Ο Κιμ θα βάλει «ενέχυρο» τα πυρηνικά για την ειρήνη

Ο Κιμ θα βάλει «ενέχυρο» τα πυρηνικά για την ειρήνη07.03.2018Πρόσωπα

Πόκερ της Πιονγιάνγκ με τη Σεούλ για να σταματήσουν τα τύμπανα πολέμου! Σε καλό κλίμα οι πρώτες διμερείς επαφές

Από την
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Σημαντικότατη χαρακτηρίζεται η χθεσινή εξέλιξη στην Κορεατική Χερσόνησο, καθώς έγινε γνωστό ότι η Πιονγιάνγκ προτίθεται να συζητήσει το θέμα της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας, υπό τον όρο ότι θα σταματήσουν οι στρατιωτικές απειλές κατά της χώρας και θα υπάρξουν αξιόπιστες εγγυήσεις για την ασφάλειά της!

Η μεταστροφή του κλίματος

στην Κορεατική Χερσόνησο ξεκίνησε με την προσέγγιση των δύο χωρών, με αφορμή τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, και επικυρώθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης εδώ και χρόνια συνάντησης του Κιμ Γιονγκ Ουν με κορυφαίους αξιωματούχους της Νότιας Κορέας, οι οποίοι πραγματοποίησαν διήμερη επίσκεψη στην Πιονγιάνγκ.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο απεσταλμένος της Νότιας Κορέας Τσουνγκ Ουί-γιονγκ, σύμβουλος ασφαλείας του προέδρου Μουν Τζε-ιν, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη διεξαγωγή συνάντησης κορυφής στο τέλος Απριλίου. Επιπλέον, συμφωνήθηκε να τεθεί σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή επείγουσας επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο ηγέτες, οι οποίοι θα συνομιλήσουν πριν από τη συνάντηση κορυφής.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο μεθοριακό χωριό Πανμουντζόμ, στο κέντρο της Αποστρατιωτικοποιημένης Ζώνης που χωρίζει τις δύο Κορέες. Θα πρόκειται για την τρίτη συνάντηση κορυφής ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών από το τέλος του πολέμου της Κορέας το 1953. Οι δύο προηγούμενες είχαν πραγματοποιηθεί το 2000 και το 2007.

Οι θετικές εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων στην Κορεατική Χερσόνησο ξεκίνησαν τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Κιμ Γιονγκ Ουν με τη δεκαμελή νοτιοκορεατική κυβερνητική αντιπροσωπία. Οπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μια ικανοποιητική συμφωνία, για την οποία ωστόσο δεν δόθηκαν λεπτομέρειες. Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν της νοτιοκορεατικής αντιπροσωπίας, είχε μια «ανοιχτόκαρδη» συζήτηση με τα μέλη της, με σκοπό να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση των διακορεατικών σχέσεων και να διατηρηθούν η ειρήνη και η σταθερότητα στην Κορεατική Χερσόνησο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι απεσταλμένοι της Σεούλ θα μεταβούν σήμερα στην Ουάσινγκτον, όπου θα συζητήσουν με αξιωματούχους των ΗΠΑ για όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στη Βόρεια Κορέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα