Επέμεινε ο Βίζερ στα χαμένα 200 δισ. του Βαρουφάκη

Επέμεινε ο Βίζερ στα χαμένα 200 δισ. του Βαρουφάκη03.03.2018Πρόσωπα

Στην εκτίμηση ότι η πρώτη περίοδος διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, με υπουργό Οικονομικών τον Γιάνη Βαρουφάκη, κόστισε στην ελληνική οικονομία τουλάχιστον 200 δισ. ευρώ επέμεινε ο τέως επικεφαλής των τεχνοκρατών της ευρωζώνης...

...(Euro Working Group) Τόμας Βίζερ, μιλώντας

χθες στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.

Μάλιστα, πρόσθεσε πως «κάποιοι λένε ότι είναι συντηρητική εκτίμηση», ενώ ερωτηθείς για την απειλή περί Grexit, «αθώωσε» τη Γερμανία και τον «κολλητό» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ισχυριζόμενος ότι η πίεση προήλθε από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που «προκαλούσε το Grexit από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2015». Καυστική απάντηση στις δηλώσεις του κ. Βίζερ έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε ιδιοτελή τα σχόλια του Αυστριακού οικονομολόγου και συμπλήρωσε: «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης κόστισε και δύο και τρεις και… εφτά φορές το ελληνικό ΑΕΠ. Ο καθένας μπορεί να λέει τη γνώμη του - άλλωστε, τζάμπα είναι».

«Δίχτυ ασφαλείας»

Ο τέως επικεφαλής του Euro Working Group ανέφερε, ακόμα, ότι είναι πιθανό να υπάρξει τελικά προληπτική πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα, αν και η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί αυτή τη λύση, θεωρώντας πως ισοδυναμεί με νέο πρόγραμμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα, αν υπήρχε ένα “δίχτυ ασφαλείας”, όπως η προληπτική γραμμή στήριξης». Επιχείρησε, δε, να αμβλύνει τις εντυπώσεις, ισχυριζόμενος ότι η προληπτική γραμμή συνεπάγεται όρους και προϋποθέσεις, αλλά δεν αποτελεί νέο πρόγραμμα.

Τέλος, ο κ. Βίζερ παραδέχτηκε εκ νέου ότι μετανιώνει που δεν έγινε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το 2010: «Λυπάμαι που δεν κάναμε το 2010 απομείωση χρέους». Ωστόσο, δικαιολογήθηκε γι' αυτό, λέγοντας πως «δεν είχαμε τα μέσα, δεν είχαμε τα εργαλεία» και «δεν γνωρίζαμε τι θα γινόταν στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, αν είχες μια αναδιάρθρωση χρέους. Το ίδιο αφορούσε την Ιρλανδία αλλά και την Πορτογαλία».

Keywords
Τυχαία Θέματα