Birkenstock: Επίσημα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Επισήμως από χθες, τα γνωστά σανδάλια Birkenstock εισήλθαν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Οι μετοχές της  γερμανικής εταιρείας κατασκευής σανδαλιών, που πλέον πλειοψηφικά ανήκει στον γαλλικό όμιλο πολυτελών ειδών LVMH, έκαναν το ντεμπούτο τους και η αποτίμηση της εταιρείας ανήλθε στα 9,3 δισ. δολάρια μετά την Αρχική Δημόσια Προσφορά της (IPO) στις ΗΠΑ.

Από

τη δημόσια εγγραφή η εταιρεία άντλησε το ποσό του 1,48 δισ. δολαρίων, αφού οι 32,3 εκατ. μετοχές της τιμολογήθηκαν συντηρητικά στα 46 δολάρια ανά μετοχή, ανοίγοντας τον δρόμο για μια ομαλή σχετικά είσοδο στο χρηματιστήριο.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1774 στο χωριό Λάνγκεν-Μπέρχαϊμ της Γερμανίας, από την οικογένεια Birkenstock και διοικούνταν από αυτήν επί έξι γενιές. Το 2021 πωλήθηκε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην L Catterton, του ομίλου ΡΕ που υποστηρίζεται από τον Γάλλο Μπερνάρ Αρνό Arnault και την αυτοκρατορία ειδών πολυτελείας Louis Vuitton Moet Hennessy.

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν πάρα πολύ μετά την ταινία Barbie και τα σανδάλια ήταν νούμερο ένα σε μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο. 

Σημειωτέον, ότι η L Catterton θα συνεχίσει να κατέχει σχεδόν το 83% της εταιρείας. Η ΡΕ είχε αποκτήσει το μερίδιό της με την αποτίμηση σχεδόν στα 4,3 δισ. δολάρια.

Το ατού της Birkenstock είναι ότι έχει συμφωνίες συνεργασίας με πολυτελείς εταιρείας μόδας, όπως οι Dior, Stüssy, Manolo Blahnik και Rick Owens μεταξύ άλλων και αυτό την κάνει να είναι συνεχώς στο επίκεντρο με νέα σχέδια.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι η Goldman Sachs, η JP Morgan και η Morgan Stanley ήταν οι κύριοι ανάδοχοι της δημόσιας εγγραφής.

Keywords
Αναζητήσεις
birkenstock-episima-sto-chrimatistirio-tis-neas-yorkis.htm
Τυχαία Θέματα