Κοινοβουλευτική Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για Διεπαγγελματικές

18:00 9/9/2019 - Πηγή: meatnews

Ερώτηση για το πλαίσιο λειτουργίας των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων κατέθεσαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η ερώτηση αφορά την Απόφαση που εξέδωσε ο κ. Βορίδης ακυρώνοντας προηγούμενη σχετική Απόφαση του τ. υπουργού Στ. Αραχωβίτη.

Η υπ' αριθμ.1493/142299/2019 (ΦΕΚ Β΄2424) απόφαση, η οποίαεξεδόθη κατόπιν διαβουλεύσεως με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς,προέβλεπε την αναβάθμιση του θεσμού των διεπαγγελματικώνοργανώσεων μέσω της υγιούς ανάπτυξής τους και είχε διττό στόχο. Αφενός τηνπροστασία

-σε αντιστοιχία με ό,τι συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες -των εθνικώνπροϊόντων μας (φέτα, ελιά και ελαιόλαδο, κρασί, κρέας και βαμβάκι) και αφετέρουτην απόδοση του οφέλους πρώτα και κύρια στους πραγματικούς παραγωγούς.

Η συγκεκριμένη απόφαση θεσμοθετούσε την ισόρροπη εκπροσώπησημεταξύ παραγωγών και μεταποιητών και εξαγωγέων και στόχευε ουσιαστικά στην αναστροφήτου καθεστώτος που λειτουργούσεγια την εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων και δεν προστάτευε τους (πραγματικούς) παραγωγούς.

Επειδή με την κατάργηση της απόφασης αυτής, τοπλαίσιο της λειτουργίας των διεπαγγελματικών οργανώσεων επανέρχεται σεπροϋφιστάμενες παρωχημένες και ασαφείς προβλέψεις.

Επειδή η επαναφορά του ασαφούς τοπίου έχει σαναποτέλεσμα την διαιώνιση της έντονης αμφισβήτησης της αντιπροσωπευτικότητας γιατις διεπαγγελματικές οργανώσεις που είχαν τύχει αναγνώρισης.

Επειδή αυτό συνεπάγεται την επιστροφή στην εξυπηρέτηση καιαναπαραγωγή των παγιωμένων για χρόνια συμφερόντων που λυμαίνονταν τον χώρο.

Επειδή με αυτόν τον τρόπο υποβαθμίζεται ξανά ο ρόλοςτους στην υποστήριξη και προώθηση τωνσημαντικών κλάδων των γεωργικών μας προϊόντων.

Επειδή σύμφωνα με το από 26.08.2019 δελτίο τύπου του ΥπουργείουΑγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η δημιουργία νέου πλαισίου μετατίθεται σεαόριστο χρόνο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποια θα είναι η γενική στόχευση της επικείμενης νέας απόφασης που προανήγγειλε αλλά και συγκεκριμένα πώς σκοπεύει να επιλύσει το σημαντικό θέμα της αντιπροσώπευσης;Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει στο μεσοδιάστημα μέχρι την έκδοσή της, το σημαντικό θέμα της αμφισβητούμενης αντιπροσώπευσης και της αναγνώρισης κάποιων από αυτές και ιδιαίτερα την διαιώνιση της εκμετάλλευσης των πραγματικών παραγωγών που αυτή προκαλεί;Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της διαβούλευσης και της έκδοσής της ώστε να μη διαιωνιστεί το τέλμα των αναγνωρισμένων διεπαγγελματικών οργανώσεων και των (σημαντικών) εθνικών μας προϊόντων;
Keywords
Τυχαία Θέματα