e-ξαγωγές αγροτικών προϊόντων μ’ ένα κλικ

Νέο κεφάλαιο στιςεξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων ανοίγει με τη συμφωνία συνεργασίας τωνΥπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης γιατην ψηφιοποίηση των διαδικασιών, που ακολουθούνται στις εξαγωγές προϊόντων ζωικής και φυτικής προέλευσης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΑΑΤ, σε συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης και η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή συμφώνησαν στον οδικό χάρτη συνεργασίας

των δύο Υπουργείων προκειμένου να απλοποιήσουν και να ψηφιοποιήσουν διαδικασίες χρονοβόρες και έγχαρτες, προς διευκόλυνση των επιχειρηματικών συναλλαγών. 

Σκοπός η δημιουργίαενός συστήματος, που με την άντληση υπαρχόντων στοιχείων από το κοινοτικό TRACES NT για τις εισαγωγές προϊόντων θαδίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων νααντλούν απευθείας το «ηλεκτρονικό κτηνιατρικό πιστοποιητικό» για ναπροχωρήσουν, με την διαδικασία της διασάφησης τις εξαγωγές τους.

Σήμερα απαιτούνταιπερισσότερα από 200 πιστοποιητικά, (κάθεπιστοποιητικό-διαβατήριο διαφοροποιείται με βάση την διακρατική συμφωνία) γιατις εξαγωγές προϊόντων κτηνιατρικού ενδιαφέροντος ενώ ανάλογη διαδικασίαψηφιοποίησης και απλούστευσης διαδικασιών θα ακολουθηθεί και στις εξαγωγές φυτώνκαι φυτικών προϊόντων.

Τώρα ο ενδιαφερόμενοςπρέπει να απευθύνεται στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας &Κτηνιατρικής για τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά καθώς δεν είναι ψηφιοποιημένα,όπως επίσης δεν είναι ψηφιοποιημένα τα στοιχεία για τις εξαγωγές ζωικών καιφυτικών προϊόντων.

«Μέσωτης συνεργασίας των δύο Υπουργείων, η διαδικασία αυτή πρόκειται να ψηφιοποιηθείώστε ο ενδιαφερόμενος να μπορεί μ’ ένα κλικ να «κατεβάζει» τα πιστοποιητικάστον υπολογιστή ή το κινητό του ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να έχει εύκολη καισυνεχή πρόσβαση στο πληροφοριακό υλικό για τα ισχύοντα σε κάθε αγορά – στόχογια τα προϊόντα του», επισημαίνει η κ. Φωτεινή Αραμπατζή και εξηγεί:

«Μετο νέο πληροφοριακό σύστημα, στόχος μας είναι να μειώσουμε σημαντικά τοδιοικητικό βάρος των εξαγωγών σε τρίτες χώρες για τις επιχειρήσεις, πουδραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό και, συνεπώς, να τις διευκολύνουμε ναπολλαπλασιάσουν τις εξαγωγές τους ενθαρρύνοντας την εξωστρέφεια τουΑγροδιατροφικού Τομέα, που αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της Κυβέρνησης τουΚυριάκου Μητσοτάκη».

Παράλληλα, με το νέοσύστημα το Δημόσιο θα έχει στην ουσίαγια πρώτη φορά τη δυνατότητα άμεσης, on line πρόσβασης στο εμπορικό ισοζύγιοαγροτικών προϊόντων», «πολύτιμο εργαλείογια τη λήψη αποφάσεων σε υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο», σημειώνει η κ.Αραμπατζή, η οποία αναδεικνύει και τη σημασία του νέου συστήματος στηναντιμετώπιση των «ελληνοποιήσεων» μέσω και της επικείμενης ενεργοποίησης τουηλεκτρονικού τιμολογίου από την ΑΑΔΕ.

The post e-ξαγωγές αγροτικών προϊόντων μ’ ένα κλικ appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα