(Ειρήνη) Οι στυλοβάτες της προβιομηχανικής τεχνολογίας. Οι ανεμόμυλοι της Χίου που συνέβαλαν στην επιβίωση των νησιωτών και λησμονήθηκαν. Οι πύργοι του Ανέμωνα που αναστηλώθηκαν.

Τον 14ο αιώνα η χρήση ανεμόμυλων καθιερώθηκε στα νησιά του Αιγαίου και η γενοβέζικη, τότε, Χίος γέμισε με ανεμόμυλους, όπως μαρτυρούν αρκετά έργα τέχνης της εποχής. Το ανεμοδαρμένο νησί εκμεταλλεύτηκε τη χρήση ανεμόμυλων για αιώνες, καθώς η έλλειψη τρεχούμενου νερού καθιστούσε αδύνατη τη λειτουργία νερόμυλων.

Ένας ανεμόμυλος για να κατασκευαστεί χρειαζόταν «800 μεροκάματα στον ήλιο» από πλήθος εργατών. Χτίστες, ξυλουργοί, σιδεράδες και μαγκανάδες έχτισαν 50.000 ανεμόμυλους σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων οι 2.000 βρίσκονταν

στα νησιά του Αιγαίου. Σε γκρεμούς και ακρωτήρια, κορυφές και τσουμπάρια, κόντρα στον άνεμο και τον καιρό λειτουργούσαν σε όλα τα χωριά της Χίου ανεμόμυλοι που συνέβαλαν στην σίτιση και επιβίωση των νησιωτών.

Οι Χιώτες, γνωστοί «ψωμοφάδες», όργωναν τα χωράφια τους με σιδερένια άλετρα και έσπερναν σιτάρι. Όταν ήταν έτοιμο το στοίβαζαν μέσα σε μεγάλα σακιά και στην πλάτη ενός γαϊδουριού το μετέφεραν στους μύλους για άλεσμα. Ένας ανεμόμυλος μπορούσε να αλέσει από 20 έως και 70 κιλά σιτηρών την ώρα ανάλογα με την ένταση των ανέμων.

Η αλεστική απόδοση ενός ανεμόμυλου κυμαινόταν από 20 έως και 70 κιλά σιτηρών την ώρα.

Η μισό γκρεμισμένη Καλλιμασιά, μια ιστορική κωμόπολη της Χίου, πήρε το όνομα της από τους δυνατούς ανέμους που έπνεαν εκεί. Έτσι, σύμφωνα με το κτηματολόγιο του 1907, 10 ανεμόμυλοι χτίστηκαν και άρχισαν να λειτουργούν στην γύρω περιοχή.

Κι όμως, μόνο δύο από αυτούς στέκονται ακόμα όρθιοι και καλωσορίζουν τους επισκέπτες ως ζωντανά μνημεία της σύγχρονης εποχής.

Οι ανεμόμυλοι των οικογενειών Μάντικα και Αφεντή δεσπόζουν στην περιοχή του Ανεμώνα της Καλλιμασιάς. Η χρήση θυμιανούσικης πέτρας στο πάνω μέρος της εισόδου του ανεμόμυλου Αφεντή χρονολογεί την κατασκευή του πριν από τον ερχομό των Τούρκων στο νησί. 100 μέτρα ανατολικά της περιοχής χτίστηκε ο ανεμόμυλος της οικογένειας Γανιάρη, ο οποίος το 1972, γκρεμίστηκε για τις ανάγκες διάνοιξης του δρόμου.

Ανεμόμυλος στην περιοχή Ανέμωνα Καλλιμασιάς.

Το 1950, όμως, ένας εκσυγχρονιστικός αέρας φύσηξε και η λειτουργία των παραδοσιακών ανεμόμυλων αντικαταστάθηκε από νέους πετρελαιοκίνητους. Αν και οι ανεμόμυλοι χαρακτηρίστηκαν ως αρχαιολογικά και διατηρητέα μνημεία, πολλοί από αυτούς άρχισαν να γέρνουν στη φθορά του χρόνου και των βροχοπτώσεων αφήνοντας πίσω μόνο ερείπια.

Τον Σεπτέμβριο του 2009 ο ανεμόμυλος της οικογένειας Μάντικα, έρμαιο το γραφειοκρατικών διαδικασιών, κατέρρευσε από την ανατολική του πλευρά. Αν και το 2007 είχε υπογραφεί από τον δήμαρχο του νησιού και τους ιδιοκτήτες του πύργου η αξιοποίηση και ανάδειξη του, οι απαιτούμενες εργασίες καθυστέρησαν με αποτέλεσμα την πτώση ενός μικρού κομματιού του λόγω έντονων βροχοπτώσεων. Δήμος και κάτοικοι έσπευσαν γρήγορα κάνοντας επιτακτική την ανάγκη για αναστήλωση του ανεμόμυλου. Λίγους μήνες αργότερα, ξεκίνησε η πλήρης αποκατάσταση των φθαρμένων μερών του πύργου.

Οι αναστηλωμένοι ανεμόμυλοι του Ανέμωνα Καλλιμασιάς είχαν την τύχη που άλλοι πύργοι της περιοχής λησμόνησαν. Άλλοι γκρεμίστηκαν, άλλοι κάηκαν, άλλοι αφέθηκαν στην φθορά του καιρού μέχρι την τελική ισοπέδωση τους. Στους περισσότερους, όμως, έπνευσε απλώς ένας άνεμος αδιαφορίας και απολησμονιάς και τους κατέστρεψε.

Δείτε βίντεο drone από την σημερινή εικόνα των ανεμόμυλων Ανέμωνα Χίου:

Πηγή εικόνων: Chiosphotos.gr

Διαβάστε στη ΜτΧ:  Έτσι ήταν η Κρήτη το 1964. Δείτε το εκπληκτικό βίντεο με τους ανεμόμυλους, τους αργαλειούς και τους πρώτους τουρίστες…

The post (Ειρήνη) Οι στυλοβάτες της προβιομηχανικής τεχνολογίας. Οι ανεμόμυλοι της Χίου που συνέβαλαν στην επιβίωση των νησιωτών και λησμονήθηκαν. Οι πύργοι του Ανέμωνα που αναστηλώθηκαν. appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ειρήνη, Χίου, Ανέμωνα,eirini, chiou, anemona