Bridge Constructor Portal Review

The bridge is a lie...

Η Valve έχει μια μικρή προκατάληψη απέναντι στον αριθμό τρία, πράγμα που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα δημοφιλέστερα franchises της σταμάτησαν απότομα μετά το δεύτερο game, παρά την εμφανέστατη επιθυμία του κοινού τους για περαιτέρω κυκλοφορίες. Ένα θύμα αυτής της πρακτικής ήταν το πολυαγαπημένο Portal, του οποίου η τύχη αγνοείται από το 2011 και μετά. Για τους ομοιοπαθείς λοιπόν, που δεν σταματάνε να ελπίζουν

ότι κάποια στιγμή θα πιάσουν στα χέρια τους το Portal 3, σας έχω νέα. Μην ενθουσιαστείτε υπερβολικά όμως, δεν έγινε το θαύμα.

Αυτό που έγινε είναι ότι η Headup Games κυκλοφόρησε ένα αμάλγαμα του Portal και των Bridge Constructor τίτλων, οι οποίοι στο παρελθόν κυκλοφορούσαν κυρίως για κινητά. Και αν απογοητευτήκατε με αυτό το συνδυασμό, με μεγάλη μου χαρά σας ενημερώνω ότι αν και spin-off, θα συναντήσετε τουλάχιστον ένα γνώριμο πρόσωπο. Η Ellen McLain επιστρέφει στον ρόλο της δολοφονικής AI Glados, την οποία ποτέ δεν καταφέρνουμε να μισήσουμε παρά την μόνιμη κακία της. Παρ’όλα αυτά οι ατάκες της, όσο απολαυστικά “βιτριολικές” και αν είναι, δεν καταφέρνουν να φτάσουν το επίπεδο των προηγούμενων εμφανίσεων της.

Η χαρά που προκαλεί η επιστροφή στην Aperture Science είναι και αυτή επιφανειακή. Ενώ ο χαρακτήρας σας προσλαμβάνεται στο Science Lab, ποτέ δεν σας δίνεται η ευκαιρία να το εξερευνήσετε, ενώ το μόνο μέρος που θα βλέπετε στα δισδιάστατα cutscenes μεταξύ των levels είναι το γραφείο σας. Αντίστοιχα, οι μόνες αλληλεπιδράσεις σας είναι με την πανούργα Glados και με κάποιες ανώνυμες και σιωπηλές φιγούρες συναδέλφων που εμφανίζονται και εξαφανίζονται χωρίς ιδιαίτερο λόγο.

Παρ’όλα αυτά, το Bridge Constructor Portal με κράτησε ευχάριστα απασχολημένη για πάνω από δεκαπέντε ώρες χάρη στο αναπάντεχα καλό gameplay του. Σε κάθε level καλείστε να οδηγήσετε ένα όχημα, το οποίο έχει μόνιμα πατημένο το γκάζι, από την είσοδο μέχρι την έξοδο χτίζοντας γέφυρες. Οι γέφυρες αυτές, πέρα από το να γεφυρώνουν χάσματα παίζουν και τον ρόλο φραγμάτων ενάντια σε θανατηφόρα εμπόδια. Αυτά είναι πολλών ειδών, αλλά ευτυχώς το Bridge Constructor Portal βάζει τον παίκτη σταδιακά στα δύσκολα, διδάσκοντας του ταυτόχρονα τους πολλούς και διαφορετικούς μηχανισμούς. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι αυτό το κάνει χωρίς να τον περιορίζει σε ένα εκτεταμένο tutorial, αλλά με την μονίμως αυξανόμενη περιπλοκότητα των levels, τα οποία παρουσιάζουν πάντα μια πρόκληση χωρίς να γίνονται ποτέ εκνευριστικά δύσκολα.

Στην πορεία σας ανάμεσα στα 60 levels του παιχνιδιού θα συναντήσετε πολλά γνώριμα στοιχεία από τα Portal games, όπως ο companion cube και οι αξιαγάπητες turrets, αλλά το gameplay είναι χαρακτηριστικά ξένο. Το χτίσιμο κάθε γέφυρας έρχεται με τις δικές του δυσκολίες, όπως το πως θα στηριχτεί, αλλά η εξαιρετικά ρεαλιστική φυσική του παιχνιδιού σημαίνει ότι δεν θα αργήσετε να βρείτε μια αποτελεσματική λύση, εμπνεόμενοι ίσως από κάτι που έχετε δει στην καθημερινότητά σας. Για όσους όμως θέλουν να τεστάρουν την υπομονή τους και την δομική ακεραιότητα του δημιουργήματος τους, υπάρχει η επιλογή να αφήσετε όχι ένα αλλά πολλαπλά οχήματα ελεύθερα στο level. Το έξτρα βάρος, αλλά και η διασταυρούμενες πορείες θα σας αναγκάσουν να γίνετε πολλές φορές ιδιαίτερα εφευρετικοί, προκειμένου όλα τα οχήματα να φτάσουν στην έξοδο ασφαλή.

Παρ’όλα αυτά θα υπάρξουν φορές που η αιτία της αποτυχίας μιας κατασκευής θα είναι μια ελάχιστη λεπτομέρεια, ενώ και οι μικροδιορθώσεις με το controller μπορούν να γίνουν πολύ ενοχλητικές, καθώς τα controls δεν είναι ιδιαίτερα ακριβή και θα χρειαστείτε πολλές φορές να αναιρέσετε την τελευταία σας κίνηση. Επιπλέον κάποια levels προσπαθούν να συνδυάσουν υπερβολικά πολλές διαφορετικές ιδέες πράγμα που τα κάνει κουραστικά αντί για πιο δύσκολα. Γενικά, τα levels του Bridge Constructor Portal είναι καλύτερα όταν επικεντρώνονται σε έναν ή δύο βασικούς μηχανισμούς και αφήνουν την φαντασία του παίκτη ελεύθερη.

Οπτικά, το Bridge Constructor Portal είναι πολύ ευχάριστο όσον αφορά τα levels, έχοντας συλλάβει πλήρως εκείνο το γοητευτικά αποστειρωμένο στυλ των Test Chambers που χαρακτήριζε τα Portal games. Αντίθετα τα cutscenes με την καρτουνίστικη προσέγγισή τους μοιάζουν παράταιρα και σχεδόν παιδιάστικα. Το voice acting, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, είναι τόσο καλό που θα συγκινήσει βαθύτατα κάθε νοσταλγό του Portal franchise. Αντίστοιχα και η μουσική είναι πολύ καλή, αν και όχι ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για το PS4, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Headup Games.

IGN Greece Just Cause 4 - Story Trailer Joggernauts - Nintendo Switch Launch Trailer The Room - Nintendo Switch Announcement Trailer

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα