Πήραν στο κυνήγι τους συριζαίους

Πήραν στο κυνήγι τους συριζαίους02.05.2018Παρασκήνιο

Το κυβερνών κόμμα πληρώνει το τίμημα της υποκρισίας και των ψεύτικων υποσχέσεων

■ Εδιωξαν βουλευτή από τους εορτασμούς της Πρωτομαγιάς στη Χαλκίδα ■ Στην Τρίπολη δεν τους άφησαν ούτε να καταθέσουν στεφάνι ■ Οργή για την υποταγή στα Μνημόνια!

Η Θέση μας: Ο ρεπουσισμός και η Τουρκία

Διαβάστε επίσης:

►Νέο αλαλούμ με τη σελίδα του ΕΦΚΑ►Ξεκαθάρισμα η εκτέλεση του πρώην αστυνομικού;►Τριπλό χτύπημα σε συντάξεις, μισθούς και φόρους►Απάντηση
με «Καταιγίδα» στην τουρκική πρόβα... απόβασης►Ο «δράκος» της Αγίας Εδρας►Ρύθμιση «κόκκινων» δανείων σε αγρότες►ΟΙ (ΑΓΝΩΣΤΕΣ) ΕΠΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ F-16►Αιχμηρή δήλωση του Ν. Γκάλη κατά της Ν.Δ.

Πρωτομαγιά πήραν στο κυνήγι τους συριζαίους

Εδιωξαν βουλευτές από τις εκδηλώσεις! Επεισόδια σε Χαλκίδα και Τρίπολη

Τελικά, όλα εδώ πληρώνονται. Και βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύουν ότι ο λαός έχει κοντή μνήμη το διαπίστωσαν χθες, Πρωτομαγιά: Εμφανίστηκαν σε συγκεντρώσεις, με αποτέλεσμα οι πολίτες, που βιώνουν τα επίχειρα της συνέχισης των μνημονιακών περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, να τους πάρουν για τα καλά στο κυνήγι.
Συνδικαλιστές και διαδηλωτές θέλησαν να αποκλείσουν από συγκεντρώσεις και καταθέσεις στεφάνων τον ΣΥΡΙΖΑ και τους εκπροσώπους του, υπενθυμίζοντάς τους τη συνέχιση των Μνημονίων.

Ειδικότερα, μεγάλη ένταση υπήρξε χθες στη Χαλκίδα έξω από το Εργατικό Κέντρο όταν εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ακριώτης. Ανθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο τού ζήτησαν επιτακτικά να αποχωρήσει. Ωστόσο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να φύγει και παρέμεινε στη συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά, τονίζοντας ότι βρίσκεται εκεί προσκεκλημένος του Εργατικού Κέντρου. Μάλιστα, τα αίματα «άναψαν» όταν αντέδρασαν εντονότατα στην παρουσία του βουλευτή γιατρός της πόλης και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χαλκίδας. «Εσύ ψήφισες για να μην μπορούμε να κάνουμε απεργία και τώρα έρχεσαι εδώ! Εσύ ψήφισες τα Μνημόνια» φώναξαν κάποιοι από τους παρευρισκομένους.

«Δεν έχει δικαίωμα»

Την ίδια στιγμή, πρωτοφανής ένταση επικράτησε στις εκδηλώσεις της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς και στην Τρίπολη. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας θέλησε να εμποδίσει την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει στεφάνι. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δικαίωμα να πάει να καταθέσει στεφάνι, είναι δική μας εκδήλωση, δεν είναι δική σας» είπε χαρακτηριστικά. Τότε ακολούθησε μεγάλη ένταση και σοβαρό επεισόδιο ανάμεσα στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου και ένα άλλο μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, με εκατέρωθεν χαρακτηρισμούς αλλά και προπηλακισμό. Τελικά, το επεισόδιο έληξε με την παρέμβαση των πιο ψύχραιμων, αφού πρώτα όμως οι δύο άντρες ήρθαν στα χέρια.



Στο μεταξύ, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η παρουσία στις εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Ο κ. Βαρουφάκης, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του, την εικαστικό Δανάη Στράτου, βρέθηκε χαμογελαστός και με... κόκκινο γαρίφαλο στο πέτο στο κέντρο της Αθήνας, στην πορεία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Μάλιστα, το ζευγάρι δεν έχασε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κόσμο και να βγάλει φωτογραφίες.

Βρήκαν ευκαιρία οι... μπαχαλάκηδες

Με επεισόδια, δακρυγόνα, βόμβες μολότοφ και υλικές ζημιές ολοκληρώθηκαν και φέτος οι κινητοποιήσεις για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς. Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 2.30 χθες το μεσημέρι ομάδα περίπου εξήντα ατόμων επιτέθηκε σε διμοιρία των ΜΑΤ στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Πατησίων, στα Εξάρχεια. Οι νεαροί πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση στους γύρω δρόμους, ενώ κλειστή έμεινε για λίγη ώρα η οδός Πατησίων, στο ύψος του Πολυτεχνείου, εξαιτίας των επεισοδίων που προκλήθηκαν.

Ανάλογο ήταν το σκηνικό και στην Πάτρα, όπου άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου πέταξαν καφέδες και νεράντζια κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, ενώ έκαψαν το στεφάνι που κατέθεσε η επικεφαλής της Συνδικαλιστικής Ενωτικής Συμμαχίας Σταυρούλα Νικολάου στο μνημείο της πλατείας Ολγας. Στη συνέχεια ομάδα κουκουλοφόρων προκάλεσε φθορές σε υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς που βρίσκεται στην οδό Μαιζώνος και κατέστρεψε την κάμερα ασφαλείας που ήταν τοποθετημένη στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου. Μάλιστα, οι νεαροί αντιεξουσιαστές δεν αρκέστηκαν στις υλικές ζημιές και «έβαλαν» την υπογραφή τους στα ρολά της τράπεζας. Στη συνέχεια έβαλαν φωτιά σε κάδο απορριμμάτων στη συμβολή των οδών Κορίνθου και Κολοκοτρώνη. Στο σημείο έσπευσαν άνδρες της Πυροσβεστικής και έσβησαν τη φωτιά.

Τρεις διαφορετικές πορείες στην Αθήνα

Τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν χθες τα πολυδιασπασμένα εργατικά συνδικάτα. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είχαν οργανώσει τη συγκέντρωσή τους στην πλατεία Κλαυθμώνος, το ΠΑΜΕ του ΚΚΕ στην πλατεία Συντάγματος, ενώ οργανώσεις και σωματεία της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς είχαν προγραμματίσει άλλη εκδήλωση στο Μουσείο.
Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθηνών πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, με κεντρικό σύνθημα το αίτημα για «Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Ισότητα, Ελευθερία, Ειρήνη, Εργασιακά Δικαιώματα». Οι ομιλητές έστειλαν μήνυμα για συνέχιση κινητοποιήσεων, ενώ ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή. Στους δρόμους βρέθηκε και το ΠΑΜΕ, που πραγματοποίησε δική του συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.

Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, κυρίως επειδή η κινητοποίηση γίνεται κεντρικά από το ΚΚΕ. Στην απεργιακή συγκέντρωση το «παρών» έδωσε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του αγώνα για την «κατάργηση όλων των μνημονιακών αντεργατικών νόμων» και την «ανάκτηση όλων των οικονομικών απωλειών που είχε ο εργαζόμενος λαός στα χρόνια της κρίσης».

Ξεχωριστή συγκέντρωση με την ομπρέλα της ΛΑ.Ε. του Παναγιώτη Λαφαζάνη πραγματοποιήθηκε από οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στο Μουσείο. Οι διαδηλωτές από το Μουσείο κατευθύνθηκαν προς την αμερικανική πρεσβεία. Οι τρεις ξεχωριστές συγκεντρώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας για λόγους ασφαλείας και διευκόλυνσης των διαδηλωτών, ωστόσο δεν παρατηρήθηκαν κυκλοφοριακά προβλήματα.

Με συγκέντρωση μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης τιμήθηκε φέτος στην αχαϊκή πρωτεύουσα η εργατική Πρωτομαγιά. Τέλος, συγκεντρώσεις και πορείες για την Πρωτομαγιά πραγματοποιήθηκαν επίσης στα Χανιά αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας.

Και η Νοτοπούλου...κατά της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη

Με τη συμμετοχή χιλιάδων Θεσσαλονικέων πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά. Ακόμη μία χρονιά δεν έλειψαν οι εκπλήξεις, αφού στις εκδηλώσεις, που έστειλαν αντικυβερνητικά μηνύματα, συμμετείχαν και κυβερνητικά στελέχη!
Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν τέσσερις ξεχωριστές συγκεντρώσεις και τρεις πορείες. Κυριάρχησαν συνθήματα κατά των Μνημονίων, της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, της Ε.Ε. και των πολέμων.
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ) έδωσαν ραντεβού μπροστά από το μνημείο του Εργάτη, όπου στο τέλος κατέθεσαν στεφάνια για να τιμήσουν τους νεκρούς του αγώνα.

Στην κεντρική ομιλία του ο ταμίας του ΕΚΘ Παναγιώτης Παγώνης έκανε λόγο για ανεργία, που στη Θεσσαλονίκη ξεπερνά το 35%.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης δήλωσε: «Καλούμε την κυβέρνηση να συνομιλήσει με τα συνδικάτα για να απελευθερώσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ώστε να επαναφέρουμε μια κανονικότητα». Ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ Ανδρέας Γιακουμής μίλησε για «ακραία επίθεση» που δέχεται ο εργατικός κόσμος. Εκπληξη προκάλεσε η παρουσία στη συγκέντρωση κυβερνητικών στελεχών, όπως της διευθύντριας του Πρωθυπουργικού Γραφείου Κατερίνας Νοτοπούλου, του προέδρου του ΟΑΣΘ Στέλιου Παππά, του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου και του βουλευτή Τριαντάφυλλου Μηταφίδη. Με το πέρας της συγκέντρωσης άγνωστοι πέταξαν τα στεφάνια της ΕΔΟΘ και της ΔΑΚΕ.

Συγκέντρωση που εξελίχτηκε σε πορεία, με κατάληξη στο Μνημείο του Καπνεργάτη, πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ. Αλλες δύο συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν, η μία στην Καμάρα, από συλλογικότητες, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αντιεξουσιαστές κ.ά., και η άλλη στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγίας Σοφίας, από τη Λαϊκή Ενότητα και την Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδος.

Βαγγ. Στολάκης

Keywords
κυνηγι, χαλκιδα, πρωτομαγια, συριζα, μνήμη, διαδηλωσεις, απεργια, ΑΔΕΔΥ, αθηνα, ΓΣΕΕ, ματ, πατρα, τραπεζες, παμε, ΚΚΕ, βουλη, συμμετοχή, χανια, θεσσαλονικη, εκθ, ενωση, εδοθ, οασθ, δακε, ολγα λαφαζανη, ομαδα διας, απεργια μμε, δακρυγονα, απεργια ταξι, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, γσ πατησιων, βαρουφακης, φωτια, τραπεζα πειραιως, απεργια γσεε, απεργια αδεδυ, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, βουλευτες, κεντρο αθηνων, μνήμη, μνημειο, οασθ, πειραιως, υψος, φωτογραφιες, ωρα, αμερικανικη πρεσβεια, ανεργια, βομβες, βρισκεται, γινεται, δακε, δαναη, δηλωση, δικη, εδοθ, ευκαιρια, ειπε, ειρηνη, ελευθερια, εξαρχεια, εξηντα, ερχεσαι, ιδια, ομιλια, κυβερνηση, κομμα, λογο, ματ, μηνυματα, μολοτοφ, ομαδα, οδος, ομπρελα, παμε, υπογραφη, προβληματα, ραντεβου, συγκεκριμενα, συζυγο, συνεχεια, συγκεντρωση, συμμετοχή, συνθηματα, τριπολη, αντρες, αιματα, δημητρης, δικαιωμα, εκθ, ενωση, επεισοδια, καμαρα, λαφαζανη, μπροστα, νοσοκομειο, οργη, χερια, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα