My Hero One’s Justice Review

Minus Ultra…

2002. Ένας φέρελπις δεκαεξάχρονος καταθέτει τη ζωγραφιά του με σκοπό να εκδοθεί στο παράρτημα των τόμων του One Piece, το SBS. Πράγματι, στο 23ο tankobon, το ταλέντο του ξεχώρισε από το σωρό και επιλέχθηκε από τον ίδιο τον Eiichiro Oda. Ποιος να έλεγε σε εκείνο τον έφηβο ότι 12 χρόνια μετά, όχι μόνο θα δούλευε κοντά στα ινδάλματά του, αλλά θα δημιουργούσε και μια σειρά η οποία θα ήταν το next best thing του Shonen Jump! Φυσικά μιλάμε για το hit

του Kohei Horikoshi, My Hero Academia.

Όπως συμβαίνει κατά κόρον με τα manga, η αυξημένη του δημοτικότητα το οδήγησε στο να μπει και στο χώρο του gaming. Με “μόλις” τέσσερα χρόνια και κάτι κυκλοφορίας βέβαια, δεν έχουμε και πληθώρα επιλογών… Για την ακρίβεια, το πρόσφατο My Hero One’s Justice είναι ο δεύτερος main τίτλος (μη υπολογίζοντας κάποια arcades και mobile games) μετά το My Hero Academia: Battle for All του Nintendo 3DS. Σε αντίθεση με την αποκλειστικότητα του προκατόχου της, η Fighting δημιουργία της developer εταιρίας Byking Inc. διατίθεται από τις 25 Οκτωβρίου για PC, PS4, Xbox One και Nintendo Switch.

Το πιθανότερο είναι πώς για να διαβάζετε αυτό το review, είσαστε ήδη εξοικειωμένοι με τον κόσμο του My Hero Academia. Παρ’ ολ’ αυτά για εσάς που το παιχνίδι κατέληξε από διεστραμμένη τύχη στα χέρια σας και θέλετε να μπείτε στο κλίμα, να σας κάνουμε μια σύνοψη του lore: Μετά από τη γέννηση ενός ξεχωριστού μωρού στην Κίνα και χωρίς να γνωρίζουμε το λόγο, οι άνθρωποι ξαφνικά άρχισαν να αποκτούν ιδιαίτερες και περίεργες ικανότητες, τα λεγόμενα Quirks. Σχετικά σύντομα ο πλανήτης είχε γεμίσει υπεράνθρωπους, σε σημείο που θεωρούταν αφύσικο κάποιος να μην έχει το δικό του Quirk. Όπως ήταν αναμενόμενο, πολλοί αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν για προσωπικό όφελος τα χαρακτηριστικά τους, κάτι που οδήγησε σε ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας. Τότε έκανε την εμφάνισή του ένα επάγγελμα που μόνο στα κόμικς συναντούσε κανείς- αυτό του ήρωα.

Η ιστορία μας ακολουθεί ένα δεκαπεντάχρονο, τον Izuku Midoriya, που ανήκει στη μειονότητα του πληθυσμού που δεν έχει κανένα χάρισμα (περίπου πέντε γενιές μετά, αυτό ανέρχεται στο 20% περίπου) και ο οποίος είναι φανατικός οπαδός των ηρώων. Όνειρό του είναι να μπει στην πλέον διακεκριμένη και φημισμένη Ακαδημία Ηρώων, τη U.A., πράγμα πρακτικά ακατόρθωτο για κάποιον Quirkless. Η μοίρα όμως έχει άλλα σχέδια για αυτόν και μετά από μια αναπάντεχη συνάντηση με το no.1 (και αγαπημένο του) ήρωα, All Might, τίποτα δεν είναι αδύνατο.

Η περίληψή μας, παρότι τη θεωρούμε πληρέστερη από την αντίστοιχη του παιχνιδιού, δυστυχώς δεν είναι αρκετή, καθώς το My Hero One’s Justice δεν ενδείκνυται για νεοεισαχθέντες. Αυτό διότι το story mode ξεκινάει από τα μέσα της 2ης σεζόν του anime (Hero Killer arc) μέχρι τα μισά περίπου της πρόσφατης 3ης. Οπότε αν ελπίζατε να γλιτώσετε ώρες binge-watching (ή reading) παίζοντας και πιάνοντας την ιστορία από εκεί που σταματάει, ελπίζατε λάθος.

Μιας και αναφερόμαστε στο συγκεκριμένο mode, παρόλο που αγαπάμε το My Hero Academia, δε μπορούμε να πούμε ότι μας κέρδισε. Τα γεγονότα περιγράφονται αρκετά περιληπτικά και αποσπασματικά, με μορφή κόμικ storyboards και ουσιαστικά αποτελούν “δικαιολογία” για να μπούμε στο Fighting κομμάτι. Πολλές φορές αναπολήσαμε και το συγκρίναμε με το narrative του Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 3, όπου λίγο ή πολύ (ξανά)παρακολουθούσαμε ένα video game adaptation του anime (με όποια θετικά και αρνητικά συνεπάγεται μια τέτοια εξιστόρηση). Στα συν, να σημειωθεί πως μετά την ολοκλήρωση της “βασικής” ιστορίας μπορείτε να συνεχίσετε με μια δεύτερη, εναλλακτική, που δείχνει τα πράγματα από την οπτική των villains. Ποσοτικά τουλάχιστον, μείναμε ικανοποιημένοι.

Πέραν του ατομικού campaign, θα βρείτε μπόλικες ακόμη κατηγορίες- άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο ενδιαφέρουσες-, οι οποίες είναι το training, τα (αισθητικά) customizations, τα online (με συνδρομή) και local multiplayer, το gallery, το arcade και τα missions. Τα δύο τελευταία δε, κατ’ εμάς, ήταν και αυτά που ξεχώρισαν. Το arcade mode ακολουθεί το παραδοσιακό πρότυπο του genre, επιλέγοντας έναν χαρακτήρα (και δύο ακόμα ως sidekicks) παλεύοντας με τη σειρά αντιπάλους, ενώ οι αποστολές είναι κάτι παρεμφερές αλλά με διακριτά επίπεδα δυσκολίας, -υποτυπώδες- leveling, κανόνες και completion conditions. Οι μάχες, αν και με αρκετά ωραία παρουσίαση που συνάδει με το manga, θα λέγαμε ότι συνήθως είναι σχετικά απλές από πλευράς A.I. και το πιθανότερο είναι να αναλωθείτε σε button mashing- ειδικά αν επιλέξετε τα combos να γίνονται “αυτόματα” και όχι manually. Να πούμε και το παράπονό μας εδώ, θα θέλαμε ένα πληρέστερο roster (Mineta τρελιάρη λείπεις).

Στον τεχνικό τομέα, ηχητικά μείναμε πολύ ευχαριστημένοι με την ταιριαστή μουσική και το εξαιρετικό (ιαπωνικό μόνο) voice acting. Εικαστικά τώρα… ε, είχαμε τις ενστάσεις μας. Σαφώς δεν περιμέναμε επιδόσεις PC ή PS4 στο Switch (παρόλο που το Dragon Ball FighterZ μας έχει ήδη αποδείξει ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό), αλλά η διαφορά ήταν κάτι παραπάνω από εμφανέστατη. Μέχρι και το τελευταίο, προ λίγων ημερών, update είτε docked είτε handheld η ανάλυση ήταν στα 720p με 30 fps. Το ζήτημα όμως δεν είναι τόσο το resolution όσο τι κάνεις με αυτό- και στο Xenoblade Chronicles 2 είχαμε HD Ready αλλά ο αισθητικός αντίκτυπος ήταν πιο smooth και (σε γενικές γραμμές) αξιοπρεπέστατος. Εδώ οι cel shaded χαρακτήρες είναι σα να έχουν θέμα με το aliasing, για να σας δώσουμε μια ιδέα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η εμπειρία μας στο φορητό να είναι πολύ ανώτερη σε σχέση με αυτή στην οθόνη, όπου η ποιότητα ήταν, κατά μέσο όρο, μέτρια. Μετά το update η απόδοση στο docked βελτιώθηκε, αν και το μόνο που καταφέραμε να βρούμε από notes είναι ένα γενικό “improved overall stability”.

Όσον αφορά στο χειρισμό, έχουμε πλήρη ανταπόκριση στις κινήσεις αλλά τα εναέρια special moves και οι άμυνες απαιτούν αντανακλαστικά... ήρωα, ενώ η απουσία δυνατότητας ελέγχου της κάμερας είναι ελαφρώς ενοχλητική. Τέλος να πούμε πως τα loading times δε μας άφησαν και τις καλύτερες εντυπώσεις.

To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για το Nintendo Switch, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Bandai Namco Hellas.

IGN Greece Nintendo Switch: Η πιο καλοπουλημένη κονσόλα της Nintendo για το Thanksgiving Weekend Αφιέρωμα: Πέντε χρόνια PS4 Έχουμε νέα για τα παπούτσια που ετοιμάζει το Playstation με τη Nike

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα