«Καμπάνα» 150.000 € για τις ενοχλητικές κλήσεις

«Καμπάνα» 150.000 € για τις ενοχλητικές κλήσεις19.10.2018Ρεπορτάζ

Τσουχτερά πρόστιμα επιβλήθηκαν σε τέσσερις εταιρίες τηλεφωνίας για τις διαφημιστικές προωθήσεις

Βαριά «καμπάνα», ύψους 150.000 ευρώ, έριξε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε τέσσερις εταιρίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες έκαναν ενοχλητικές κλήσεις που αφορούσαν διαφημιστικές προωθήσεις προϊόντων και υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, η Αρχή, ύστερα από σωρεία καταγγελιών που έλαβε από δυσαρεστημένους πελάτες οι οποίοι λάμβαναν

ενοχλητικές κλήσεις που εξυπηρετούσαν διαφημιστικούς σκοπούς, τις οποίες όμως οι ίδιοι δεν επιθυμούσαν να δέχονται, προχώρησε σε ελέγχους σε τέσσερις εταιρίες τηλεφωνίας.

Σημειώνεται ότι οι τρεις από αυτές είναι μεγάλες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και η τέταρτη αφορά σταθερή τηλεφωνία. Στο πλαίσιο της δράσης της, η Αρχή πραγματοποίησε επιτόπιους ελέγχους τόσο στις εγκαταστάσεις των εταιριών όσο και στις εγκαταστάσεις συνεργαζόμενων με αυτές εταιριών τηλεφωνικών κλήσεων.

Η Αρχή, αφού συγκέντρωσε τα πλήρη αρχεία των κλήσεων που διενεργήθηκαν, τα οποία και αντιπαρέβαλε με τα μητρώα του άρθρου 11 του ν. 3471/2006 (μητρώα «opt-out»), που τηρούν οι πάροχοι υπηρεσίας τηλεφωνίας, διαπίστωσε ότι είχε γίνει μεγάλος αριθμός παράνομων κλήσεων.

Παράλληλα, η Αρχή δεν σταμάτησε εκεί και εξέτασε τις διαδικασίες που εφαρμόζουν οι εν λόγω εταιρίες για να πραγματοποιούν τις κλήσεις. Οπως διαπιστώθηκε, οι εταιρίες δεν εφήρμοζαν στην πράξη κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πλήρη νομιμότητα της δράσης τους, παρά τις βελτιωτικές κινήσεις που είχαν κάνει.

Μάλιστα, δεν είχαν προχωρήσει στη βελτίωση των πρακτικών τους, ενώ είχαν στη διάθεσή τους ικανό χρονικό διάστημα από το 2016, δηλαδή από την έκδοση και κοινοποίηση αντίστοιχων αποφάσεων που τις «έκαιγαν» και αφορούσαν το εν λόγω ζήτημα.

Η Αρχή, λαμβάνοντας υπόψη τις παραβάσεις, επέβαλε πρόστιμα που έφτασαν τα 150.000 ευρώ για κάθε εταιρία. Μάλιστα, όπως ανέφερε, τα πρόστιμα ήταν τα μέγιστα δυνατά, σύμφωνα με τη νομοθεσία που ίσχυε πριν από τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων, καθώς οι συγκεκριμένες παραβάσεις έγιναν την περίοδο πριν από την εφαρμογή της εν λόγω νομοθεσίας.

----

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Και λίγη ήταν η καμπάνα που έριξε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας που συνεχίζουν όποια ώρα της ημέρας τούς κάνει κέφι να ενοχλούν τηλεφωνικά τους πολίτες. Η κατάσταση έχει ξεφύγει για τα καλά όλον αυτόν τον καιρό με το θράσος των «τάχα μου δήθεν» προσφορών για να τσιμπάνε ανυποψίαστους ανθρώπους, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένους. Καλό θα ήταν η αρμόδια Αρχή να πάρει μέτρα και για μια άλλη παρενόχληση που έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο καιρό. Και δεν είναι άλλη από τις εταιρίες που «πουλάνε» ρεύμα και συνεχίζουν να οχλούν όποια ώρα και ημέρα θέλουν τηλεφωνικά τους πολίτες. Κάποιος πρέπει να βάλει και σε αυτές φρένο. Εάν θέλουν να «πουλήσουν» την πραμάτεια τους, υπάρχουν και άλλοι τρόποι, λιγότερο ενοχλητικοί...

Νίκος Ελευθερόγλου

----

Keywords
Τυχαία Θέματα