Ισραήλ: Ζητά άμεση απομάκρυνση αμάχων από τη Γάζα-Ξεκινά χερσαία εισβολή

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε την Παρασκευή (13/10) όλους τους πολίτες της πόλης της Γάζας, περισσότερους, δηλαδή, από 1 εκατομμύριο ανθρώπους, να μετακινηθούν προς τα νότια μέσα σε 24 ώρες, καθώς συγκέντρωσε τανκς κοντά στη Λωρίδα της Γάζας πριν από την αναμενόμενη χερσαία εισβολή.

«Τώρα είναι ώρα για πόλεμο», δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant καθώς ισραηλινά πολεμικά

αεροσκάφη συνέχιζαν να σφυροκοπούν τη Γάζα ως αντίποινα για τις επιθέσεις του Σαββατοκύριακου από μαχητές της Χαμάς που σκότωσαν περισσότερους από 1.300 Ισραηλινούς, κυρίως πολίτες.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι θα επιχειρήσει «σημαντικά» στην πόλη της Γάζας τις επόμενες ημέρες και οι άμαχοι θα μπορούν να επιστρέψουν μόνο όταν υπάρξει άλλη ανακοίνωση.

«Πολίτες της πόλης της Γάζας, εκκενώστε το νότο για τη δική σας ασφάλεια και την ασφάλεια των οικογενειών σας και αποστασιοποιηθείτε από τους τρομοκράτες της Χαμάς που σας χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

«Οι τρομοκράτες της Χαμάς κρύβονται στην πόλη της Γάζας μέσα σε σήραγγες κάτω από σπίτια και μέσα σε κτίρια που κατοικούνται από αθώους πολίτες της Γάζας», συμπλήρωσε.

Αξιωματούχος της Χαμάς είπε ότι η προειδοποίηση για τη μετεγκατάσταση της Γάζας ήταν «ψεύτικη προπαγάνδα» και προέτρεψε τους πολίτες να μην παρασυρθούν.

Αντιδρά ο ΟΗΕ

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι θεωρούν αδύνατο να πραγματοποιηθεί μια τέτοια μετακίνηση ανθρώπων «χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες».

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Gilad Erdan, χαρακτήρισε την απάντηση του ΟΗΕ στην έγκαιρη προειδοποίηση του Ισραήλ προς τους κατοίκους της Γάζας ως «ντροπιαστική».

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να εξολοθρεύσει την μαχητική ομάδα της Χαμάς που ηγήθηκε των επιθέσεων το Σάββατο.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή ότι έπληξε 750 στρατιωτικούς στόχους στη βόρεια Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανάμεσα στους οποίους, όπως είπε, σήραγγες της Χαμάς, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, κατοικίες ανώτερων στελεχών και αποθήκες όπλων.

Ωστόσο, μια χερσαία εισβολή στη Γάζα ενέχει σοβαρό κίνδυνο, με τη Χαμάς να κρατά δεκάδες ομήρους που απήχθησαν κατά την επίθεση.

Δραματική η κατάσταση στη Γάζα

Η Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, βρίσκεται υπό πολιορκία από το Ισραήλ, το οποίο έχει σφυροκοπήσει στόχους της Χαμάς στον θύλακα και σκότωσε περισσότερους από 1.500 Παλαιστίνιους σε αντίποινα από τις εισβολές του Σαββατοκύριακου.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) είπε ότι οι γεννήτριες έκτακτης ανάγκης στα νοσοκομεία στη Γάζα θα μπορούσαν να εξαντληθούν εντός ωρών και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών (WFP) προειδοποίησε ότι τα τρόφιμα και το γλυκό νερό εξαντλούνται επικίνδυνα.

«Η ανθρώπινη δυστυχία που προκαλείται από αυτή την κλιμάκωση είναι αποτρόπαια και ικετεύω τις πλευρές να μειώσουν τα δεινά των αμάχων», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΕΣ Φαμπρίτσιο Καρμπόνι.

Η παλαιστινιακή υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε ότι μετέφερε το κεντρικό επιχειρησιακό της κέντρο και το διεθνές προσωπικό της στα νότια της Γάζας.

ΙσραήλΓάζαΟΗΕΠαλαιστίνηΧαμάςπόλεμος
Keywords
Αναζητήσεις
israil-zita-amesi-apomakrynsi-amachon-apo-ti-gaza-xekina-chersaia-eisvoli.htm
Τυχαία Θέματα