Ξάνθη: Χημικός εφιάλτης από την πυρκαγιά στη Sunlight

Ξάνθη: Χημικός εφιάλτης από την πυρκαγιά στη Sunlight 02.05.2018Ρεπορτάζ

Προληπτικά μέτρα για τους κατοίκους σε ακτίνα 15 χλμ. από το εργοστάσιο μπαταριών, που υπέστη μεγάλες ζημιές

Ρεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης

Συναγερμός σήμανε ανήμερα την Πρωτομαγιά σε ολόκληρη

τη Ροδόπη, εξαιτίας της φωτιάς που ξέσπασε στο εργοστάσιο μπαταριών της εταιρίας Συστήματα Sunlight στην Ξάνθη, μίας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ευρώπης. «Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος τοξικών αερίων στην περιοχή» διαβεβαιώνει η εταιρία.

Ολα ξεκίνησαν λίγο πριν από τη 1 το μεσημέρι χθες όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο εργοστάσιο της «Γερμανός Μπαταρίες Sunlight» στο Ολβιο της Ξάνθης. Η φωτιά γρήγορα επεκτάθηκε, με αποτέλεσμα οι πυκνοί καπνοί να φαίνονται σε ολόκληρη τη Ροδόπη. Στην κατάσβεση της φωτιάς, που τέθηκε υπό έλεγχο αργά το απόγευμα, επιχείρησαν πυροσβέστες από όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίοι έδωσαν μάχη με τις φλόγες. Λόγω των χημικών και της διεύθυνσης του ανέμου, όπως λέει στη «δημοκρατία» ο Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, «ζητήσαμε να υπάρξει προληπτική εκκένωση του Ολβιου. Μέχρι να υπάρξουν τα αποτελέσματα των επίσημων μετρήσεων καλούμε τους πολίτες να έχουν κλειστά τα παράθυρα των σπιτιών και να μην πραγματοποιούν υπαίθριες εργασίες».

Την ώρα της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο βρίσκονταν ελάχιστοι από τους 600 εργαζομένους, καθώς δούλευε μόνο το προσωπικό ασφαλείας, που απομακρύνθηκε άμεσα από τον χώρο. Ενας υπάλληλος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με δύσπνοια, χωρίς η κατάστασή του να εμπνέει ανησυχία.
Σε ανακοίνωσή της η εταιρία ανέφερε πως τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά είναι άγνωστα και πως δεν υπάρχει κίνδυνος τοξικών αερίων για την περιοχή. Η διοίκηση της εταιρίας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες Αρχές, τόνιζε.

Εκτακτη σύσκεψη

Κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που ακολούθησε στην Περιφέρεια, οι εκπρόσωποι της εταιρίας διαβεβαίωσαν πως δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος και πως θα επιστρέψουν όλοι στις εργασίες τους. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης πως με κέντρο το εργοστάσιο και σε περίμετρο 15 χιλιομέτρων θα υπάρξουν προληπτικά περιοριστικά μέτρα τις επόμενες 48 ώρες.

Οι υπεύθυνοι συστήνουν να μην υπάρχει για τις επόμενες δύο μέρες καμία επαφή με το φυσικό περιβάλλον ή σχετική εργασία.

«Είμαι ικανοποιημένος από την ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Οι ενδείξεις που έχουμε για τα αέρια δεν είναι ανησυχητικές μέχρι στιγμής» σχολιάζει στη «δημοκρατία» ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο οποίος συμπληρώνει πως τα συμπεράσματα του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης από τις μετρήσεις των αέριων ρύπων θα είναι γνωστά σε λίγες μέρες.

Σημειώνεται πως η συνολική έκταση της μονάδας είναι 142.000 τ.μ., ενώ οι στεγασμένοι χώροι ξεπερνούν τα 55.000 τ.μ.

Keywords
Αναζητήσεις
sunlight xanthi απεργια
Τυχαία Θέματα