Ζήτησε «μοιρασιά» των προσφύγων εντός Ε.Ε.

Ζήτησε «μοιρασιά» των προσφύγων εντός Ε.Ε.19.10.2018Παρασκήνιο

Μέτωπο Τσίπρα με την Αυστρία, που αργεί την αναθεώρηση στη Συνθήκη του Δουβλίνου

Μέτωπο με την Αυστρία και τις χώρες του Βίσεγκραντ άνοιξε ο Αλέξης Τσίπρας, χώρες στις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει άλλοθι για την πολιτική των κλειστών θυρών που εφαρμόζουν. Ο πρωθυπουργός, κατά την παρέμβασή του χθες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο,

ζήτησε να μην κάνει πίσω η Ευρωπαϊκή Ενωση από αποφάσεις στο Προσφυγικό.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ειδικά στο θέμα της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου, για την οποία είχε αποφασιστεί να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2018, αλλά πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή, και επέκρινε την απροθυμία της αυστριακής προεδρίας της Ε.Ε. να προωθήσει άμεσα την αναθεώρηση.

Ως γνωστόν, η Αυστρία σιγοντάρει την ομάδα των χωρών του Βίσεγκραντ, οι οποίες τάσσονται αναφανδόν κατά της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο πρωθυπουργός και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έθεσαν από κοινού το ζήτημα της Τουρκίας, καθώς Ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να επισκεφτούν την Αγκυρα το επόμενο διάστημα, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση σχετικά με τις προσφυγικές ροές και για θέματα που αφορούν τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει να είναι μονομερώς προσανατολισμένη μόνο στην εξωτερική διάσταση του Προσφυγικού αλλά να συζητάει και την εσωτερική, με τον επιμερισμό προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσα από έναν μηχανισμό ανακατανομής αιτούντων άσυλο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, μία πρόταση που κατατέθηκε από την ελληνική κυβέρνηση σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., θα γίνει έως το τέλος του 2018 και αυτό θα αναφέρεται και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Τσίπρας στήριξε την πρόταση που διατυπώθηκε από αρκετούς ηγέτες, να ολοκληρωθεί το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο έως τις ευρωεκλογές του 2019. Στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον οικονομολόγο Μπενουά Κερέ για τις εξελίξεις στην αγορά ομολόγων με αφορμή την Ιταλία. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι υπήρξε αναγνώριση της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας και των προοπτικών της, και ότι το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι το ελληνικό ομόλογο έχει ξεκινήσει να αποσυνδέεται αργά αλλά σταθερά από το ιταλικό - παρότι η ΕΚΤ χρηματοδοτεί μέσω QE το ιταλικό ομόλογο και όχι το ελληνικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα