Η Ελλάδα πεθαίνει με ραγδαίο ρυθμό! 2.500.000 λιγότεροι το 2050

Η Ελλάδα πεθαίνει με ραγδαίο ρυθμό! 2.500.000 λιγότεροι το 205019.10.2018Ρεπορτάζ

Εκθεση μιλά για δραματική μείωση του πληθυσμού, αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων - θανάτων και αύξηση ηλικιωμένων
■ Μεγάλες πληγές, η χαμηλή γονιμότητα και το νέο κύμα μετανάστευσης

Σοκάρουν τα στοιχεία της έκθεσης των ειδικών επιστημόνων, την οποία όρισε η Επιτροπή της Βουλής, για το

δημογραφικό, καθώς περιγράφουν με αναλυτικό τρόπο πώς η χώρα μας γερνάει και συρρικνώνεται.

Η έκθεση-καταπέλτης μιλά για δραματική μείωση του πληθυσμού μέχρι το 2050, αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων - θανάτων και αύξηση των ηλικιωμένων.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα χαρακτηριστικά αυτά αποδίδονται στη χαμηλή γονιμότητα, κάτω από το όριο αναπαραγωγής, και την ανάδυση μετά το 2010 ενός νέου κύματος μετανάστευσης, εξόδου από τη χώρα, που κατ’ επέκταση διαμορφώνει αρνητικό μεταναστευτικό ισοζύγιο κατά την τρέχουσα δεκαετία. «Η δημογραφική γήρανση δεν πρόκειται να ανακοπεί, καθώς το ποσοστό των άνω των 65 ετών θα αυξάνειται συνεχώς» αναφέρεται.

Συρρίκνωση

Μάλιστα, η έκθεση, που ειρήσθω εν παρόδω τέθηκε από χθες προς συζήτηση στην αρμόδια Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι η συρρίκνωση του πληθυσμού της Ελλάδας μπορεί να φτάσει έως το 1.400.000 το 2035 και έως τα 2.500.000 το 2050!

Την ίδια ώρα, ο πληθυσμός των άνω των 65 ετών θα αυξάνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα την αύξηση των θανάτων, ενώ αντιθέτως ο αριθμός των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, 25 με 40 ετών, θα μειώνεται.

Απότοκο, ο περιορισμένος αριθμός των γεννήσεων. Το συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι «αποτελεί κοινή παραδοχή πλέον ότι η δημογραφική γήρανση είναι μια μη αναστρέψιμη διαδικασία».

Το ζοφερό αποτέλεσμα της έκθεσης, πάντως, δεν εμπόδισε τους ερευνητές να καταθέσουν προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί, έστω και κάπως, η κατάσταση. «Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου είναι ο μετριασμός των συνεπειών του και η εφαρμογή μέτρων, ώστε να σταθεροποιηθεί ο λόγος εργαζομένων προς συνταξιούχους και να τονωθούν η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας», όπως σημειώνεται, με τους ειδικούς να μιλούν για αλλαγή παγιωμένων αντιλήψεων και θέσεων.

Αυτή είναι η μόνη επιλογή για τη διατήρηση του κοινωνικού κράτους και για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής ανάπτυξης, όπως τονίζουν. Επισημαίνεται επίσης ότι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι ανάγκη να στοχεύουν στην αλλαγή του προσήμου του μεταναστευτικού ισοζυγίου της χώρας και στην αύξηση της γονιμότητας των γυναικών που γεννήθηκαν μετά το 1980.

Keywords
Τυχαία Θέματα