«Το νησί των φαντασμάτων» στη Βενετία είναι το σπίτι της πρώτης καραντίνας στον κόσμο. Έμεναν οι άρρωστοι ναυτικοί που πέθαιναν από πανούκλα. Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Το «νησί των φαντασμάτων»  ή κατά κόσμον Poveglia, βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Βενετίας.  Το 1920, Ιταλοί ναύτες που θεωρούνταν ύποπτα κρούσματα του «Μαύρου Θανάτου», έμπαιναν εκεί σε καραντίνα 40 ημερών, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει η εφημερίδα «Daily Mail».

Το νησί Poveglia έχει εγκαταλειφθεί και έχει κλείσει για επισκέπτες εδώ και δεκαετίες, τα ερειπωμένα κτήρια του νοσοκομείου παγώθηκαν εγκαίρως, το επιβλητικό φρούριο του εγκαταλείφθηκε και οι φημολογούμενοι μαζικοί τάφοι του παραμένουν κρυμμένοι.

Το νησί στην πύλη της Βενετίας ήταν ένα από εκείνα που χρησιμοποιούσαν

για να προστατεύσουν την πόλη από τις πληγές που εξαφάνισαν εκατομμύρια κατά τη διάρκεια των αιώνων, κυρίως στον Μαύρο Θάνατο της δεκαετίας του 1340 που σκότωσε το ήμισυ του πληθυσμού της Ευρώπης. Η λέξη «καραντίνα» προέρχεται από τα ιταλικά «quaranta», που σημαίνει σαράντα – τον αριθμό των ημερών για τις οποίες τα πλοία έπρεπε να παραμείνουν αγκυροβολημένα όταν έφτασαν στη Βενετία. Σε ένα χρόνο που η Βενετία και ολόκληρη η Ιταλία ρίχτηκαν και πάλι σε καραντίνα, δύο Βρετανοί εξερευνητές γλίστρησαν στο Poveglia για να τραβήξουν αυτές τις σπάνιες εικόνες.

Πηγή βίντεο: youtube

Η Βενετία υιοθέτησε για πρώτη φορά ένα επίσημο σύστημα καραντίνας κατά τη διάρκεια του Μαύρου Θανάτου που ξεκίνησε το 1348, δίνοντας σε ένα συμβούλιο τριών μελών την εξουσία να κρατούν ανθρώπους και πλοία για 40 ημέρες. Η Βενετία άνοιξε το πρώτο νοσοκομείο πανούκλας το 1423, όπου οι άνθρωποι στάλθηκαν είτε να ανακάμψουν είτε να πεθάνουν. Το εγκαταλελειμμένο φρούριο στην Πόβγλια χτίστηκε τον 17ο αιώνα, ενώ τα κτίρια του νοσοκομείου ήταν από τον 19ο και τις αρχές του 20ου. Το φρούριο ήταν μέρος ενός σχεδίου που ξεκίνησε το 1645 για να υπερασπιστεί την πόλη οχυρώνοντας τα απομακρυσμένα νησιά και ελέγχοντας τις εισόδους στη λιμνοθάλασσα. Μέχρι τον 18ο αιώνα, η Poveglia είχε χρησιμοποιηθεί ως σημείο ελέγχου για εμπορεύματα που εισέρχονταν στη Βενετία – όπου τα ύποπτα θύματα πανούκλας θα είχαν απομονωθεί.

Τα ουρλιαχτά όλων όσοι είχαν εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα πανώλης προκαλούσαν ανατριχίλα, σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων. Μέχρι και σήμερα, πολλοί θεωρούν ότι η ανθρώπινη τέφρα αποτελεί πάνω από το 50% του εδάφους του ιταλικού νησιού, σχολιάζει η εφημερίδα «The Sun».

Οι Βρετανοί εξερευνητές, ο 40χρονος Ματ Νέιντιν και ο 54χρονος Άντι Τόμσον έκαναν πρόσφατα ένα οδοιπορικό σε περιοχές του νησιού όπου είχαν μείνει απάτητες εδώ και δεκαετίες.

Ένας ψυχίατρος του νοσοκομείου αυτοκτόνησε τελικά πέφτοντας από το καμπαναριό της εκκλησίας.

Ο Ματ Νέιντιν, πωλητής από το Σέφιλντ στο νότιο Γιορκσάιρ, ανέβασε το υλικό του στο YouTube, υπό τον τίτλο: «Finders Beepers History Seekers».

«Ήταν πραγματικά, πολύ τρομακτικό…»

«Το νησί έχει τόσο σκοτεινή ιστορία ήταν μια ανθρώπινη κόλαση, εκεί έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι», υποστηρίζουν οι επισκέπτες του νησιού που αισθάνονται φρίκη ενώ περπατούν στους δρόμους.

«Έκαψαν όλα τα πτώματα και τα άφησαν εκεί. Το νησί δεν έχει ποτέ καθαριστεί, οπότε όλα έχουν μείνει. Αργότερα, όταν το νησί μετατράπηκε σε άσυλο και επειδή και φορείς ασθενειών είχαν βρει εκεί καταφύγιο, οι γιατροί φέρεται να έκαναν πειράματα πάνω τους, φρικτά, φρικτά πράγματα», αφηγείται ο Ματ.

«Ολόκληρο το μέρος ήταν πολύ περίεργο και τρομακτικό αν και θα μπορούσες να πεις βλέποντας τα πλακάκια και τις καμάρεςότι αρχικά πρέπει να ήταν ένα όμορφο κτίριο», λέει ο Ματ αναφερόμενος στην πρώην ψυχιατρική κλινική.

«Από την πλευρά της, η φύση έχει προσδώσει μία αίσθηση τρόμου με τα αμπέλια και τα αναρριχητικά φυτά να συμπληρώνουν το τοπίο»…«Σίγουρα μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσω εύκολα», δήλωσε ο Ματ.

Διαβάστε ακόμα: Πατέρας και γιος ήταν για 80 χρόνια οι «φύλακες» των πεσόντων στο Έπος του 40. Η συγκινητική αναγνώριση των χαμένων στρατιωτών από τα παιδιά τους στους Βουλιαράτες (drone)

The post «Το νησί των φαντασμάτων» στη Βενετία είναι το σπίτι της πρώτης καραντίνας στον κόσμο. Έμεναν οι άρρωστοι ναυτικοί που πέθαιναν από πανούκλα. Δείτε φωτογραφίες και βίντεο appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα