Άμυνα πρωταθλητισμού, επίθεση... υποβιβασμού!

Τον τίτλο της ομάδας των άκρων διεκδικεί επάξια την τρέχουσα σεζόν ο ΑΟΞ! Ο λόγος για την αμυντική και την επιθετική της επίδοση, που είναι ακριβώς αντίθετες. Η πρώτη προσομοιάζει σε αυτές των ομάδων που κάνουν πρωταθλητισμό (ή, τέλος πάντων, έκαναν στη μεγαλύτερη διάρκεια του πρωταθλήματος) και η δεύτερη σε αυτές των ομάδων που κινδυνεύουν με υποβιβασμό.

Σε ό,τι αφορά στην αμυντική επίδοση της Ξάνθης, αυτή οφείλεται στη συνολική αμυντική λειτουργία της ομάδας, που είναι σχεδόν υποδειγματική. Και λέμε σχεδόν,
διότι λίγα τέρματα χωρίζουν το παθητικό του ΑΟΞ (17 γκολ) από το παθητικό των ομάδων που είναι πρώτες στη σχετική κατηγορία και -καθόλου συμπτωματικό αυτό- πρώτες στο βαθμολογικό πίνακα. Ο ΠΑΟΚ είναι αυτός που έχει το μικρότερο παθητικό (11 γκολ) κι ακολουθούν ο Ολυμπιακός (15 γκολ) και η ΑΕΚ (επίσης 15 γκολ). Δηλαδή, η σειρά του παθητικού των τερμάτων είναι ακριβώς ίδια με τη σειρά στο βαθμολογικό πίνακα αυτή τη στιγμή: 1. ΠΑΟΚ, 2. Ολυμπιακός, 3. ΑΕΚ.
Στην αντίπερα όχθη, η επιθετική επίδοση του ΑΟΞ, με 16 γκολ ενεργητικό, είναι η τρίτη χειρότερη στο πρωτάθλημα μέχρι τώρα. Ακριβώς ίδια έχει ο ΠΑΣ Γιάννινα, που είναι στη 13η θέση, 14 γκολ έχει ο Λεβαδειακός, που είναι στη 14η θέση, και μόλις 10 γκολ έχει ο Απόλλων Σμύρνης, που είναι στη 16η θέση. Ο ΟΦΗ, που είναι στη 15η θέση, έχει 20 γκολ στο ενεργητικό του.

Γίνεται αντιληπτό, δηλαδή, ότι αν κρατάει κάτι τον ΑΟΞ στη μέση του βαθμολογικού πίνακα, στην 8η θέση δηλαδή, με 29 βαθμούς, στους +7 δηλαδή από τον 13ο ΠΑΣ Γιάννινα, είναι η άμυνά του. Αυτή του δίνει έστω και τους βαθμούς της ισοπαλίας, καθώς είναι η ομάδα με τις περισσότερες μέχρι τώρα στη σεζόν, 11 συνολικά. Τουτέστιν, περίπου το 1/3 των βαθμών η Ξάνθη το έχει πάρει από τις ισοπαλίες της!

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις 6 από τις 11 αυτές ισοπαλίες τις έχει πάρει ο ΑΟΞ στα τελευταία 8 παιχνίδια που έχει δώσει, στα οποία έχει σκοράρει μόλις μία φορά, στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την ΑΕΛ (1-1). Οι δύο ήττες ήρθαν με σκορ 0-1 (εντός έδρας από Άρη και Λεβαδειακό), ενώ οι άλλες πέντε ισοπαλίες είναι χωρίς τέρματα (0-0). Τελευταία φορά που ο ΑΟΞ πανηγύρισε νίκη ήταν στις 20 Ιανουαρίου, με σκορ 2-1 απέναντι στον Ατρόμητο, στα Πηγάδια.

Βεβαίως, για αρκετές αγωνιστικές είχαν προβλήματα τραυματισμών οι βασικοί επιθετικοί της ομάδας, Έρικ Γέντρισεκ και Ματίας Κάστρο, οι οποίοι έχουν 7 και 3 γκολ αντίστοιχα, δηλαδή, τα 10 από τα συνολικά 16, όμως, το ζήτημα είναι ότι ουσιαστικά δεν έβγαλε άλλους σκόρερ ο ΑΟΞ. Από 1 γκολ έχουν οι Ντίνις Αλμέιδα, Δήμος Μπαξεβανίδης, Αλεξάντερ Κοβάσεβιτς, Πίταρ Ντζουρίτσκοβιτς και Αρμίντο Μπρίτο, ενώ υπάρχει και το αυτογκόλ του Γιάγκος Βούκοβιτς στον εντός έδρας αγώνα με τον Ολυμπιακό (1-1).

Ο προπονητής της ομάδας, Μίλαν Ράσταβατς, πονοκεφαλιάζεται έντονα για την επιθετική αφλογιστία και μάλιστα έφτασε να μιλά για το θέμα αυτό δημοσίως, όπως έκανε στη συνέντευξη Τύπου μετά τον τελευταίο εντός έδρας αγώνα του ΑΟΞ με αντίπαλο τον Αστέρα Τρίπολης, που τελείωσε 0-0. Επιχειρεί να βρει λύση για την ομάδα του, όμως, δεν τα έχει καταφέρει μέχρι τώρα. Και ξέρει καλά ότι το πρόγραμμα που ακολουθεί είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς αμέσως μπροστά υπάρχει η έξοδος στη Νέα Σμύρνη, ακολουθεί η τριάδα "φωτιά" με αντιπάλους κατά σειρά τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό, μετά υπάρχει ο αγώνας με τον Απόλλωνα Σμύρνης και τελευταία αγωνιστική η αναμέτρηση με τον Άρη εκτός έδρας.
Keywords
Τυχαία Θέματα