Νοvartis: Διαφωνία και για τις... αρμοδιότητες!

Νοvartis: Διαφωνία και για τις... αρμοδιότητες!07.03.2018Παρασκήνιο

«Η επιτροπή να πάρει θέση μόνο γιατη δωροδοκία» λέει η κυβέρνηση, «να μπει στην ουσία» ζητά η Ν.Δ.

Ρεπορτάζ
Κατερίνα Κανάκη

Με αντιδικίες ανάμεσα στην κυβερνητική πλειοψηφία και την αντιπολίτευση, αυτή τη φορά επί των αρμοδιοτήτων της επιτροπής, κύλησε η δεύτερη συνεδρίαση της προκαταρκτικής επιτροπής που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες των 10 πολιτικών προσώπων που φέρεται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis.

Στο

επίκεντρο της χθεσινής συζήτησης βρέθηκε ο προσδιορισμός των αρμοδιοτήτων της επιτροπής όσον αφορά τα θέματα που καλείται να κρίνει, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να προβάλλουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες νομικές ερμηνείες αναφορικά με την κατηγορία της δωροδοκίας-δωροληψίας.

Πού εστιάζουν

Η κυβερνητική πλειοψηφία επικεντρώνει στο να ξεκαθαριστεί το θέμα των αρμοδιοτήτων της επιτροπής, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά επιμόνως να προχωρήσει άμεσα το θέμα των μαρτύρων που θα κληθούν να καταθέσουν. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες (υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών), η κυβέρνηση τόνισε αναφορικά με τα δύο αδικήματα που περιγράφονται στην πρότασή της ότι το αδίκημα της απιστίας έχει παραγραφεί και πως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος (νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα) είναι διαρκές, επομένως δεν έχει αρμοδιότητα η Βουλή.

Συμπερασματικά, αυτό που έχει να διερευνήσει η Βουλή είναι η «αρμοδιότητα του κρίνοντος οργάνου επί του αδικήματος της δωροδοκίας-δωροληψίας».

Από την πλευρά της, η Ν.Δ. φαίνεται ότι υποστήριξε πως η επιτροπή πρέπει να μπει στην ουσία και ζήτησε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να συζητηθεί το ποιοι μάρτυρες πρέπει να κληθούν, καθώς υπάρχει η άποψη ότι το όργανο έχει αρμοδιότητα ανακριτικής.
Επίσης, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίχθηκε ότι η διαπίστωση των αδικημάτων προϋποθέτει την κατάθεση μαρτύρων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, που σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα αρμοδιότητας της επιτροπής. «Την αρμοδιότητα την έχουμε» φέρεται ότι είπε βουλευτής, ζητώντας να κληθούν άμεσα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. «Αν δεν καλέσεις τα πρόσωπα, πώς θα ξέρεις εάν έχουν τελεστεί αδικήματα;» αναρωτήθηκε.

Και ο Φρουζής

Και το Ποτάμι ζήτησε να κληθούν στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής, την Παρασκευή το πρωί, και τα 10 πολιτικά πρόσωπα και ο Κώστας Φρουζής και τα μέλη του Δ.Σ. της Novartis, αλλά και οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες.

«Αν επιμείνει η πλειοψηφία στην πρότασή της για αυτοκατάργηση της επιτροπής λόγω αναρμοδιότητας, κινδυνεύει η επιτροπή να καταντήσει το μεγαλύτερο λασπωτήριο όλων των εποχών» φέρεται μάλιστα ότι υποστήριξε το Ποτάμι. Κατά τα άλλα, η επιτροπή απέρριψε ομόφωνα το αίτημα του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη να αυτοεξαιρεθεί από τις συνεδριάσεις ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θόδωρος Παπαθεοδώρου. Ο Κώστας Βαξεβάνης είχε υποστηρίξει ότι ο βουλευτής, όταν ήταν πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, έλαβε μέρος σε συνέδριο χορηγούμενο από τη Novartis.

Με δήλωσή του, ο κ. Παπαθεοδώρου τόνισε ότι «τέτοιου είδους συκοφαντίες και ψευδείς ειδήσεις ενεργοποιούν ακόμη περισσότερο τις δυνάμεις μου για να βγει όλη η αλήθεια στο φως».
Εκ μέρους του ΚΚΕ εκφράστηκε η άποψη ότι η προκαταρκτική πρέπει να συνεχίσει κανονικά τις εργασίες της, με εξέταση μαρτύρων χωρίς κουκούλες, και, εάν προκύψουν στοιχεία, αυτά να αξιολογηθούν ανάλογα από τη Δικαιοσύνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα