Οι καπνοβιομηχανίες... «ατμίζουν» την ΕΕ

Στις 12 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταχώρισε μια «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών» με τίτλο «Ας ζητήσουμε εξυπνότερη νομοθεσία για το άτμισμα!».

Στόχος της πρωτοβουλίας, σύμφωνα με την περιληπτική εκδοχή που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή, είναι «να θεσπίσει ειδική νομοθεσία, η οποία διαχωρίζει σαφώς τα προϊόντα ατμίσματος από τα προϊόντα καπνού και τα φαρμακευτικά προϊόντα». Οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας καλούν την Επιτροπή, που συμπληρώνοντας την οδηγία του 2014 για τα καπνικά προϊόντα έθεσε περιοριστικούς κανονισμους για τα προϊόντα ατμίσματος, να εξασφαλίσει «νέα νομοθεσία

(σσ. για τα προϊόντα ατμίσματος) βασιζόμενη στην υποχρεωτική συμμόρφωση με αξιόπιστα πρότυπα ποιότητας των προϊόντων, ασφάλειας και κατασκευής, καθώς και με υπεύθυνες πρακτικές εμπορικής προώθησης που εξασφαλίζουν την προστασία των νέων».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε ότι καταχωρεί την πρωτοβουλία μόνο ως προς «το νομικά παραδεκτό της πρότασης» και ότι «κατά το παρόν στάδιο, η Επιτροπή δεν αναλύει την ουσία της πρότασης». Σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία της ΕΕ, από τις 20 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η δωδεκάμηνη συγκέντρωση υπογραφών υποστήριξης της πρωτοβουλίας και αν συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο δηλώσεις υποστήριξης από τουλάχιστον επτά διαφορετικά κράτη μέλη, η Επιτροπή θα πρέπει να αντιδράσει εντός τριών μηνών, είτε θετικά, είτε όχι.

Το νόμιμο και το ηθικό

«Οι προϋποθέσεις για το παραδεκτό μιας πρωτοβουλίας είναι ότι η προτεινόμενη δράση δεν βρίσκεται καταφανώς εκτός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής να υποβάλλει πρόταση για την έκδοση νομικής πράξης, ότι δεν είναι κατάφωρα καταχρηστική, επιπόλαιη ή κακόβουλη και ότι δεν αντίκειται με προφανή τρόπο στις αξίες της Ένωσης» προσθέτει η Επιτροπή. Αυτή η τελευταία επισήμανση είναι σημαντική, διότι, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico, η εν λόγω πρωτοβουλία και η καμπάνια που την ακολουθεί, χρηματοδοτήθηκε με 10.000 ευρώ από την Imperial Brands, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες καπνού παγκοσμίως, ενώ, τα άτομα που αναφέρονται στην πρωτοβουλία περιλαμβάνουν τον επικεφαλής του τμήματος της Imperial Brands για τις υποθέσεις που αφορούν τις σχέσεις της εταιρείας με την ΕΕ Imperial Brands, καθώς και εκπροσώπους ομάδων πίεσης της ατμικής βιομηχανίας από διάφορες χώρες.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα