Final Fantasy X/X-2 HD Remaster Review

Ανανεωμένα γραφικά και μεγάλες συγκινήσεις.

Μέχρι πρόσφατα η επαφή μου με τη σειρά παιχνιδιών Final Fantasy περιοριζόταν σε μερικές ώρες από το Final Fantasy Type-0 HD το οποίο δυστυχώς δεν ολοκλήρωσα ποτέ. Ωστόσο, πάντα ήθελα να ασχοληθώ σοβαρά με κάποιο από τα games της σειράς, να κάνω την αρχή και να συνεχίσω επιτέλους την περιπέτειά μου σε αυτή την τόσο επιτυχημένη σειρά που έχει φανατικούς θαυμαστές να την εξυμνούν παντού στον κόσμο. Άκουσα πως τα Final Fantasy X και X-2 είναι από τις αξιόλογες επιλογές για την εισαγωγή κάποιου

στον κόσμο του Final Fantasy, οπότε όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσω το Final Fantasy X/X-2 HD Remaster θεώρησα πως ήρθε η ώρα να ασχοληθώ κι εγώ επιτέλους με τη σειρά.

Ξεκινώντας με το Final Fantasy X η γενική ιδέα είναι πως ο Tidus, o πρωταγωνιστής μας και star του Blitzball, μετά την καταστροφή του Zanarkand από έναν άγνωστο εχθρό ξεκινά το ταξίδι του για να βρει απαντήσεις σχετικά με την καταστροφή της πόλης του. Η αλήθεια είναι πως αυτό το ταξίδι δεν γίνεται ακριβώς υπό τον έλεγχο του Tidus, αφού ο Sin, η οντότητα που κατέστρεψε το Zanarkand τον μεταφέρει στον κόσμο Spira μαζί με τον Auron, έναν αινιγματικό χαρακτήρα που ισχυρίζεται πως εξουδετέρωσε τον Sin με τη βοήθεια του Jecht, του πατέρα του Tidus και του Lord Braska, του πατέρα της Yuna, μίας νεαρής summoner που είναι ένα από τα πρώτα μέλη που συμμετέχουν στην ομάδα μας, δέκα χρόνια πριν. Αυτά τα δέκα χρόνια πριν όμως είναι δύσκολο να τα αντιληφθούν όλοι με τον ίδιο τρόπο, αφού απ' ότι φαίνεται το ταξίδι στον Spira δεν ήταν μόνο γεωγραφικό, αλλά ήταν ένα ταξίδι στο χρόνο.

Όπως στα περισσότερα JRPG η ιστορία προχωρά με αργούς ρυθμούς, κάτι που μπορεί να κάνει ανυπόμονους όσους δεν είναι συνηθισμένοι στο συγκεκριμένο genre όπως εγώ, όμως η ανταμοιβή για την υπομονή και την επιμονή μας είναι μεγάλη. Σε μεγάλο βαθμό το παιχνίδι επικεντρώνεται στη δημιουργία και το "leveling" της ομάδας που θα μας βοηθήσει στην εξουδετέρωση του Sin, όμως σταδιακά αποκτάμε πρόσβαση σε νέες πληροφορίες που τελικά οδηγούν σε ένα θεαματικό φινάλε. Συνολικά στο Final Fantasy X περιλαμβάνονται επτά playable χαρακτήρες που γίνονται σταδιακά μέλη της ομάδας μας, όλοι με το δικό τους back-story και διαφορετικές ικανότητες.

To Final Fantasy X-2 είναι το πρώτο άμεσο sequel της σειράς παιχνιδιών Final Fantasy και πραγματεύεται την περιπέτεια της Yuna μετά τα γεγονότα του Final Fantasy X. Η Yuna λοιπόν, αφού η ιστορία με τον Sin έχει πλέον τελειώσει, θέλοντας να πάρει πίσω ένα χαμένο κομμάτι της αμφίεσής της έρχεται σε αντιπαράθεση με τη Leblanc και την ομάδα της. Η έχθρα αυτή δεν κρατάει για πολύ, αφού κατά την αναζήτηση των spheres η Yuna με τις Rikku και Paine ανακαλύπτουν την ύπαρξη ενός όπλου που μπορεί να αποτελέσει απειλή για ολόκληρο τον Spira λόγω των διαφορών μεταξύ των φατριών του, και έτσι ενώνουν τις δυνάμεις τους με το Leblanc Syndicate για την εύρεση του όπλου και την υπεράσπιση του κόσμου τους.

Το σενάριο του παιχνιδιού περιπλέκεται αρκετά, ιδιαιτέρως όταν εμφανίζεται ο Shuyin, ο κύριος ανταγωνιστής του παιχνιδιού που θέλει να κάνει δικό του το Vegnagun για να εκδικηθεί τους κατοίκους του Spira που βρίσκονται σε εμφύλιο πόλεμο και δεν εκτιμούν την ειρήνη. Ο Shuyin φέρει ανατριχιαστικά πολλές ομοιότητες με τον Tidus, κάτι που αυξάνει το ενδιαφέρον του χαρακτήρα και δημιουργεί απορίες στον παίκτη. Αξίζει να σημειωθεί πως το Final Fantasy X-2 έχει πολλά διαφορετικά endings που μπορείτε να δείτε ολοκληρώνοντας διαφορετικά ποσοστά του παιχνιδιού.

Όσον αφορά το gameplay, τα Final Fantasy X και X-2 έχουν αρκετές διαφορές. To X ακολουθεί ένα καθαρά turn-based σύστημα μάχης, όπου ο παίκτης έχει την ελευθερία του χρόνου να επιλέξει την κίνησή του. Ο μέγιστος αριθμός χαρακτήρων που μπορείτε να ελέγχετε σε κάθε μάχη είναι τρεις, όμως μπορείτε να τους αντικαταστήσετε με άλλους οποιαδήποτε στιγμή θελήσετε, εντός ή εκτός μάχης. Το leveling των χαρακτήρων γίνεται μέσω του Sphere Grid, ενός talent tree στο οποίο μπορείτε να κινείστε και να ενεργοποιείτε νέες ιδιότητες ξοδεύοντας Ability Points τα οποία συλλέγετε στις μάχες. Το Sphere Grid προσφέρει πολλές επιλογές customization των χαρακτήρων σας ώστε να τους προσαρμόσετε στο δικό σας playstyle ή να δημιουργήσετε το ιδανικό για εσάς team. Φυσικά εδώ δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε και το Blitzball, το άθλημα στο οποίο διαπρέπει ο Tidus, που κατά διαστήματα εμφανίζεται ως mini game και τουλάχιστον στην αρχή του παιχνιδιού είναι απαραίτητο για το progression του story.

Σε αντίθεση με το Final Fantasy X, το σύστημα μάχης του X-2 δεν δίνει πολύ χρόνο για σκέψη στον παίκτη, αφού ενώ είναι turn-based, ο παίκτης αλλά και ο αντίπαλος έχουν τη δυνατότητα παρέμβασης στο γύρο του ανταγωνιστή διακόπτοντας μία επίθεσή του ή ακόμα και εκτελώντας chain attacks. Για περισσότερη ευελιξία στις μάχες μπορείτε να εναλλάσσετε classes στους χαρακτήρες σας χρησιμοποιώντας dresspheres. Το leveling στη συγκεκριμένη προσθήκη της σειράς γίνεται με αρκετά παραδοσιακό τρόπο, αφού οι χαρακτήρες "αναβαθμίζονται" μετά από κάποιες μάχες εφόσον συλλέξουν αρκετό XP. Επίσης, πηγαίνοντας κόντρα στην fixed πορεία που ακολουθείτε στο game που προηγείται, το X-2 προσφέρει ελευθερία κινήσεων στις διάφορες περιοχές του Spira από την αρχή της περιπέτειάς σας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να ξεκλειδώσετε τα διάφορα εναλλακτικά endings. Το Final Fantasy X-2 περιλαμβάνει επίσης αρκετά, ευχάριστα mini games.

Μαζί με τα Final Fantasy X και X-2 στη remastered έκδοση περιλαμβάνεται και το DLC Final Fantasy X-2: Last Mission. Το Last Mission λαμβάνει χώρα τρεις μήνες μετά το τέλος του X-2 όμως το σενάριό του δεν συνδέεται άμεσα με εκείνο του X-2. Οι τρεις ηρωίδες του X-2, Yuna, Rikku και Paine συναντιούνται για μία τελευταία -όπως νομίζουν- αποστολή, την εξερεύνηση του πύργου Iutycyr. Εξερευνώντας τον πύργο θα συναντήσετε αρκετές προκλήσεις μέχρι να φτάσετε στην κορυφή του και να ανακαλύψετε το μυστικό που κρύβει. Το gameplay του Last Mission διαφέρει από το τυπικό gameplay των Final Fantasy, θυμίζοντας roguelike, αφού κάθε όροφος είναι randomly generated και σε περίπτωση θανάτου πρέπει να ξεκινήσετε την πορεία σας στον πύργο από την αρχή.

Εφόσον μιλάμε για remaster, ένα σημαντικό κομμάτι που πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν για την κρίση του παιχνιδιού είναι το οπτικοακουστικό. Προσωπικά πάντα θεωρούσα πως τα Final Fantasy ήταν αρκετά μπροστά για την εποχή τους όσον αφορά τα γραφικά τους. Παρ' όλα αυτά η διαφορά στα γραφικά είναι παραπάνω από αισθητή σε σχέση με τα αρχικά X και X-2. Οι λεπτομέρειες στους χαρακτήρες και στο περιβάλλον τους είναι πιο εμφανείς από ποτέ ενώ τα textures είναι πολύ καθαρά και όμορφα και στα δύο παιχνίδια καθώς και στο Last Mission. Οι κινήσεις είναι αρκετά ομαλές, ενώ δεν αντιμετωπίσαμε καθόλου lag ή glitches κατά τη διάρκεια του gameplay σε αντίθεση με άλλα remastered games. Για τη μουσική των Final Fantasy X και X-2 δεν έχω να πω πολλά. Το soundtrack του X μου ήταν γνώριμο αν και δεν είχα παίξει ποτέ το αρχικό παιχνίδι ενώ γενικότερα η μουσική και των δύο games είναι πολύ προσεγμένη και με προσωπικότητα. Το voice acting είναι εξαιρετικό αν και θα ήθελα να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ιαπωνικής γλώσσας.

To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για Xbox One, η οποία μας παραχωρήθηκε από τη CD Media.

IGN GreeceH Season 2 του Apex Legends θα αποκαλυφθεί στην E3Η Sony ανακοίνωσε το δεύτερο State of Play LivestreamΤο νέο Star Wars Gear της Razer

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα