Βίντεο από Ν.Δ., Μαξίμου με πυρά για διγλωσσία

Βίντεο από Ν.Δ., Μαξίμου με πυρά για διγλωσσία30.01.2018Παρασκήνιο

Σκληρές... βιντεομαχίες ξέσπασαν ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για την ονομασία των Σκοπίων.

Με δύο νέα βίντεο το Μέγαρο Μαξίμου και ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να απαντήσουν στις σφοδρές επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση από τη Ν.Δ.

για τους χειρισμούς της.

Στο πρώτο που έδωσε η κυβέρνηση εμφανίζεται ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1994, μετά την πτώση της κυβέρνησής του από τον Αντώνη Σαμαρά, να λέει με αφορμή το ονοματολογικό ότι «είναι απαράδεκτη υποκρισία εν ονόματι της εθνικής υπερηφάνειας και της εθνικής αδιαλλαξίας να δεχόμαστε να μείνει αυτή η χώρα με το όνομα Μακεδονία», υπογραμμίζοντας ότι «εάν η Ελλάς δεν δεχθεί ονομασία μικτή, θα πάμε σε σκέτη Μακεδονία».

Βάσει αυτών των δηλώσεων κυβερνητικοί κύκλοι έθεταν το εξής ερώτημα προς την Πειραιώς: «Συμφωνεί ή διαφωνεί η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρώην πρωθυπουργό;»

Το δεύτερο βίντεο που έχει την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει και τελειώνει με το ερώτημα «Ποιος και πότε λέει την αλήθεια;» και σε αυτό ακούγονται (εκτός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της προαναφερθείσας δήλωσης που είχε κάνει το 1994) η Ντόρα Μπακογιάννη (για τη γνωστή αναφορά της στο «Νέα Μακεδονία») και ο Αντώνης Σαμαράς (σε συνέντευξη στον Μανώλη Κοττάκη τον Νοέμβριο του 2009, λίγο πριν αναδειχθεί στην ηγεσία της Ν.Δ.) να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας.

«Το να δώσουν δηλαδή μια κοινή ονομασία για τη χώρα τους, και στο εσωτερικό, και έναντι τρίτων χωρών, και έναντι των διεθνών οργανισμών. Αυτό που ο Καραμανλής έχει πει erga omnes. Αν αυτοί κάποια στιγμή το δεχτούν και αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία, θα συζητήσουμε εμείς για το τι πρέπει να κάνουμε».

Η Ν.Δ. στο μπαράζ αυτό απάντησε με δικό της βίντεο αναδεικνύοντας την ασυμφωνία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., με τον Αλέξη Τσίπρα να αναφέρεται σε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό και τον Πάνο Καμμένο σε δικές του δηλώσεις να τονίζει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ονομασία με τον όρο «Μακεδονία».

Keywords
Τυχαία Θέματα