Τριπλό χτύπημα σε συντάξεις, μισθούς και φόρους

Τριπλό χτύπημα σε συντάξεις, μισθούς και φόρους02.05.2018Παρασκήνιο

Δηλητηριώδεις προτάσεις από ΟΟΣΑ για όρια ηλικίας, κατώτατη αμοιβή αλλά και για τις λίγες απαλλαγές που έχουν μείνει!

Μέτρα «δηλητήριο», πιο σκληρά και από αυτά των τριών Μνημονίων, κρύβονται πίσω από τα χαμόγελα που μοίρασε στην κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ανχέλ Γκουρία. Ο ΟΟΣΑ ζητά να αυξηθούν τα πραγματικά όρια ηλικίας

συνταξιοδότησης κατά 4 έτη, να καταργηθούν εντελώς οι φοροαπαλλαγές και να καθιερωθεί επί της ουσίας ως κατώτατος μισθός για όλους όσοι μπαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, ανεξαρτήτως ηλικίας, ο λεγόμενος «υποκατώτατος» των 510,9 ευρώ μεικτά.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία γνωστοποιήθηκε κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον κ. Γκουρία την περασμένη Παρασκευή, περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα ακόμη πιο «δηλητηριώδη» από αυτά τα οποία εφαρμόστηκαν από το 2010 και μετά. Στην 188 σελίδων έκθεση αφενός υπογραμμίζεται ότι δεν πρέπει να «ξηλωθούν» οι μνημονιακές μεταρρυθμίσεις, αφετέρου προτείνεται μια σειρά νέων δυσβάστακτων μέτρων στο φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, με βάση τα σενάρια του ΟΟΣΑ, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) θα αυξηθεί κατά 4% επιπλέον, εάν τα πραγματικά όρια ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης αυξηθούν κατά 4 χρόνια, μέχρι το 2030. Σε αυτό το ενδεχόμενο δεν αποκλείεται από τα 67 έτη που είναι σήμερα το θεσμοθετημένο ηλικιακό όριο για τη λήψη πλήρους κύριας σύνταξης να φτάσει στα... 71 χρόνια.

Επίσης, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο «υποκατώτατος» μισθός των 510,9 ευρώ δεν θα πρέπει να ισχύει μόνο για τους εργαζομένους κάτω των 25 ετών. Προτείνεται ο μισθός αυτός να δίνεται σε όσους ξεκινούν δουλειά για πρώτη φορά, ανεξαρτήτως ηλικίας. Υστερα από ένα μεταβατικό στάδιο (διετίας ή τριετίας) θα δύναται να αναπροσαρμόζεται στα 587 ευρώ (ποσό που αναλογεί στον κατώτατο μισθό για τους εργαζομένους άνω των 25 ετών).

Για τον ΦΠΑ

Εξάλλου ο οργανισμός θεωρεί ότι η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και η αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ στο 90% του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ θα μπορούσαν να αποφέρουν έσοδα 0,8% του ΑΕΠ. Οσο δηλαδή είναι περίπου η προσδοκώμενη δημοσιονομική επίπτωση από τη μείωση των συντάξεων (1% του ΑΕΠ το 2019) ή από τη μείωση του αφορολογήτου σε έως 5.700 ευρώ (το 2020, σύμφωνα με το πρόγραμμα). Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ προτείνει:

• Κατάργηση φοροαπαλλαγών και αύξηση εσόδων από τον ΦΠΑ με στόχο η εισπραξιμότητα να φτάσει στο 90% του μέσου όρου συλλογής του ΟΟΣΑ μέχρι το 2030.
• Κατάργηση φοροαπαλλαγών (π.χ. σε φόρους επί καυσίμων, σε φόρο επί των κερδών). Υπολογίζεται ότι θα έρθουν επιπλέον έσοδα από κατάργηση απαλλαγών σε επιχειρήσεις και κεφάλαια (0,46% του ΑΕΠ το 2018), νοικοκυριά (0,02% του ΑΕΠ), ταξινόμηση αυτοκινήτων (0,04%) και ειδική κατανάλωση (0,16%).

Υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους ο Γκουρία

Την ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους αλλά και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, που έγινε σαφώς σε ιδιαίτερα καλό κλίμα.
Ο Γκουρία, αφού τόνισε πως πλέον δεν μιλάμε για το «Grexit», αλλά για το «Exit», την έξοδο δηλαδή της Ελλάδας από το Μνημόνιο, ξεκαθάρισε πως το θέμα του χρέους «πρέπει να εξεταστεί από τους πιστωτές, που πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι η Ελλάδα έκανε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και τώρα πρέπει να υπάρξει και μια ελάφρυνση του υπάρχοντος χρέους». Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «εκπληκτική δημοσιονομική προσαρμογή», την οποία -όπως είπε- πιστοποιεί η έκθεση του ΟΟΣΑ. Αμφότεροι πάντως συμφώνησαν ότι η έκθεση φέρνει καλά νέα, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ικανοποιημένος «για όλα αυτά που καταφέραμε να πετύχουμε».

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση άσκησε δριμεία κριτική για τα στοιχεία της έκθεσης του ΟΟΣΑ, με το Κίνημα Αλλαγής να καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει τους πανηγυρισμούς, τονίζοντας τα δυσμενή σημεία της έκθεσης για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, ενώ και το ΚΚΕ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «καμαρώνει για τις αντιλαϊκές επιδόσεις της κυβέρνησής του».

«Φονική» εμμονή Κομισιόν με τους ηλικιωμένους

Αδιαπραγμάτευτη παρουσιάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με τις επιπλέον περικοπές που ήδη έχει νομοθετηθεί να γίνουν σε βάρος των συνταξιούχων από την 1η Ιανουαρίου 2019, παρότι δέχεται πως, ουσιαστικά, οι ηλικιωμένοι έχουν υποκαταστήσει το κοινωνικό κράτος με τις πενιχρές συντάξεις τους.

Στην έκθεση της Επιτροπής για το 2018 αναφέρεται ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθεί πλήρως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του 2016 στην Ελλάδα και να εγγυάται ένα αξιοπρεπές επίπεδο παροχών υπό τους περιορισμούς που δημιουργεί το επίπεδο της οικονομικής ανάπτυξης μαζί με το επίπεδο των πρωτογενών πλεονασμάτων». Κύριο μέλημα του συνταξιοδοτικού συστήματος, κατά την Κομισιόν, «είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητάς του, δεδομένου ότι η Ελλάδα παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά γηράσκοντος πληθυσμού στην Ε.Ε. και πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας».

Επίσης, στην έκθεση της Κομισιόν επισημαίνεται ότι παρά τις διαδοχικές περικοπές της περιόδου 2010-2016, οι συντάξεις διαδραμάτισαν ζωτικό ρόλο στην πρόληψη της φτώχειας των ηλικιωμένων. Το ποσοστό φτώχειας των ατόμων ηλικίας 65 ετών μειώθηκε κατά 6,1 ποσοστιαίες μονάδες (από 28,1% το 2008 σε 22% το 2016, έναντι 35,6% του συνολικού πληθυσμού). Φυσικά, με τις πενιχρές συντάξεις τους δεν διασώζονται μόνο οι ηλικιωμένοι αλλά και τα παιδιά τους. Οι συνταξιούχοι σε μεγάλο βαθμό έχουν υποκαταστήσει το κοινωνικό κράτος, το οποίο συρρικνώθηκε δραματικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα