Τέλος η φωτογράφιση αστυνομικών στη Γαλλία. Ψηφίστηκε απαγορευτική διάταξη. Γιατί αντιδρούν οι δημοσιογραφικές ενώσεις

Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση υπερψήφισε την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου το πολυσυζητημένο άρθρο 24 του νομοσχεδίου για την «καθολική ασφάλεια», το οποίο απαγορεύει σε πολίτες και δημοσιογράφους να βιντεοσκοπούν τα πρόσωπα των αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας.

Η κυβέρνηση τροποποίησε το εν λόγω άρθρο (24). Με βάση τη νέα διάταξη, όποιος διαμοιράσει «την εικόνα του προσώπου ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ταυτοποίησης» αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας θα τιμωρείται

με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ, αν κριθεί πως τα πλάνα αυτά απειλούν τη «σωματική και πνευματική ακεραιότητα των οργάνων της τάξης».

Η τροπολογία υιοθετήθηκε με ψήφους 146 υπέρ έναντι 24, ενώ διευκρινίζει ότι το μέτρο αυτό «δεν μπορεί να επιφέρει βλάβη στο δικαίωμα στην πληροφόρηση» και ότι θα πρέπει να είναι «καταφανής» η κακόβουλη πρόθεση εναντίον των δυνάμεων της τάξης για την ποινική δίωξη για βιντεοσκόπηση.

Η τροπολογία θα πάει στη Γερουσία, για να επιστρέψει προς επικύρωση στο Κοινοβούλιο, με το άρθρο 24 όμως να δείχνει πως θα παραμείνει ως έχει.

Η είδηση έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από πολίτες και δημοσιογράφους

Εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, αναφέρουν πως το συγκεκριμένο άρθρο καταργεί τις δικλείδες ασφαλείας έναντι της ακραίας βίας και της κατάχρησης εξουσίας, ενώ αποστερεί στους δημοσιογράφους το δικαίωμα να κάνουν αδέσμευτα τη δουλειά τους.

Η Le Monde έγραψε την Παρασκευή πως ο νέος νόμος «δηλητηριάζει» τη σχέση πολιτών και αστυνομίας, ενώ η L’Humanité έκανε λόγο για «αυταρχικές πρακτικές» και για «το τέλος της ελευθερίας έκφρασης».

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών διατύπωσε τις ενστάσεις του για τη διάταξη, καλώντας τους Γάλλους πολιτικούς να μην την υποστηρίξουν.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει λίγες μέρες νωρίτερα, ότι ο νέος νόμος θα μπορούσε να αποθαρρύνει ή και να τιμωρήσει εκείνους που παρουσιάζουν στοιχεία πιθανής παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να παρέχει ενός είδους ασυλία στην καταστολή.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν ανέφερε σε δήλωσή του πως «οι εκπρόσωποι του Τύπου θα πρέπει πλέον να ενημερώνουν τις αρχές πριν την κάλυψη μιας διαδήλωσης«. Περισσότερα από 40 γαλλικά δημοσιογραφικά μέσα έχουν ήδη κάνει γνωστό πως δεν πρόκειται να διαπιστεύσουν τους ρεπόρτερ τους, για να καλύπτουν τις κινητοποιήσεις, κάνοντας φανερή την αντίθεσή τους στο νέο άρθρο του νομοσχεδίου.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες είχαν πραγματοποιηθεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στο συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου.

Διαβάστε ακόμα στη «ΜτΧ»: Η τρομερή αντίδραση του Μοσαντέχ, που τον ανέτρεψε η CIA στο Ιράν, για να φέρει τον Σάχη. Κοιμόταν στο στρατοδικείο, τραγουδούσε και ειρωνευόταν τους κατηγόρους του και το στρατοδικείο του

The post Τέλος η φωτογράφιση αστυνομικών στη Γαλλία. Ψηφίστηκε απαγορευτική διάταξη. Γιατί αντιδρούν οι δημοσιογραφικές ενώσεις appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα