Dragon Quest XI S: Echoes of An Elusive Age - Definitive Edition Review

Η “φορητή” περιπέτεια του Luminary στην Erdrea.

Η έλευση του Dragon Quest XI στο Nintendo Switch με χαροποίησε ιδιαίτερα, καθώς μου δίνεται -επιτέλους- η ευκαιρία να καταθέσω την άποψή μου για το αριστούργημα της Square Enix. Σαφέστατα πρόκειται για ένα παλαιομοδίτικο JRPG

που σε καμία περίπτωση δεν επανεφευρίσκει τον τροχό, αλλά το ίδιο ακριβώς δεν ισχύει και για τις περισσότερες σύγχρονες κυκλοφορίες της βιομηχανίας; Πόσα άραγε JRPG μπορούν να κρατήσουν τους παίκτες καθηλωμένους μπροστά από τις οθόνες τους για 120 ώρες; Ελάχιστα. Είναι το Dragon Quest XI ένα από αυτά; Σαφέστατα.

Οι απόψεις για το Dragon Quest XI είναι γενικώς διχασμένες, καθώς για ορισμένους αποτελεί το καλύτερο κεφάλαιο της σειράς, ενώ για κάποιους άλλος είναι ένα ακόμη JRPG προσκολλημένο στο παρελθόν. Εμείς ανήκουμε στην πρώτη κατηγορία και τολμούμε να το χαρακτηρίσουμε ως το καλύτερο RPG της περσινής χρονιάς. Είπαμε πριν ότι το Dragon Quest XI δεν επανεφευρίσκει τον τροχό, ωστόσο η εφευρετικότητα με την οποία το σενάριο και γενικότερα το gameplay επαναπροσδιορίζεται σε κάθε “playthrough” δεν έχει προηγούμενο.

Εφαρμόζοντας μια τεχνική παρόμοια με αυτή που είχαμε δει στο Ghouls 'n Ghosts, το Dragon Quest XI κάνει δύο φορές “reboot” πριν το τελικό/πραγματικό φινάλε του. Σε κάθε “reboot” η περιπέτειά σας ξεκινά από την αρχή, αλλά δεν χάνετε τον εξοπλισμό που είχατε συλλέξει ή τα exp σας. Τα mobs δε που καλείστε να αντιμετωπίσετε είναι πιο ισχυρά. Το κάθε “reboot” θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα New Game+ mode, με την διαφορά ότι το σενάριο εξελίσσεται προς μια άλλη κατεύθυνση. Σαφέστατα κάποια φαινόμενα επανάληψης κάνουν την εμφάνισή τους, όμως εν τέλει περνούν απαρατήρητα, καθώς η συναρπαστική ιστορία του παιχνιδιού ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σας.

Το Dragon Quest XI S: Echoes of An Elusive Age - Definitive Edition για το Nintendo Switch είναι κατά βάση το ίδιο game με αυτό που κυκλοφόρησε πέρυσι για PC και PS4, εντούτοις περιλαμβάνει μια πλειάδα νέων χαρακτηριστικών που βελτιώνουν σημαντικά την όλη εμπειρία. Οι σημαντικότερες προσθήκες εντοπίζονται στο ηχητικό κομμάτι και συγκεκριμένα στη νέα... ορχηστρική έκδοση του soundtack και στα ιαπωνικά voice overs. Το αγγλικό voice acting στην πρωτότυπη έκδοση του Dragon Quest ΧΙ ήταν αρκετά “τίμιο”, ωστόσο οι προφορές μερικών voice actors ήταν κάπως υπερβολικές. Εξίσου υπερβολική ήταν και η κατάχρηση του επιφωνήματος “Crikey”. Ευτυχώς, η προσθήκη των ιαπωνικών voice overs διορθώνει τις παραπάνω αστοχίες.

Εξίσου σημαντική είναι και η προσθήκη του 2D mode, από την 3DS έκδοση του Dragon Quest XI, η οποία είχε διατεθεί αποκλειστικά στην ιαπωνική αγορά. Το 2D mode δίνει μια καλοδεχούμενη 16-bit αισθητική στην δημιουργία της Square Enix, που θα εκτιμηθεί δεόντως από τους νοσταλγούς των παλιών Dragon Quest. Να σημειωθεί ότι μπορείτε να παίξετε ολόκληρο το campaign στο 2D mode, ενώ παράλληλα σας δίνεται η δυνατότητα να μεταβείτε από το 3D mode στο 2D mode και αντίστροφα όποια στιγμή επιθυμείτε. Αρκεί απλά να επισκεφθείτε την κοντινότερη εκκλησία και να επιλέξετε το mode στο οποίο θέλετε να παίξετε. Επιπροσθέτως, στο 2D mode μπορείτε να επισκεφθείτε και τους κόσμους από τα προηγούμενα κεφάλαια της σειράς.

Σε τεχνικό επίπεδο, η έκδοση για το Switch είναι προφανώς υποδεέστερη, λόγω των περιορισμών που επιβάλλει το hardware της κονσόλας. To draw distance είναι σαφώς μικρότερο, ενώ το texture popping βρίσκεται στην... ημερήσια διάταξη, ιδίως στις εξωτερικές τοποθεσίες. Εν τω μεταξύ, τα textures και τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι λίγο πιο “θολά” και γενικώς το οπτικό αποτέλεσμα δείχνει κάπως “ξεπλυμένο” στο Nintendo Switch. Τα καλά νέα είναι ότι το frame rate διατηρείται ως επί τω πλείστον σταθερό στα 30fps.

Πέρα από τις διαφορές που παρατηρούνται σε οπτικοακουστικό επίπεδο, το Dragon Quest XI S: Echoes of An Elusive Age - Definitive Edition περιλαμβάνει μια σειρά μικρών διορθωτικών αλλαγών που αναμένεται να κάνουν την ζωή σας πιο εύκολη. Παραδείγματος χάριν, έχουμε μια τρίτη επιλογή (Ultra-fast) στο μενού του battle speed, η οποία αυξάνει δραστικά την ταχύτητα με την οποία εκτυλίσσονται οι μάχες. Παράλληλα, σας δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα να κάνετε skip όλα τα cutscenes. Τα δύο νέα αυτά χαρακτηριστικά θα εκτιμηθούν δεόντως από όσους έχουν ήδη ολοκληρώσει το Dragon Quest XI στα PC ή στο PS4 και θέλουν να πραγματοποιήσουν ένα δεύτερο playthrough στο Nintendo Switch.

Όπως προαναφέραμε, το περιεχόμενο του Dragon Quest XΙ είναι κάτι παραπάνω από χορταστικό, καθώς θα σας κρατήσει συντροφιά για τουλάχιστον 120 ώρες. Στη νέα έκδοση του παιχνιδιού έχουν προστεθεί επιπλέον αποστολές, στις οποίες αναλαμβάνετε τον ρόλο των υπολοίπων μελών του party σας. Οι αποστολές αυτές όχι μόνο εκτοξεύουν την συνολική αντοχή του τίτλου στο χρόνου, αλλά σας επιτρέπουν να γνωρίσετε ακόμη καλύτερα τους ήρωες που συνοδεύουν τον Luminary (o κεντρικός χαρακτήρας) στο μαγικό ταξίδι του στην Erdrea. Επίσης, για όσους αναζητούν λίγη παραπάνω πρόκληση έχουν προστεθεί νέοι παράμετροι στο Draconian Quest. Λόγου χάρη, μπορείτε να ενεργοποιήσετε την επιλογή να αφανίζεται ολόκληρο το party σας στην περίπτωση που πεθάνει ο βασικός πρωταγωνιστής.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για Nintendo Switch, η οποία μας παραχωρήθηκε από την CD Media.

IGN GreeceΤο Twitch Prime και η Rockstar Games ανακοινώνουν συνεργασία για τα GTA Online και Red Dead OnlineNintendo, Microsoft, και Sony παίρνουν θέση για τους δασμούς της Κυβέρνησης TrumpΑνακοινώθηκε το Dota Underlords

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα