Αναζητώντας τον χαμένο τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Η αρχαιολόγος και διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Έρευνας Αλεξανδρινού Πολιτισμού Καλλιόπη Παπακώστα πραγματοποιεί ανασκαφές στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου εδώ και δύο δεκαετίες και η μεγάλη προσδοκία της είναι να ανακαλύψει τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά μυστήρια παγκοσμίως.

Το Μαΐο του 2009 ανακάλυψε με την επιστημονική ομάδα της στους κήπους Σαλαλάτ - περιοχή της βασιλικής συνοικίας των Πτολεμαίων - ένα μαρμάρινο άγαλμα, σπάνιο σε τέχνη και ομορφιά

. Το άγαλμα βρέθηκε σε βάθος 8 μέτρων από την επιφάνεια, μέσα σε επίχωση ελληνιστικών/πρώιμων ρωμαϊκών χρόνων. Έχει ύψος 80 εκατοστά και όσον αφορά την κατάσταση διατήρησής του, σύμφωνα με τη διευθύντρια της ανασκαφής, το κεφάλι και ο κορμός σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση.

Το σημαντικό αυτό εύρημα αναπτέρωσε τις ελπίδες της. Το τεχνούργημα αποδείχθηκε ένα πρώιμο Ελληνιστικό άγαλμα που φέρει τη σφραγίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Και φυσικά αποτέλεσε ένα ακόμη ισχυρό κίνητρο για την αρχαιολόγο ώστε να συνεχίσει τις ανασκαφές.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 2015 η Καλλιόπη Παπακώστα, έχοντας κάνει ανασκαφές που φτάνουν δεκάδες μέτρα κάτω από τη σύγχρονη Αλεξάνδρεια αποκάλυψε τη βασιλική συνοικία της αρχαίας πόλης. «Αυτή είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται τα αρχικά θεμέλια της Αλεξάνδρειας», λέει ο Fredrik Hiebert, αρχαιολόγος μέλος της National Geographic Society.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα