη της με λιγότερους από 30 πόντους, έμοιαζε με ήττα.

Η εποχή αυτή έχει περάσει ανεπιστρεπτί, η Dream Team έγραψε το δικό

της ιστορικό κεφάλαιο και εξαφανίστηκε. To 2004, η Αμερική έφτασε στο ναδίρ της μπασκετικής ιστορίας της, σε μια περίοδο που φλέρταρε με την ατίμωση, λίγο πριν έρθει η εξιλέωση το 2008, με τον Κόμπι Μπράιαντ και τον Λεμπρόν Τζέιμς να θυμίζουν ξανά στο κοινό ποια είναι τα υλικά των μπασκετικών ονείρων. Σήμερα, η Dream Team έχει μετονομαστεί σε Team USA, έχει εμφανιστεί σε ένα παγκόσμιο τουρνουά με μια ομάδα 'μετριοκαλών' παικτών του NBΑ, ένα σύνολο μισθοφόρων, υπό την καθοδήγηση του Γκρεγκ Πόποβιτς και τη σημαντική βοήθεια του Στιβ Κερ. Η Team USA βρέθηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κίνας θυμίζοντας μαγαζί ρούχων που ξεπουλάει τα τελευταία του κομμάτια στο τέλος της σεζόν των εκπτώσεων ή κάποια μπάντα διαλυμένη που συναρμολογήθηκε ξανά μαζί με νέους μουσικούς, ώστε να βάλει μπρος κάποιο reunion-αρπαχτή.

Η Team USA ζορίστηκε πολύ από την Τουρκία, τα βρήκε σκούρα σε ορισμένες στιγμές από την Εθνική μας και στο παιχνίδι που 'έκαιγε η μπάλα' για τη διεκδίκηση των μεταλλίων, αυτό ενάντια στη Γαλλία του ραγδαία ανερχόμενου μικρού Θεού Ρούντι Γκομπέρ, διαλύθηκε. Το τελικό 79-89 υπέρ των Γάλλων μοιάζει με Επανάσταση, σχεδόν επαναλαμβάνει τον άθλο της Εθνικής Ελλάδος του Παναγιώτη Γιαννάκη πριν 13 χρόνια, ακυρώνει ένα σερί νικών 63-0 που έτρεχε η Team USA και αναδεικνύει τη δυναμική ενός σύνολου παικτών που δεν καταλαβαίνει από "Ι love this game' και άλλες NBA-ικές 'χαριτωμενιές'. Η σημερινή Team USA είναι η ενσάρκωση της περιφρόνησης των Αμερικανών προς το μπάσκετ της FIBA και από σήμερα, αυτή η περιφρόνηση της έχει επιστραφεί με τον πιο κυνικό τρόπο.

Καμία 'Redeem Team' δεν θα καταφέρει να ξελασπώσει την Team USA κι αυτή τη φορά. Ίσως ένα ρεπό διαρκείας ενός χρόνου - ή και περισσότερο- όπως αυτό που είχε ζητήσει ο Στιβ Κερ για τους Γουόριορς μετά τη φετινή σεζόν που η ομάδα του θύμιζε νοσοκομείο από τους τραυματισμούς, να μπορούσε να σώσει το γόητρο της ομάδας. Ένα ρεπό διαρκείας, σαν επιβεβλημένη αυτό-αποχή από τις διοργανώσεις της FIBA, μέχρι να πειστούν τα αστέρια του NBA να συνδράμουν σε μια νέα ομάδα, που θα γεννήσει νέα μπασκετικά όνειρα σε κάθε οπαδό εντός και εκτός Αμερικής. Στιβ Κερ, διεκδίκησε κι αυτό το ρεπό.

Keywords
Τυχαία Θέματα