Τρία δισ. € θα στοιχίσει το Brexit στη Γερμανία

Τρία δισ. € θα στοιχίσει το Brexit στη Γερμανία10.10.2018Ειδήσεις

Αύξηση δασμών για τις επιχειρήσεις

Αντιμέτωποι με τους χειρότερους εφιάλτες τους, αυτούς που περιγράφουν τη διάλυση της καλοστημένης -στις πλάτες άλλων λαών- οικονομίας τους, βρίσκονται πλέον οι Γερμανοί. Κι αυτό λόγω... Βρετανίας! Ενα σκληρό Brexit θα οδηγούσε σε επιπλέον δασμούς άνω των 3 δισ. ευρώ για τις γερμανικές επιχειρήσεις για κάθε έτος, όπως ανακοίνωσε χθες γερμανικό ινστιτούτο, προσθέτοντας ότι οι γερμανικές εξαγωγές προς τη Βρετανία θα μπορούσαν να μειωθούν έως

και κατά 57%.

Συγκεκριμένα, το οικονομικό ινστιτούτο IW στην Κολονία ανακοίνωσε ότι ένα σκληρό Brexit θα πλήξει πολύ σοβαρά τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας (απασχολεί περίπου 800.000 ανθρώπους στη Γερμανία και είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας της χώρας) καθώς θα επιβαρυνθεί με περίπου 60% αυτού του επιπλέον κόστους.

Μείωση εξαγωγών

Πάντα κατά τις εκτιμήσεις των τεχνοκρατών του IW, περίπου το 5% του ΑΕΠ της Γερμανίας εξαρτάται είτε άμεσα είτε έμμεσα από το εμπόριο με τη Βρετανία, καθιστώντας την τον τρίτο πιο σημαντικό εμπορικό εταίρο για τις γερμανικές επιχειρήσεις. Αναφερόμενος, ωστόσο, σε μια πιθανή μεγάλη μείωση των γερμανικών εξαγωγών προς τη Βρετανία στην περίπτωση ενός σκληρού Brexit, ο ερευνητής του IW Μάρκος Γιουνγκ δήλωσε χθες με νόημα: «Αυτό το τρομερό σενάριο αναμένεται να αναγκάσει τους πολιτικούς να ενεργήσουν εποικοδομητικά».

Το Λονδίνο, πάντως, πολιτικά μοιάζει πια με καζάνι που βράζει, καθώς τουλάχιστον 40 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος της Τερέζα Μέι μάλλον δεν θα διστάσουν τελικά να καταψηφίσουν ένα... μισό Brexit. Αυτό διεμήνυε χθες ο Στιβ Μπέικερ, παραιτηθείς υφυπουργός στο χαρτοφυλάκιο διαχείρισης της εξόδου, διαμαρτυρόμενος για τις προτάσεις της Μέι για το θέμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα