Φ. Αραμπατζή: Δέσμευσή μας η αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ

Ευκαιρία για αύξηση τηςπροστιθέμενης αξίας της παραγωγής χαρακτήρισε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης& Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζήτη φιλική προς το περιβάλλον Γεωργία, στο πλαίσιο της συζήτησης για τηνκλιματική αλλαγή, ιδιαίτερα σε μια χώρα με τα εδαφοκλιματολογικά χαρακτηριστικάτης Ελλάδας, τη συγκεκριμένη διάρθρωση του αγροδιατροφικού τομέα και τις απαιτήσειςτης αγοράς για Climate Smart Agricultureπροϊόντα.

Η κ. Αραμπατζή, κατά τοχαιρετισμό της

την Κυριακή 8/9 στην εκδήλωση με θέμα «Περιβάλλον και ΚλιματικήΑλλαγή: Προκλήσεις για τον Πρωτογενή Τομέα και Μέτρα Στήριξης», της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης ΚοινοτικώνΠόρων του ΥΠΑΑΤ, στη ΔΕΘ, τόνισε ότι η συζήτηση αυτή είναιεπίκαιρη όσο ποτέ, υπό το πρίσμα μάλιστα της διαμόρφωσης της νέας ΚοινήςΑγροτικής και Αλιευτικής Πολιτικής 2021-2027.

Συνδέοντας το κεντρικό μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 84η ΔΕΘ «Ανάπτυξηγια όλους» με τις προκλήσεις στον Πρωτογενή Τομέα, η Υφυπουργός ανέφερε:

«Αγροτική Ανάπτυξη για όλους. Αυτή είναι η δική μαςπροτεραιότητα στο Υπουργείο, αυτή είναι η Προτεραιότητα του Υπουργού μας του κ.Μάκη Βορίδη και του ίδιου του Πρωθυπουργού: πολιτική ανάταξης τουαγροδιατροφικού τομέα, με επιχειρηματικό και κοινωνικό πρόσημο,φοροελαφρύνσεις, κίνητρα, αξιοποίηση του κοινοτικού κεκτημένου για τηνπολυπόθητη αύξηση της παραγωγής και τους εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών,κτηνοτρόφων, αλιέων» και πρόσθεσε με έμφαση ότι ισχυρός αγροδιατροφικός τομέας δεν σημαίνει μόνο ευημερούσαελληνική οικονομία αλλά και κοινωνία, αφού διατηρεί τη συνοχή της ελληνικήςυπαίθρου και των εθνικά ευαίσθητων περιοχών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση τουΥπΑΑΤ: Στόχος είναι η γεωργία της χώρας να γίνει ξανά ανταγωνιστική, μετά την«επίθεση» που δέχθηκε τα τελευταία χρόνια από την εξοντωτική φορολόγηση, τηνεκτίναξη των ασφαλιστικών εισφορών, τη γιγάντωση του κόστους παραγωγής, τηνπιστωτική ασφυξία, την σκανδαλώδη υπο-αξιοποίηση και κακοδιαχείριση των πόρωντου ΠΑΑ (το μέτρο 17, για την επιδότηση ασφαλίστρου με στόχο την αντιμετώπισητων κινδύνων από την κλιματική αλλαγή, βρέθηκε στα «αζήτητα»!), την εξίσουεπικίνδυνη υπο-αξιοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσαςμε απορροφήσεις –σήμερα, εν έτει 2019- κάτω του 15%, την μη αξιοποίηση τωνχρηματοδοτικών εργαλείων.

«Έπρεπε να έρθει η Κυβέρνησή μας γιανα υπογράψει, μόλις προχθές, με διαδικασίες fast track, τησυμφωνία Σύστασης Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης με το Ευρωπαϊκό ΤαμείοΕπενδύσεων ενώ μετά από 4,5 χρόνια θα έπρεπε η χώρα να υπογράφει συμβάσεις μετους αγρότες. Κάλλιο αργά παρά ποτέ όμως…» σημείωσε η κ. Αραμπατζή, τονίζοντας πως έχειξεκινήσει ένας «αγώνας δρόμου» για να μην χαθούν άλλες ευκαιρίες: «Προέρχομαιαπό έναν Νομό κατ’ εξοχήν αγροτικό, τις Σέρρεςκαι γνωρίζω και από τις περιοδείες μου τα τελευταία χρόνια σ’ όλη τη χώρα, ωςΤομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, πως οι παραγωγοί είναι ρεαλιστές. Και δεναξιώνουν παρά τα αυτονόητα, για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί».

Για τις επιπτώσεις τηςκλιματικής αλλαγής στην Αλιεία, τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία η Υφυπουργός επισήμανε πως αυτές γίνονται όλοκαι πιο αισθητές στην Ευρώπη και σε όλο τον πλανήτη και υπογράμμισε: «ΗΓεωργία είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα, που επηρεάζεται περισσότερο απόοποιαδήποτε άλλη από τις δύο κινητήριες δυνάμεις στον πλανήτη σήμερα: τηνπαγκοσμιοποίηση και την κλιματική αλλαγή. Κι αν η πρώτη προκαλεί την εμφάνισηενός νέου προστατευτισμού, στο περιβάλλον ούτε σύνορα υπάρχουν ούτε τείχημπορούν να υψωθούν» τόνισε.

Στα βασικά ερωτήματα πουπροκύπτουν για την κλιματική αλλαγή, αν πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτή,ποιος πρέπει να πληρώσει το κόστος και αν, ως χώρα, πρέπει να εστιάσουμε στηνπρόληψη ή στην άμβλυνση των επιπτώσεών της, η Υφυπουργός προέβη σε τρειςεπισημάνσεις:

Παρότι το θέμα είναιπολυσύνθετο, δεν δικαιολογείται η αβελτηρία, που επέδειξε η απελθούσα Κυβέρνηση να ενεργοποιήσει μέτρα του ΠΑΑόπως το 17 ή το 8.4 για την προστασία των δασών ύψους 245 εκατ. Ευρώ και ειδικάτο μέτρο 8.4 για την προστασία των εδαφών από τη διάβρωσηΟι αποζημιώσειςεπαρκούν μόνο για να μετριάσουν τη ζημιά, ωστόσο είναι επιβεβλημένη ηεπαναξιολόγηση του συστήματος ασφάλισης στο τρίγωνο ΕΛΓΑ – ιδιωτικέςασφαλιστικές εταιρείες – επιδότηση ασφαλίστρου από ευρωπαϊκά κονδύλια, ΤαμείοΚλιματικής Αλλαγής. Ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει επίκυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι δέσμευση.Η άμβλυνση τωνεπιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη Γεωργία, αποτελεί, πέραν των άλλων, και έναναπό τους εννέα στόχους-προϋποθέσεις έγκρισης του Εθνικού μας ΣτρατηγικούΣχεδίου για τη νέα ΚΑΠ, μετά το 2021.

Η κ. Αραμπατζή χαρακτήρισε ιστορική ευκαιρία το Σχέδιο αυτό αλλάκαι ένα επιπλέον κίνητρο να προχωρήσουμε με πιο γρήγορα βήματα σε πρωτοβουλίεςπου ούτως ή άλλως είναι αναγκαίες για τον αγροδιατροφικό τομέα. Την αξιοποίηση τηςέρευνας και της Γεωργίας Ακριβείας, τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγέςενέργειας, την αξιοποίηση της βιοοικονομίας (ειδικά των αποβλήτων τηςκτηνοτροφίας και των υπολειμμάτων των καλλιεργειών) και τη δημιουργία πράσινωνθέσεων εργασίας, τη βιώσιμη αλιεία, με στόχο την αντιμετώπιση της παράνομηςδραστηριότητας.Τέλος, για τηναποτελεσματικότερη προσέγγιση της κλιματικής αλλαγής, λαμβάνοντας υπόψη τηνιδιοσυγκρασία των Ελλήνων και ειδικά των αγροτών, πρότεινε να υιοθετηθείμιαισορροπημένη δέσμη υποχρεωτικών και προαιρετικών μέτρων και παρεμβάσεων, έξωαπό τη λογική των«απαγορεύσεων», που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στοαντίθετο αποτέλεσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα