Τρέχουν οι διεργασίες στο Κίεβο για να ολοκληρωθεί η ουκρανική Αυτοκεφαλία

Τρέχουν οι διεργασίες στο Κίεβο για να ολοκληρωθεί η ουκρανική Αυτοκεφαλία17.10.2018Πρόσωπα

Ο Ποροσένκο σχεδιάζει να δώσει στο Πατριαρχείο τον μπαρόκ ναό του Αγίου Ανδρέα

Μετά την οριστικοποίηση της απόφασης για την απόδοση Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία αρχίζει το δύσκολο εγχείρημα της κατάρτισης του Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου και η σκιαγράφηση του καθεστώτος που θα διέπει τη νέα Εκκλησία στις σχέσεις της με το κράτος της Ουκρανίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Παμφίλου Δανιήλ και ο επίσκοπος

Εντμοντον Ιλλαρίωνας επέστρεψαν στην Ουκρανία για να συλλέξουν τα απαραίτητα στοιχεία για την κατάρτιση του Τόμου και να διευθετήσουν τις λεπτομέρειες για την ίδρυση της Εκκλησίας.

Χθες συναντήθηκαν -πρώτη φορά μετά την επικύρωση της Αυτοκεφαλίας- με τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο. Οι δύο έξαρχοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου συζήτησαν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας τα διαδικαστικά θέματα για τη σύγκληση της κληρικολαϊκής συνέλευσης, που θα ορίσει τον επικεφαλής της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο οποίος θα παραλάβει τον Τόμο.

Ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ευχαρίστησε την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την απόφασή της, υπογραμμίζοντας πως «η προσπάθεια που κατέβαλε η μητέρα Εκκλησία σε αντίθεση με τις προσπάθειες εκείνων που παρεμποδίζουν την ενότητά μας δείχνει τη μεγάλη αξία του Οικουμενικού Πατριάρχη και της μητέρας Εκκλησίας». Μάλιστα, η κυβέρνηση του Κιέβου σε μια κίνηση με ιδιαίτερους συμβολισμούς μελετά το ενδεχόμενο να παραχωρήσει ναό στο Κίεβο για αποκλειστική και μόνιμη χρήση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Πρόκειται για τον μπαρόκ ναό του Αγίου Ανδρέα (ιδρυτής της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης), ο οποίος βρίσκεται σε έναν λόφο που δεσπόζει στο Κίεβο, στη λεγόμενη «Μονμάρτρη» του Κιέβου, τη γειτονιά των καλλιτεχνών.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκαλούν οι κινήσεις από τη Μόσχα. Στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης κάνουν πλέον ευθέως λόγο για ρωσικά συμφέροντα στην Ουκρανία, κάτι που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι οι κινήσεις του Πατριαρχείου της Μόσχας ήταν υποβολιμαίες από το Κρεμλίνο.

«Είναι, βέβαια, φυσικό να παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά και με μεγάλη ανησυχία πώς εξελίσσονται οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αυτό μας ανησυχεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ. Και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι, παρ’ όλα αυτά, η σοφία θα θριαμβεύσει, όμως την ίδια στιγμή ελπίζουμε ότι όλα τα συμφέροντα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα ληφθούν υπ’ όψιν».

Keywords
Τυχαία Θέματα