Ινδικά βότανα ενισχύουν τις αποδόσεις κρεοπαραγωγών ορνιθίων

Η προσθήκη μείγματος ινδικών αρωματικών φυτών (βοτάνων) στην τροφήκρεοπαραγωγών ορνιθίων μπορεί να ενισχύσει την υγεία και τις αποδόσεις τους καινα έχει ευεργετική επίδραση στην αντιμετώπιση παρασιτικών νοσημάτων, χωρίς τηχρήση φαρμακευτικών ουσιών. Τα ευρήματα αυτά προκύπτουν από πρόσφατη έρευνα τωνμελών του Εργαστηρίου Διατροφής του Τμήματος Κτηνιατρικής, της Σχολής ΕπιστημώνΥγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με τίτλο "Χρήσημειγμάτων ινδικών βοτάνων στη διατροφή ζώων" που θα

παρουσιαστεί σήμερα τοαπόγευμα,(Περίπτερο 14- Χώρος παρουσιάσεων AKADEMIA), στο πλαίσιο της 84ηςΔιεθνούς Έκθεσης.

Παράλληλα, στην έρευνα, έγιναν πειραματισμοί και για τη χρήση μειγμάτωνβοτάνων στη διατροφή γαλακτοπαραγωγών αγελάδων και προβατίνων με θετικήεπίδραση στη γαλακτοπαραγωγή και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος. Στηνέρευνα αυτή χρησιμοποιήθηκαν εκχυλίσματα διάφορων ινδικών φυτών, όπως π.χ.Βιθανία (Withania somnifera), Ώκιμον το ιερόν (Ocimum sanctum), Τερμινάλια ηΧεβούλη (Terminalia cheboula) κ.α., είπε ο επίκουρος καθηγητής Ηλίας Γιάννενας,Διευθυντής του Εργαστηρίου Διατροφής του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ στοΑθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Τα αποτελέσματα στα κρεοπαραγωγά ορνίθια έδειξαν ότι η προσθήκη τουμίγματος των αρωματικών φυτών επηρέασε σημαντικά το τελικό σωματικό βάρος, ενώδεν επηρέασε την κατανάλωση τροφής. Επίσης, η προσθήκη του μείγματος τωνινδικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών προκάλεσε μεταβολές στους πληθυσμούςτων μικροοργανισμών στον εντερικό σωλήνα των πτηνών και ιδίως στο τυφλό έντεροπροκαλώντας αύξηση του αριθμού των ωφέλιμων μικροοργανισμών» ανέφερεχαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε δε, ότι, «το μείγμα των αρωματικών φυτών προστάτευσε σημαντικάτις λιπαρές ουσίες στο κρέας του στήθους και του μηρού των ορνιθίων από τηνοξείδωση κατά τη συντήρησή τους υπό ψύξη για 4 ημέρες στους 4 ° C, αφούμειώθηκε η συγκέντρωση της μηλονικής διαλδεΰδης (μια ουσία που αποτελεί δείκτη τηςοξείδωσης των λιπιδίων). Ακόμη, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές μεταβολές στηνπεριεκτικότητα του κρέατος στήθους και μηρού σε πρωτεΐνες ή λίπος».

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα

Το συγκεκριμένο μείγμα των αρωματικών φυτών χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φοράαπό την ερευνητική ομάδα, τα αποτελέσματα του κρίνονται ενθαρρυντικά και αξίζειπεραιτέρω διερεύνησης. Το κόστος του μείγματος των αρωματικών φυτών δεν είναιιδιαίτερα υψηλό, επιβαρύνει δε το κόστος του φυράματος (τροφή ορνιθίων) μερικάλεπτά ανά κιλό. Αν μάλιστα, λάβει κανείς υπόψη, τα ευεργετικά οφέλη στην υγείατων πτηνών και την ποιότητα του παραγόμενου κρέατος, η παραπάνω επιβάρυνσηκρίνεται ελάχιστη. Σύμφωνα με τον κ. Γιάννενα, «οι παραγωγοί - κτηνοτρόφοι θαπρέπει να συνεργάζονται με τους ειδικούς επιστήμονες για να επωφελούνται από ταπιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα σε ότι αφορά τη χρήση των διάφορων μειγμάτωναρωματικών φυτών στη διατροφή των ζώων».

Σημαντική έρευνα στο Εργαστήριο Διατροφής του ΑΠΘ

Τα τελευταία είκοσι χρόνια διεξάγεται σημαντική έρευνα στο ΕργαστήριοΔιατροφής για τη χρησιμοποίηση των φυσικών πρόσθετων υλών στη διατροφή τωνζώων. Από το 2000, το Εργαστήριο Διατροφής ανέπτυξε έρευνα για τη χρήση τωνελληνικών αρωματικών φυτών ως πηγή φυσικών αντιμικροβιακών, αντιοξειδωτικών καιαντιπαρασιτικών ουσιών στη διατρογή των ζώων. Κι αυτό διότι - σύμφωνα μεσχετική ανακοίνωση - στην Ελλάδα ανευρίσκονται ως αυτοφυή, μερικά από τα πλέονσημαντικά αρωματικά φυτά του κόσμου, όπως είναι η ρίγανη, το θυμάρι, το τσάιτου βουνού, το δενδρολίβανο, το φασκόμηλο, το σκόρδο, ο κρόκος της Κοζάνης κ.ά.Τα φυτά αυτά, ακέραια ή με τη μορφή τμημάτων φυτών ή το αιθέριο έλαιό τουςδοκιμάστηκαν από τους ερευνητές του Εργαστηρίου Διατροφής στη διατροφή των ζώωνκαι κυρίως των πτηνών.

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Διατροφής μελέτησαν τη χρήση ελληνικών αυτοφυώνκαι καλλιεργούμενων αρωματικών φυτών και διαπίστωσαν ότι η προσθήκη στην τροφήτων κρεοπαραγωγών ορνιθίων της ρίγανης, του δενδρολίβανου, του φασκόμηλου κ.ά.,βελτίωσε σημαντικά την ανάπτυξη των ορνιθίων και την οξειδωτική σταθερότητα τουπαραγόμενου κρέατος. Ειδικότερα, η προσθήκη του αιθέριου ελαίου ρίγανης στηντροφή των ορνιθίων μείωσε την οξείδωση των λιπιδίων του μυϊκού ιστού τουστήθους και του μηρού το οποίο ήταν είτε νωπό, είτε θερμικά κατεργασμένο, είτεσυντηρημένο στην κατάψυξη για πολύμηνο χρονικό διάστημα. Από τα ευρήματα αυτάσυνάγεται το συμπέρασμα ότι, το αιθέριο έλαιο ρίγανης έχει ισχυρήαντιοξειδωτική δράση και μπορεί να προστατεύσει την οξειδωτική σταθερότητα τουκρέατος.

Όπως ανέφεραν τα μέλη του Εργαστηρίου Διατροφής, ο επίκουρος καθηγητής ΗλίαςΓιάννενας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Διατροφής του τμήματος Κτηνιατρικής τουΑΠΘ και η καθηγήτρια Ευτέρπη Χρηστάκη, η οξείδωση των λιπαρών ουσιώνσυνεπάγεται την υποβάθμιση τόσο των ζωοτροφών, όσο και των παραγόμενων ζωικώνπροϊόντων, αφού τα ενδιάμεσα ή και τα τελικά προϊόντα της οξείδωσης μπορεί ναείναι επικίνδυνα για την υγεία των ζώων αλλά και του ανθρώπου ως καταναλωτή τωνπαραγόμενων ζωικών προϊόντων. Η παρεμπόδιση, λοιπόν, της οξείδωσης είναι επιθυμητήτόσο για την καλύτερη υγεία των ζώων, όσο και για την προστασία των τροφίμωνζωικής προέλευσης.

Τα αρωματικά φυτά και τα αιθέρια έλαιά τους, μπορούν να ασκούν πολλαπλές επιδράσεις στη λειτουργία του ζωικού οργανισμού και να μειώνουν την οξείδωση των λιπαρών ουσιών ακόμη και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Η χρήση των αντιοξειδωτικών ουσιών στη διατροφή των διάφορων ζωικών οργανισμών έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη προστασία τους μέσω της εξουδετέρωσης των ελεύθερων ριζών που δημιουργούνται κατά το λεγόμενο οξειδωτικό «στρες» το οποίο μπορεί να εμπλέκεται στην εκδήλωση διαφόρων χρόνιων παθήσεων π.χ. καρκίνου, διαβήτη, διαδικασίες γήρανσης και καρδιαγγειακές παθήσεις.

[Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Εύη Σοφιανού]

Keywords
Τυχαία Θέματα