In Between Review

Και ο τροχός γυρίζει

ToInBetween είναι ένα ατμοσφαιρικό Puzzle/Platformer, όπου καλούμαστε να κάνουμε διαχείριση του περιβάλλοντος γύρω μας (ακόμη και της βαρύτητας) με σκοπό να λύσουμε διάφορους γρίφους. Πηδάμε από τον ένα τοίχο στον άλλο, περπατάμε ανάποδα, και γενικώς προχωράμε παρακάτω με οποιονδήποτε τρόπο, ώστε να φτάσουμε μέχρι το τέλος του εκάστοτε level.

Η κάθε πίστα προσφέρει μοναδικό gameplay που αντανακλά τα συναισθήματα του κεντρικού χαρακτήρα όταν καλείται να αντιμετωπίσει τη μοίρα του και να αποδεχτεί το γεγονός ότι πλησιάζει η μέρα του θανάτου του. Έτσι, μας λέει

μια ιστορία μέσα από τον γρίφο της κάθε πίστας που πρέπει να λύσουμε, χωρίς όμως να γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει μέχρι να εμφανιστεί η πύλη στην οποία μπαίνουμε όταν τη τερματίζουμε.

Έχουμε μπει, λοιπόν, στη ζωή του πρωταγωνιστή, παίρνοντας την αίσθηση ότι είναι σαν ένα παραμύθι που μας διηγείται (υπάρχει και φωνή στα αγγλικά στην οποία μπορούμε να προσθέσουμε αγγλικούς υπότιτλους) στην οποία προσπαθούμε να δώσουμε ένα χαρούμενο τέλος, ζώντας και τις όμορφες και τις άσχημες στιγμές του.

Όταν πεθαίνουμε μέσα στο παιχνίδι, γυρίζει αυτόματα ο χρόνος πίσω στην αρχή της πίστας όπου πεθάναμε. Όριο στις ζωές δεν έχουμε, ούτε και χρόνο που να μας περιορίζει, αλλά αντίστοιχα δεν υπάρχουν και βοήθειες ούτε σε μορφή multiplayer, οπότε μπορούμε άνετα να κάνουμε όσες προσπάθειες μας χρειάζονται για να προχωρήσουμε παρακάτω (δεν υποστηρίζει γενικά κάτι πέρα του βασικού story σε singleplayermode). Είναι βολικό τόσο στη TV όσο και στο handheldmode, διότι ο χειρισμός απαιτεί αποκλειστικά τη χρήση των δύο μοχλών, αλλά κουράστηκα λίγο στα μάτια με το φορητό, λόγω του σκοτεινού background.

Η αρχική σελίδα του InBetween μας δείχνει ότι μπορούμε να συνεχίσουμε το playthroughμας από εκεί που το αφήσαμε, να κάνουμε newgame χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα για δεύτερο savefile, να επιλέξουμε level και φυσικά να δούμε τις ρυθμίσεις. Κάτι που μου άρεσε πολύ εδώ, είναι ότι η μουσική είναι πολύ έντονη, και ότι πηγαίνοντας αριστερά βλέπουμε το δωμάτιο του χαρακτήρα μας όταν ήταν έφηβος. Επίσης, το δωμάτιο μέσα έχει ένα ρολόι, που αν το παρατηρήσουμε σωστά, όσο προχωράμε αριστερά πηγαίνει τον χρόνο πίσω, και όσο προχωράμε δεξιά πηγαίνει τον χρόνο μπροστά. Όσο αφορά την έξοδο από εκεί, έχει μία ταμπέλα που μας τη δείχνει, αλλά δεν μας επιτρέπει να προχωρήσουμε παραπέρα, παρά μόνο να πάψουμε να βλέπουμε τον χαρακτήρα μας. Ακόμα και arcade μηχάνημα έχει μέσα!

Υπάρχουν διαθέσιμα έξι επίπεδα, τα πρώτα πέντε περιλαμβάνουν 12 πίστες το καθένα, ενώ το τελευταίο μόλις τρεις. Το πρώτο επίπεδο στο οποίο ξεκινάμε, είναι το tutorial. Ένα ακόμα θετικό, είναι ότι στο επίπεδο στο οποίο βρισκόμαστε μπορούμε να παίξουμε τις πίστες με όποια σειρά θέλουμε. Φυσικά, για να προχωρήσουμε στο επόμενο επίπεδο πρέπει να έχουμε τερματίσει αυτό στο οποίο βρισκόμαστε.

Όσο προχωράμε από πίστα σε πίστα, δυσκολεύει, ακόμα και από το πρώτο επίπεδο απαιτείται στρατηγική και επανάληψη της κάθε πίστας ώστε να προχωρήσουμε παρακάτω. Οι γρίφοι είναι στημένοι με πολύ όμορφο τρόπο, και πολλά σημεία τους είναι καλά κρυμμένα. Ο χρόνος που απαιτεί το InBetween για να ολοκληρωθεί, είναι κάτι σχετικό, διότι ο κάθε παίκτης χρειάζεται διαφορετικό χρόνο για να λύσει τον γρίφο της κάθε πίστας.

Η ποιότητα της εικόνας είναι ένα κλασικό animation με το σκοτεινό στοιχείο πάντοτε να υπερτερεί του φωτεινού, χωρίς να διαθέτει όμως κάτι το ιδιαίτερο στην εμφάνιση της, αλλά το δυνατό σημείο της είναι το διαδραστικό, ότι δηλαδή, με οποιαδήποτε κίνηση κάνουμε μπορεί να έρθει παράλληλα μία άλλη κίνηση μέσα στο χώρο όπου βρισκόμαστε, δίνοντας έτσι μία τελείως διαφορετική αντίληψη για την αίσθηση του χώρου γύρω μας, για παράδειγμα, περπατώντας στο ταβάνι για να μη πατήσουμε στα καρφιά.

Ειλικρινά, ο συνδυασμός της μουσικής με τη φωνή του ομιλητή, της ιστορίας και των όσων βλέπουμε, προκαλεί μία ανατριχίλα, μία προδιάθεση για θλίψη. Σκοτεινή και ατμοσφαιρική, χωρίς να κουράζει καθόλου τον παίκτη, αντιθέτως το απολαύσαμε ακούγοντας δυνατά τις μελωδίες του με τη χρήση ακουστικών. Χωρίς να δω την οθόνη μου, με εμπνέει εξ αρχής για κάτι που δεν θα μου προκαλέσει ευχάριστα συναισθήματα. Ιδανικό για έναν τίτλο με το συγκεκριμένο σενάριο.

Το reviewβασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για το NintendoSwitch, η οποία μας παραχωρήθηκε από την HeadupGames.

IGN GreeceΔεν χρειάζεται συνδρομή στο Nintendo Switch Online για παιχνίδια όπως το FortniteΤα Nintendo Cloud Saves σβήνονται αν λήξει η συνδρομή σαςNintendo Direct: Γνωστά επιτραπέζια έρχονται στο Switch

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα