Τουρκία: Στήνει σκηνικό έντασης με το «Barbaros»

Τουρκία: Στήνει σκηνικό έντασης με το «Barbaros»19.10.2018Παρασκήνιο

Προκλητικοί ισχυρισμοί της Αγκυρας ότι το ερευνητικό σκάφος της παρενοχλήθηκε από ελληνική φρεγάτα

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Στα όρια του «θερμού επεισοδίου» παίζει η Αγκυρα τις τελευταίες ώρες. Εχει στείλει το ερευνητικό σκάφος «Barbaros», συνοδεία δύο φρεγατών, μεταξύ ελληνικής υφαλοκρηπίδας και κυπριακής ΑΟΖ, με προφανή στόχο να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά

δικαιώματα των δύο χωρών και να εμποδίσει την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων. Χθες το βράδυ το «Barbaros» έπλεε εντός του οικοπέδου 4 της κυπριακής ΑΟΖ.

Στο υπουργείο Αμυνας έχει σημάνει συναγερμός και δόθηκε από την πρώτη στιγμή, που φαινόταν πού το πάει η Αγκυρα, εντολή στη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» να σπεύσει στην περιοχή με οδηγία την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων.

Χθες το ελληνικό πλοίο κινήθηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτρέψει την ανάπτυξη και την παραμονή του τουρκικού στολίσκου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καλώντας μέσω ασυρμάτου το «Barbaros» να αποχωρήσει άμεσα, κάτι που δεν άρεσε στους Τούρκους, που έβαλαν μπροστά τη μονταζιέρα μιλώντας για «παρενόχληση» από την ελληνική φρεγάτα του «Barbaros» και για έρευνες εντός της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση απειλώντας με κλιμάκωση της έντασης σε περίπτωση που δεν περάσουν οι αξιώσεις της Τουρκίας και με θράσος επιτέθηκε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο είχε επισημάνει ότι η Αγκυρα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. «Σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε μακριά από τις συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση στην περιοχή» ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Στο ίδιο απειλητικό ύφος κινήθηκε και το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας.

Επιφυλακή

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή και παρακολουθούν συνεχώς τις κινήσεις της Αγκυρας. Πέραν της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» και άλλα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται μεταξύ Καστελόριζου, Κρήτης και Κύπρου, ενώ τα ραντάρ «σαρώνουν» την περιοχή. Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι Πολεμικές Μοίρες αεροσκαφών. Πληροφορίες μάλιστα της «δημοκρατίας» αναφέρουν ότι την Τρίτη έγινε ευρεία σύσκεψη στο Πεντάγωνο, με τους επιτελείς να σχεδιάζουν βήμα βήμα την ελληνική αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις.

Η άποψη που επικράτησε είναι ότι πρέπει να ακολουθηθεί «σκληρή γραμμή» έναντι της Τουρκίας.

Υπάρχει επίσης κινητικότητα στο υπουργείο Εξωτερικών για την ενεργοποίηση του άξονα συνεργασίας με χώρες όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, αλλά κυρίως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Γερμανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα