Βορίδης: Πρωταγωνιστικός ρόλος για Διεπαγγελματικές και Συνεταιρισμούς

Με ιδιαίτερα ευνοϊκά σχόλια έγινανδεκτές οι επισημάνσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΜάκηΒορίδη για το θεσμικό πλαίσιο που προτίθεται να ανακοινώσει σχετικά με τηδημιουργία Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.

Ενώπιον μεγάλου αριθμού παραγωγών αλλάκαι επαγγελματιών κάθε είδους οι οποίοι συνδέονται με τον πρωτογενή τομέα, ο κ.Βορίδης, στο κλείσιμο της ανοιχτής εκδήλωσης που οργάνωσε η γενική ΓραμματείαΑγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥπΑΑΤ με θέμα«Περιβάλλον και κλιματική

αλλαγή: Προκλήσεις για τον πρωτογενή τομέα και μέτραστήριξης», στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, έδωσε το σαφές περίγραμμα γιατη δημιουργία των Διεπαγγελματικών.

Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συμμετοχήςόλων των παραγόντων από το χωράφι έως το ράφι, δηλαδή του παραγωγού, τουμεταποιητή, του βιομηχάνου, του εμπόρου που ασχολούνται με το ίδιο προϊόν.Μάλιστα επεσήμανε ότι το Κράτος μπορεί να δώσει μόνο το νομικό πλαίσιο αλλά απόεκεί και πέρα είναι θέμα όλων αυτών των παραγόντων να συνεργαστούν και ναομονοήσουν προς όφελός τους. «Τη στρατηγική μας αυτή για τις Διεπαγγελματικέςθα την ξεδιπλώσουμε με συγκεκριμένα μέτρα. Θα τη συνδιαμορφώσουμε με όλουςόσους το επιθυμούν. Και το Κράτος θα την υπηρετήσει. Θα υπηρετήσει τη στόχευσηπου θα θέσουν οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Επεσήμανε τις ευθύνες τουσυνεταιριστικού κινήματος για την προσέλκυση επενδύσεων τονίζοντας ότι«χρειαζόμαστε ομάδες παραγωγών ομοειδών προϊόντων για να κάνουν τις επενδύσειςγια τις οποίες διατίθενται χρήματα». Έκανε δε σαφές ότι ευθύνη της Κυβέρνησηςείναι «να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατίθενται περισσότερα χρήματα» καιμάλιστα αναφέρθηκε στην υπογραφή, την Πέμπτη 5/9, συμφωνίας μεταξύ τουΥπουργείου και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων η οποία με εγγυητικό κεφάλαιο80 εκατομμυρίων ευρώ δημιουργεί ένα δανειακό κεφάλαιο 400 εκατομμυρίων ευρώ σταοποία οι παραγωγοί θα έχουν πρόσβαση μεευνοϊκούς όρους όπως μειωμένες απαιτήσεις για εξασφαλίσεις (εγγυήσεις), χαμηλότερούψος επιτοκίων και μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής.

Παράλληλα ο κ. Βορίδης χαρακτήρισεπρόκληση τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και για τις επιπτώσεις της στονπρωτογενή τομέα. Πρόσθεσε δε ότι αποτελεί κεντρική ευρωπαϊκή επιλογή η αντιμετώπισήτης (η οποία θα συμβάλει και στη μείωση του κόστους παραγωγής που είναι έναακόμη από τα βασικά ζητούμενα) και αυτό είναι εμφανές και στον διάλογο για τηνέα ΚΑΠ. «Πιστεύω ότι η πρωτογενής παραγωγή μπορεί μέσαστα επόμενα χρόνια να είναι αυτή η οποία θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού»,κατέληξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην ομιλία του.

Keywords
Τυχαία Θέματα