Βέτο τραπεζών για ρύθμιση χρεών κάτω από 20.000 €!

Βέτο τραπεζών για ρύθμιση χρεών κάτω από 20.000 €!03.03.2018Οικονομία

Δεν συζητούν ένταξη επιχειρήσεων στην τακτοποίηση οφειλών (που δεν ξεπερνούν το συγκεκριμένο ποσό) μέσω του εξωδικαστικού

Βέτο στο άνοιγμα του εξωδικαστικού μηχανισμού για επιχειρήσεις που χρωστούν κάτω από 20.000 ευρώ φαίνεται ότι ασκούν οι τράπεζες. Το επιχείρημα

που προβάλλουν είναι ότι, αν η ρύθμιση ανοίξει και για τις εταιρίες που χρωστούν κάτω από 20.000 ευρώ, τότε ο νόμος θα «ξεχειλώσει» και θα δημιουργηθούν προβλήματα στην εφαρμογή του. Ετσι, ερευνάται τρόπος ένταξης στον εξωδικαστικό για όσες επιχειρήσεις έχουν χρέη κάτω των 20.000 ευρώ μόνο για τη ρύθμιση οφειλών τους προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η αντίθεση των πιστωτικών ιδρυμάτων στη διεύρυνση του πεδίου του εξωδικαστικού μηχανισμού και για οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ δεν προέκυψε ξαφνικά. Εδώ και πολλούς μήνες, όταν και ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για τα χρέη των επιχειρήσεων, οι τράπεζες είχαν διαμηνύσει ότι θα συναινέσουν στην ένταξη στον νόμο της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών μόνο για όσες βιώσιμες επιχειρήσεις χρωστούσαν αθροιστικά πάνω από 50.000 ευρώ. Κάτι που τελικά έγινε, με την κυβέρνηση να επιχειρεί τώρα να ανοίξει παράθυρο στη ρύθμιση και για χρέη που δεν ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ. Μια ρύθμιση, πάντως, που δεν έχει μέχρι στιγμής τα αναμενόμενα αποτελέσματα...

17 υποθέσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, μόνο 17 υποθέσεις έχουν διεκπεραιωθεί σε σύνολο 500 αιτήσεων που έχουν ολοκληρωθεί και έχουν υποβληθεί με έγκυρο τρόπο. Υπάρχουν επίσης άλλες 25.000 αιτήσεις που βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης μέσα στο σύστημα, χωρίς όμως οι ενδιαφερόμενοι να έχουν υποβάλει όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Από τις 25.000, σε προχωρημένο στάδιο είναι μόνο οι 4.100, έχοντας καταθέσει τα περισσότερα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Ανάλογη είναι η πορεία της ρύθμισης και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Από τις 5 Φεβρουαρίου, που ξεκίνησε η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού να δέχεται αιτήσεις από ελεύθερους επαγγελματίες, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα είχαν υποβληθεί περίπου 4.500 αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών έως 50.000 ευρώ προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Εξ αυτών, μόνο οι 50 ολοκλήρωσαν την αίτησή τους, αναμένοντας απάντηση για το αν και πώς θα ρυθμιστούν οι οφειλές τους, ενώ 562 αιτήσεις απορρίφθηκαν, κυρίως διότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του ελεύθερου επαγγελματία.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού γίνεται μέσω του ιστοτόπου της ΕΓΔΙΧ, στη διεύθυνση www.keyd.gov.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα