The Inner Friend Review

Τι κρύβει το δικό σας μυαλό;

Το single-player "The Inner Friend" είναι το πρώτο παιχνίδι της PLAYMIND, και μετά από δύο χρόνια παραγωγής, επιτέλους κυκλοφόρησε. Μια πρώτη ματιά από αυτό πήραμε στην φετινή Gamescom 2018 και τώρα είχαμε την ευκαιρία να χαθούμε ολοκληρωτικά στον σκοτεινό κόσμο του μυαλού του μικρού Shadow.

Το "The Inner Friend" μας ταξιδεύει στον εφιαλτικό κόσμο που κρύβει το υποσυνείδητο μας. Πιο συγκεκριμένα, ακολουθεί το μυστηριώδες Shadow που τριγυρνάει

στο αναστατωμένο μυαλό του ανθρώπου που ανήκει, ξαναζώντας παιδικές αναμνήσεις που το στιγμάτισαν, προσπαθώντας να τις υπερνικήσει και τελικά νοιώσει αρκετά ασφαλής μέσα στο ίδιο του το σώμα. Οι φοβίες και οι απoγοητεύσεις του Shadow παίρνουν την μορφή τεράτων και λαβυρίνθων, με τον σουρεαλιστικό τρόπο που μόνο ένα παιδί θα μπορούσε να τις φανταστεί, χωρίς καμία απολύτως αφήγηση ή διάλογο. Ο τίτλος θεωρείται horror, καθώς παίζει με το σκοτάδι, τον ήχο και έχει τέρατα να σε κυνηγάνε αλλά προτιμά να τρομάξει κυρίως μέσω της οπτικοακούστικης ατμόσφαιρας του, παρά εξαιτίας των jump scares ή του άγχους ότι σε κυνηγάει κάτι.

Η απουσία αφήγησης ή διαλόγου και η έντονη σκοτεινή ατμόσφαιρα με τους ανάλογους περιβαλλοντικούς ήχους και soundtrack, δημιουργούν μια καθηλωτική εμπειρία για τον παίκτη στην οποία αποφασίζει αυτός την σημασία όσων βλέπει και την κατάληξη της ιστορίας. Ακριβώς όπως όλοι μας πολεμάμε, κατανοούμε, αποδεχόμαστε και αποκρυπτογραφούμε τους φόβους και εμπειρίες μας με διαφορετικό τρόπο, έτσι και το "The Inner Friend" δημιουργεί μια διαφορετική εμπειρία παιχνιδιού, χωρίς να προϊδεάζει ή οδηγεί κάπου συγκεκριμένα.

Το The Inner Friend έχει πολύ απλό χειρισμό, χρησιμοποιώντας μονάχα πλήκτρα κινήσεων για το Shadow και ένα έξτρα πλήκτρο για να όλες τις υπόλοιπες ενέργειες. Παρόλα αυτά, σίγουρα είναι αρκετά πιο άνετος ο χειρισμός μέσω controller αντί για keyboard/mouse. Τα 3-4 έξτρα actions που πρέπει να κάνει ο παίκτης είναι αρκετά συγκεκριμένα και μένουν σταθερά καθόλη την διάρκεια του παιχνιδιού, ενώ σου εμφανίζεται σύμβολο ακριβώς όπου χρειάζεται να πραγματοποιήσεις κάποια ενέργεια.

Ο παίκτης ξεκινάει το ταξίδι του από το άδειο δωμάτιο του χαρακτήρα, από το οποίο κάθε φορά οδηγείται στο μυαλό του, που με την σειρά του οδηγεί στις αναμνήσεις. Η κάθε ανάμνηση είναι μια πίστα διαφορετικού μεγέθους ή λογικής, που ο παίκτης πρέπει να ολοκληρώσει. Σε κάθε ανάμνηση μαζεύεις σημαντικά προσωπικά αντικείμενα σχετικά αυτήν, που συμπληρώνουν το δωμάτιο του Shadow ώστε να ολοκληρωθεί η ιστορία.

Όλες οι πίστες είναι αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους, με διαφορετικούς γρίφους και ενέργειες (από κυνηγητό πλασμάτων, στην απλή εξερεύνηση ή την αποφυγή "λέιζερ") που πρέπει να γίνουν. Αν και όλες είναι αρκετά εύκολες, ανάλογα την εμπειρία του παίχτη από άλλα παιχνίδια μπορεί ο καθένας να καθυστερήσει λίγο παραπάνω σε συγκεκριμένα σημεία. Η μοναδική, μηδαμινή, "δυσκολία" που μπορεί να ξοδέψει έξτρα χρόνο από τον παίκτη χωρίς ιδιαίτερο λόγο είναι η πλοήγηση κατά την επιλογή των αναμνήσεων, που αιωρείσαι στο κενό του μυαλού του χαρακτήρα, μέχρι να πέσεις στο σωστό κουτί για να ξεκινήσεις τις ανακαλύψεις.

Το gameplay φαίνεται να είναι επίτηδες απλοϊκά στημένο και δεν φέρει κάποια πρόκληση από ανάμνηση σε ανάμνηση, ώστε η ατμόσφαιρα και το περιβάλλον να είναι αυτά που οδηγούν το παιχνίδι και απασχολούν τον παίκτη αντί να αναλώνεται στο πως θα νικήσει τι. Μάλλον θα ήταν υπέρ του όμως να ήταν πιο αισθητός ο κίνδυνος στα κυνηγητά ή περισσότερη πολυπλοκότητα στους γρίφους, ώστε ο παίκτης να νοιώθει ότι πραγματικά βασανίζεται κι εκείνος από το παρελθόν. Μετά την ολοκλήρωση του δωματίου, μπορείτε να επιστρέψετε σε όποια ανάμνηση θέλετε είτε για να μαζέψετε έξτρα αντικείμενα που μπορεί να σας ξέφυγαν είτε για να την ξαναζήσετε.

Όπως προαναφέραμε, δεν υπάρχει καθόλου voice acting. Το μοναδικό ακουστικό μέσο που επηρεάζει, αρκετά επιτυχημένα κιόλας, τον παίκτη είναι το soundtrack και οι περιβαλλοντικοί ήχοι, που αλλάζουν άξαφνα και φέρουν αρκετή ένταση όταν χρειάζεται. Τα γραφικά όπως και ο υπόλοιπος τίτλος, δεν έχουν υπερβολικές λεπτομέρειες. Παίζοντας με φως και σκοτάδι και τα απολύτως βασικά στοιχεία κάθε περιβάλλοντος ή πλάσματος, ξανά αφήνουν στον παίκτη να ερμηνεύσει τι συνέβη στο κάθε μέρος όπως θέλει.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για το PC, η οποία μας παραχωρήθηκε από την PLAYMIND.

IGN Greece Life is Strange 2 Launch Trailer [PEGI] Σύλληψη δασκάλου που έβαλε την κόρη του σε παιχνιδομηχανή για κλοπή συστημάτων της Nintendo 8-Bit Armies - Launch Trailer

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα