Τρεις νέες παρατάσεις για τους δασικούς χάρτες!

Τρεις νέες παρατάσεις για τους δασικούς χάρτες!30.05.2018Πρόσωπα

Φάμελλος: Στόχος να διασφαλιστούν οι αγροτικές επιδοτήσεις και να συμμορφωθούν 50 και πλέον δήμοι

Την παράταση τριών προθεσμιών για ζητήματα που άπτονται των δασικών χαρτών ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η πρώτη αφορά την υποβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών σε 16 νομούς της χώρας, με την 31η Ιουλίου 2018 να ορίζεται ως νέα καταληκτική ημερομηνία.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 16 Ιουλίου, θα πρέπει

οι ασυνεπείς δήμοι να έχουν ολοκληρώσει την αποτύπωση των ορίων των αυθαίρετων οικισμών σε δασικές εκτάσεις. Παρατείνεται επίσης για δύο χρόνια, δηλαδή μέχρι τις 8 Αυγούστου 2020, η δυνατότητα εξαγοράς εκτάσεων δασικού χαρακτήρα, που εκχερσώθηκαν πριν από το 1975 για γεωργική καλλιέργεια.

Οι τρεις παρεμβάσεις θα περιληφθούν τις επόμενες ημέρες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπως γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος από το βήμα εκδήλωσης για τη δασική πολιτική. Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, οι παρατάσεις αυτές δίνονται για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες, να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των αγροτών όσoν αφορά τις επιδοτήσεις, αλλά και να αντιμετωπιστεί το απαράδεκτο, όπως το χαρακτήρισε, έλλειμμα συμμόρφωσης 50 και πλέον δήμων.

Οι εν λόγω δήμοι δεν έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους για την ανάρτηση των οικιστικών ορίων εδώ και δύο χρόνια και ύστερα από πολλές παρατάσεις, με συνέπεια να τίθενται υπό αμφισβήτηση οι περιουσίες των πολιτών. Η αποτύπωση των οικιστικών πυκνώσεων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση και για το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει το υπουργείο για να επιλύσει το πρόβλημα.

Αντιρρήσεις

Οσον αφορά τώρα την υποβολή αντιρρήσεων, παρατείνεται έως τις 31 Ιουλίου η προθεσμία για τις περιοχές στις οποίες αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες σταδιακά από τον Οκτώβριο του 2017 έως τον Μάρτιο του 2018. Πρόκειται για την Πέλλα, την Καβάλα, τη Θεσπρωτία, την Ξάνθη, την Αρκαδία, τις Κυκλάδες, τη Φλώρινα, τη Λέσβο, το Κιλκίς, τη Θάσο, τα Χανιά, τις Σέρρες, τη Ζάκυνθο, την Ημαθία, τη Χίο και την ανατολική Αττική (Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Συκάμινου, Νέων Παλατιών, Καλάμου, Ωρωπού, Σκάλας Ωρωπού και Μαρκόπουλου Ωρωπού).

Keywords
Τυχαία Θέματα