«Ξέχασαν» τη Μάνδρα Τσίπρας και Δούρου

«Ξέχασαν» τη Μάνδρα Τσίπρας και Δούρου07.03.2018Πρόσωπα

Κάτοικοι και δήμος φωνάζουν για αντιπλημμυρικά έργα που έμειναν στα λόγια

Ρεπορτάζ
Γιώτα Φλώρου
Φωτό: Χρήστος Ζήνας

Χόρτασαν» από υποσχέσεις οι κάτοικοι της Μάνδρας εδώ και τέσσερις μήνες -από τη φονική πλημμύρα στην οποία έχασαν τη ζωή τους 24 άνθρωποι-, όχι όμως και από τα απαραίτητα έργα, κυρίως αυτά που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία. Ακριβώς γι' αυτό, κι ύστερα από κάλεσμα της δημοτικής Αρχής, συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί μπροστά από τα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής, στην Ελευσίνα,

και φώναξαν «όχι άλλη αδιαφορία, πάρτε αποφάσεις τώρα».

«Κυβέρνηση και Αντιπεριφέρεια μας είχαν υποσχεθεί ότι τα έργα θα ξεκινούσαν σε τρεις μήνες με τη διαδικασία του κατεπείγοντος» ανέφερε η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη στην ομιλία της. Η ίδια τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής είναι η μόνη αρμόδια για τη μελέτη και την κατασκευή των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και όχι ο εκάστοτε δήμος. Μάλιστα, η Περιφέρεια έχει εκπονήσει μελέτη, η οποία έχει ολοκληρωθεί και εγκριθεί ήδη από το 2014 για συγκεκριμένο έργο («Εκτροπή χειμάρρου Αγίας Αικατερίνης και διευθέτηση χειμάρρου Σούρες»), χωρίς όμως να έχει προχωρήσει στην υλοποίησή του.

Οπως ανέφερε στη συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, στη διάρκεια της οποίας έκανε έναν απολογισμό των πεπραγμένων της Περιφέρειας για την αποκατάσταση της Μάνδρας και της Ν. Περάμου, το παραπάνω έργο θα δημοπρατηθεί μέσα στο 2018. Η δήμαρχος Μάνδρας, αφού διερωτήθηκε γιατί η συνέντευξη δεν έγινε νωρίτερα, είπε: «Δηλαδή, ο επόμενος χειμώνας θα βρει ξανά τη Μάνδρα χωρίς αντιπλημμυρικά έργα; Το κακό που μας βρήκε δεν θεραπεύεται με ασπιρίνες - θέλει πιο δραστικά μέτρα».
Πάντως, νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από το πρωινό της 15ης Νοεμβρίου 2017, όταν οι κάτοικοι της Μάνδρας είδαν τη ζωή τους να ανατρέπεται. «Η ζωή μας δεν είναι σε τάξη. Οταν βρέχει, βγαίνουμε στα παράθυρα και κοιτάμε αν ανέβηκε το νερό. Οι μανάδες, όταν πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και αρχίζει να βρέχει, τα παίρνουν και επιστρέφουν στα σπίτια» λέει με δάκρυα στα μάτια ο κάτοικος της περιοχής και δημοτικός σύμβουλος Μπάμπης Κανάκης.

Η Ερασμία Στάθη, νεοεκλεγείσα πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μάνδρας, είδε το σπίτι της να χάνεται μέσα σε τόνους λάσπης και παραλίγο να χάσει τα τρία παιδιά της. Τώρα, μαζί με την οικογένειά της φιλοξενείται στο σπίτι των γονιών της, αλλά, όπως σημειώνει, «το βράδυ φυλάω καραούλι για να γλιτώσω το σπίτι από το πλιάτσικο». Η ίδια, ως μέλος του δήμου, λέει ότι ακόμα και τέσσερις μήνες μετά ο αγώνας στη Μάνδρα εξακολουθεί να είναι καθημερινός. Ακόμα απομακρύνονται οι τόνοι λάσπης που κάλυψαν την πόλη, το Κοινωνικό Παντοπωλείο συνεχίζει να μοιράζει τρόφιμα σε πολλά άτομα, ενώ μέχρι στιγμής περίπου 750 κάτοικοι έχουν λάβει το χρηματικό βοήθημα που δίνει ο δήμος.

Keywords
Τυχαία Θέματα