Άποψη: Που είναι το Battlefield που όλοι αγαπήσαμε;

Για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολύ!

Περιμένεις κι εσύ όπως κι εγώ το επόμενο Battlefield φίλε αναγνώστη; Έπαιξες την open beta; Σου άρεσε; Αν ναι, μπορώ να σου πω πως...είναι η πρώτη φορά στα 16 χρόνια που δεν ενθουσιάστηκα τόσο.

Το Battlefield 1 κατείχε πάντα μια θέση στην καρδιά μου, όπως και τα Battlefield 3

και Battlefield 4 όπου ήταν οι "Αποκαλύψεις" που δημιούργησαν ένα τεράστιο hype και απογείωσαν την σειρά. Άπειρες και διασκεδαστικές ώρες σε δύο τίτλους "διαμάντια" από την DICE.

Όταν έλαβα το key για την beta του Battlefield V ένα δάκρυ συγκίνησης έτρεξε από τα μάτια μου και προετοιμάστηκα για το αγαπημένο μου concept, αυτό του Β' Παγκόσμιου, σε FPS τίτλους.Που να φανταστώ ότι τα δάκρυα συγκίνησης θα μετατρεπόντουσαν σε δάκρυα λύπης και νεύρων.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το Battlefield V από άποψη gameplay και γραφικών είναι καταπληκτικό. Η κίνηση ομαλή όπως άλλωστε ήταν και στους προηγούμενους τίτλους. Τα γραφικά, ειδικά στο Rotterdam map, σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό αλλά... όλο το υπόλοιπο παιχνίδι μοιάζει σαν κάποιος να μην προσπάθησε αρκετά.

Τα προβλήματα ξεκινάνε από το αρχικό μενού. Ένα μενού το οποίο μοιάζει να είναι σχεδιασμένο από κάποιον ο οποίος δεν έχει παίξει ποτέ προηγούμενους τίτλους της σειράς. Ένα μενού όπου χρειάστηκα περίπου 10 λεπτά για να καταλάβω πού στα κομμάτια είναι οι ρυθμίσεις. Το οποίο θυμίζει free to play/MOBA τίτλους, φτιαγμένο με προχειρότητα, και δεν εξυπηρετεί έμπειρους παίκτες, πόσο μάλλον αυτούς που θα έρθουν για πρώτη φορά σε επαφή με τον τίτλο.

Αφού λοιπόν ξεπέρασα το σοκ που μου προκάλεσε το αρχικό μενού, προσπάθησα να μπω σε κάποιο game. Επέλεξα λοιπόν να παίξω conquest, μιας και το Rush δεν υπάρχει πια, και περίμενα να κάνω join. Τότε ήταν η στιγμή που κατάλαβα πως η DICE ήθελε να "ενώσει τον κόσμο", μιας και έπρεπε να με βάλει σε squad με τέσσερα random άτομα για να μπω στο game. Για να είμαι ειλικρινής δεν κοίταξα περαιτέρω αν μπορούσα να απενεργοποιήσω το squad making, αλλά από την άλλη (όπως προανέφερα) το μενού δεν με εξυπηρετούσε στο να το ψάξω το κάτι παραπάνω. Έπειτα από είκοσι λεπτά αναμονής με τέσσερα στα πέντε άτομα στο squad και χαβαλέ με το profanity filter του chat, μπήκαμε στο game.

Το αίσθημα που μου έδωσαν τα όπλα ήταν παρόμοιο με αυτό του Battlefield 1. Το πρόβλημα μου όμως δεν ήταν αυτό, μιας και ήταν αναμενόμενο να υπάρχουν ομοιότητες, αλλά το γεγονός ότι για κάθε όπλο που ξεκλείδωνες ή για κάθε attachment που γινόταν διαθέσιμο έπρεπε να βγω από το game και να πάω στο armory που υπήρχε στο βασικό μενού.

Κοινώς να διακόψω την εμπειρία που μου προσφέρει το game για να ξανά-περιμένω 20 λεπτά, ούτως ώστε να παίξω με ένα όπλο, που ίσως να μην μου αρέσει ή να μην ταιριάζει στο playstyle μου, για να ξανά-βγω από το game κοκ.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να δώσω τα "εύσημα" στον άνθρωπο που σκέφτηκε να βάλει skill-tree σύστημα στα όπλα. Ποτέ δεν περίμενα να δω κάτι τέτοιο στα 16 χρόνια που παίζω Battlefield. Όχι μόνο μάλλον είδαμε το χειρότερο σύστημα στην ιστορία του Battlefield,αλλά έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει κάποια εναλλαγή με μονόδρομο την επιλογή του κάθε path. Δηλαδή αν εγώ μετανιώσω για την επιλογή μου, πρέπει να αγοράσω πάλι το ίδιο όπλο για να μπορέσω να επιλέξω την εναλλακτική. Με τις λιγοστές επιλογές σε όπλα, το συγκεκριμένο σύστημα δεν προσφέρει καμία αίσθηση του balance, είναι τελείως άτοπο με αυτά που μας έχει συνηθίσει το game και δεν είναι τυχαίο που πολλοί competitive παίκτες το σχολίασαν αρνητικά.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνω μία παύση και να προβληματιστώ... Μήπως είμαι πολύ aggressive;

Μάλλον ναι. Όταν βλέπεις βασικούς μηχανισμούς να αλλάζουν, μηχανισμούς όπου ποτέ δεν είχε παραπονεθεί το community, μόνο απογοητευμένος μπορεί να είσαι. To Battlefield είχε στοιχεία τα οποία το έκαναν και ξεχώριζε από τον υπόλοιπο ανταγωνισμό. Στοιχεία όπως το τεράστιο customization, τα vehicle fights όπου παρόμοια δεν υπάρχουν σε games που συνδυάζουν infantry, vehicle και air combat. Όλα αυτά μοιάζουν σιγά σιγά να ελαχιστοποιούνται και την θέση τους να παίρνουν ανούσια mechanics. Μην μου πει κάποιος ότι οι μάχες οχημάτων στην beta του Battlefield V, θύμισαν καθόλου αυτές στις beta των BF3, BF4 και BF1... ακόμη και το Battlefield: Hardline στην beta είχε πιο έντονο αυτό το συναίσθημα.

Το μόνο που βλέπουμε είναι η προσθήκη ανούσιων assignments, τα οποία έτσι όπως είναι δομημένο το σύστημα του νέου Battlefield, μόνο πονοκέφαλο προκαλούν με την σειρά σιγά σιγά σαν να τείνει να χάνει την αυθεντικότητα που την χαρακτήριζε από το πρώτο κιόλας τίτλο. Τα microtransactions είναι η μόνη έννοια της EA, γι αυτό και τα τελευταία χρόνια βλέπουμε battlepacks, weapon shortcuts και τώρα cosmetic items. Tο μόνο καλό στην όλη υπόθεση να είναι η αφαίρεση του premium pass από το Battlefield V. Αυτό όμως δεν είναι κάτι που θυμίζει EA και προσωπικά νομίζω πως κάποιο λάκκο έχει η φάβα.

Ως competitive παίκτης του Battlefield, με ενοχλεί που η σειρά αφαιρεί ή καταστρέφει βασικούς πυλώνες από χαρακτηριστικά που την κράτησαν στην κορυφή. Ξέρω πως είναι ακόμα beta, πως θα γίνουν διορθώσεις κοκ. Η ουσία όμως είναι πως η beta είναι αυτή που θα αφήσει την θετική ή αρνητική εντύπωση. Η beta είναι αυτή που πρέπει να πείσει τον καταναλωτή να αγοράσει πως το προϊόν αξίζει. Το Battlefield V έχει αρχίσει σιγά σιγά να "Call of Dutίζει" και αυτό φαίνεται από τον τρόπο που εξελίσσεται η μάχη, από τα νέα και "χαζά" mechanics. EA και DICE θεωρούν δεδομένη την επιτυχία, κάτι που δεν ισχύει και για να πετύχει ο συγκεκριμένος τίτλος δεν αρκούν μόνο τα εξαιρετικά γραφικά. Το Battlefield V θέλει ακόμα πολύ δουλειά.

Υπάρχουν πολύ καλά παιχνίδια εκεί έξω, τα οποία δεν ακολουθούν την μόδα των Battle Royale. Παιχνίδια τα οποία, ναι μεν δεν είναι παρθενογενέσεις, αλλά τουλάχιστον παραμένουν πιστά στους πυλώνες τους. Παιχνίδια τα οποία δεν θα προσπαθήσουν να κάνουν κάτι βιαστικό, μόνο και μόνο για να ακολουθήσουν την μόδα, το ρεύμα, χάνοντας έτσι την ταυτότητα τους.

Άραγε το Battle Royale ή αλλιώς Firestorm του Battlefield V θα έχει τηγάνια;

Μένει να δούμε τι θα γίνει στην τελική έκδοση...

Ο Mike είναι το "μαντρόσκυλο" του IGN. Όταν δεν γαβγίζει μπορείτε να τον βρείτε σε Facebook, Steam και PSN.

IGN Greece10 αλλαγές που έκανε το Spider-Man της Insomniac στη μυθολογία των κόμικςGamescom 2018: Τα 5 indie games που μας άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις10 παιχνίδια που θα σας βοηθήσουν να επιβιώσετε στην Αποκάλυψη

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα