Σκληρό μήνυμα Παυλόπουλου προς Σκόπια για ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Σκληρό μήνυμα Παυλόπουλου προς Σκόπια για ΝΑΤΟ και Ε.Ε.30.01.2018Πρόσωπα

Να ξεχάσουν την ένταξη όσο υπάρχουν δείγματα αλυτρωτισμού, υπογράμμισε ενώπιον και του Ισραηλινού προέδρου

Να ξεχάσουν την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο υπάρχουν

δείγματα αλυτρωτισμού σε βάρος της Ελλάδας διεμήνυσε στα Σκόπια ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε υποδεχόμενος τον Ισραηλινό ομόλογό του Ρούβεν Ρίβλιν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε επίσης μήνυμα στην Τουρκία, καλώντας τη να σεβαστεί το ναυτικό δίκαιο και τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Εν μέσω διαπραγματεύσεων για την ονομασία των Σκοπίων και μετά την ενημέρωση που είχε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις συναντήσεις του στο Νταβός, ο κ. Παυλόπουλος έκανε χθες την πρώτη του δημόσια παρέμβαση λέγοντας πως «η Ελλάδα επιδιώκει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ», αλλά «κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη χρησιμοποίηση ονόματος που δεν θα αφήνει περιθώριο για αλυτρωτισμούς» και εξήγησε πως ο αλυτρωτισμός είναι αντίθετος στο Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Κάλεσε επίσης τα Σκόπια να προβούν σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές τους στο Σύνταγμα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή λύση που θα άφηνε να υπάρχουν στο μαρτυρικό νησί τουρκικά στρατεύματα, έστειλε επίσης μήνυμα στην Αλβανία να τερματίσει τις προκλήσεις και στράφηκε στην Τουρκία καλώντας τη να σεβαστεί το ναυτικό δίκαιο και τη Συνθήκη της Λωζάννης «που καθορίζει επακριβώς τα σύνορα, την κυριαρχία της Ελλάδας και επομένως της Ε.Ε.». Η επισήμανση αυτή έγινε μία ημέρα μετά την πρόκληση των Τούρκων στα Ιμια, που επιχείρησαν να παρεμποδίσουν την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» να φτάσει στη βραχονησίδα με τον Πάνο Καμμένο και να ρίξει το στεφάνι στη μνήμη των ηρώων πεσόντων της κρίσης του 1996.

Οι αναφορές στα εθνικά ζητήματα κατά την υποδοχή του Ισραηλινού προέδρου από τον κ. Παυλόπουλο κάθε άλλο παρά τυχαίες ήταν. Το Ισραήλ εξελίσσεται σε έναν ισχυρό σύμμαχο για την Ελλάδα και την Κύπρο και έχει κακές σχέσεις με την Τουρκία. Οι Προκόπης Παυλόπουλος και Ρούβεν Ρίβλιν συμφώνησαν πως οι σχέσεις των δύο χωρών μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω, «έχουν σφυρηλατηθεί εδώ και δεκαετίες», όπως είπε ο Ισραηλινός πρόεδρος σε μία επίσκεψη που συμπίπτει με την επέτειο του Ολοκαυτώματος. Οι δύο πολιτικοί συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Βλέπει Κοτζιά - Κουμουτσάκο ο Νίμιτς

Την Ελλάδα επισκέπτεται σήμερα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς. Θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, στη 1.30 το μεσημέρι, και θα συζητήσουν τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο κ. Νίμιτς για το όνομα πρόσφατα στη Νέα Υόρκη, στους δύο εθνικούς αντιπροσώπους.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Κοτζιάς θα τονίσει τις εθνικές θέσεις και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιμείνει στη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά ως λύση «πακέτο», με την ταυτόχρονη δηλαδή αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων για την εξάλειψη του αλυτρωτισμού. Ο κ. Νίμιτς προηγουμένως, θα έχει συνάντηση με τον τομεάρχη Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργο Κουμουτσάκο (στις 10.30), ενώ την Τετάρτη θα μεταβεί στα Σκόπια.

Δρακόντεια μέτρα και ταλαιπωρία στο κέντρο της Αθήνας

Μέχρι αύριο το απόγευμα θα βρίσκονται σε ισχύ τα μέτρα ασφαλείας που έχει λάβει η Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες «εκπλήξεις» κατά την παραμονή του προέδρου του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας.
Η περιοχή γύρω από το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου βρισκόταν χθες σε αστυνομικό κλοιό, ενώ υπό διαρκή φρούρηση ήταν και το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», στο οποίο διαμένει ο Ισραηλινός πρόεδρος, ο οποίος θα αποχωρήσει από τη χώρα μας αύριο.

Οι δρόμοι περιμετρικά του ξενοδοχειακού συγκροτήματος ήταν κλειστοί, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές «σκάναραν» από την ταράτσα ολόκληρη την περιοχή. Το κέντρο της Αθήνας είχαν κατακλύσει Ισραηλινοί πράκτορες με μαύρα κοστούμια και ειδικά ακουστικά επικοινωνίας, που έψαχναν τα πάντα, ελέγχοντας θάμνους, φυτά και παρτέρια! Μαζί τους είχαν και ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους για την ανίχνευση εκρηκτικών.

Μια μικρή μερίδα Παλαιστινίων, πάντως, αψήφησε τα μέτρα και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα. Οι Παλαιστίνιοι κρατούσαν σημαίες, καθώς και ένα πανό που έγραφε «Μποϋκοτάζ στο Ισραηλινό απαρτχάιντ», ωστόσο απομακρύνθηκαν από την Αστυνομία. Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας δοκίμασαν την υπομονή των Αθηναίων που ήρθαν χθες αντιμέτωποι με τεράστιες καθυστερήσεις εξαιτίας των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Η Αστυνομία έχει ξεκινήσει ήδη από την Κυριακή επιχείρηση απομάκρυνσης παρκαρισμένων αυτοκινήτων από τις περιοχές γύρω από την πλατεία Συντάγματος, ενώ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμόζονται σταδιακά και θα ισχύσουν έως και το απόγευμα της Τετάρτης. Η Αστυνομία καλεί τους οδηγούς των οχημάτων, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα