ΣΕΒΕΚ: Γιατί αυξάνεται η τιμή της πρώτης ύλης στο χοιρινό σουβλάκι

Θόρυβο έχει σηκώσει ένα ρεπορτάζ του τηλεοπτικού ΣΚΑΪ, που έκανε λόγο γιασημαντικές αυξήσεις στην τιμή του κρέατος, με αναφορές και στο σουβλάκι, η τιμήτου οποίου εικάζεται ότι μπορεί να φτάσει και στα 3 ευρώ. Αυτό συζητούν μεταξύ τουςοι ψητοπώλες, που ετοιμάζονται και για ίδρυση σωματείου. Ορίζουν μάλιστα και…την χρονική έναρξη της αύξησης της τιμής. Θα είναι η 1η Μαΐου. Πρέπειβέβαια να σημειωθεί ότι υπάρχουν ψητοπωλεία που δεν περίμεναν αυτές τις ανακοινώσειςγια να αυξήσουν την τιμή στο σουβλάκι – το έχουν ήδη κάνει εδώ και

περίπου έναμήνα, αν όχι και περισσότερο.

Πάντως, μετά τον θόρυβο που σηκώθηκε, παρέμβαση στο θέμα που έχειπροκύψει, πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης 18/4 και ο ΣΕΒΕΚ. Σε ανακοίνωσηπου εξέδωσε, επιβεβαιώνει ότι από τα τέλη Φεβρουαρίου έχει αυξηθεί σημαντικά (30-32%)η τιμή της πρώτης ύλης του χοιρινού κρέατος, κάτι το οποίο οφείλεται στηνεκδήλωση πολλών αιτιών ταυτόχρονα. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

«Με αφορμήδημοσιεύματα για την αύξηση της τιμής στα σουβλάκια χοιρινού κρέατος, οΣύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος ΣΕΒΕΚ, διευκρινίζει τα εξής :

Απότα τέλη Φεβρουαρίου έχει διεθνώς προκύψει σημαντική αύξηση στην τιμή της πρώτηςύλης του χοιρινού κρέατος, η οποία κυμαίνεται σε ποσοστό περίπου 30-32%.

Στατιστικά ανά διετία παρατηρείται η ταυτόχρονη εκδήλωση πολλών αιτίων οι οποίες οδηγούν στην αύξηση της τιμής του χοιρινού κρέατος. Το φαινόμενο οφείλεται συνήθως στην κυκλικότητα της ζωής των ζώων, σε ειδικές συνθήκες που διαμορφώνονται κατά καιρούς, σε έκτακτα γεγονότα και καιρικά φαινόμενα, στην αύξηση της ζήτησης από ορισμένες μεγάλες χώρες και γενικώς στην εκτροπή από την φυσιολογική και προγραμματισμένη εξέλιξη της αγοράς.

Συνήθως οι συνέπειες είναι παροδικές και οι αυξήσεις απορροφούνται από την βιομηχανία μεταποίησης και την αλυσίδα διανομής. Όταν όμως το διάστημα αυτό παρατείνεται, όπως συνέβη και τώρα, οι συνέπειες πλέον για τη βιομηχανία ξεπερνούν τη δυνατότητά της να απορροφήσει τους κραδασμούς, με αποτέλεσμα να φτάνει η αύξηση εν μέρει και στον τελικό καταναλωτή».

Keywords
Τυχαία Θέματα