Μαλλιά κουβάρια Κοτζιάς - Καμμένος

Μαλλιά κουβάρια Κοτζιάς - Καμμένος17.10.2018Παρασκήνιο

Σκηνικό αποσύνθεσης στην κυβέρνηση! Η πιο σοβαρή κρίση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.

Αγριο επεισόδιο μεταξύ των δύο υπουργών με βαριές κουβέντες. Να μην τον ρίξουν (!!!) ζήτησε ο Τσίπρας

Η Μόσχα καλεί τον υπ. Αμυνας, αλλά δεν θέλει να βλέπει τον υπ. Εξωτερικών

Η Θέση μας: Η βλακώδης μυστικοπάθεια

Διαβάστε επίσης:

►Σε τεντωμένο σκοινί η κυβέρνηση!►«Μοιραίοι κι άβουλοι» μπροστά στην... ασυλία του Ρουβίκωνα►Δόλωμα των τραπεζών
σε «κόκκινους» δανειολήπτες►Πέρασε επί της αρχής χωρίς όχι ο νόμος Παπαγγελόπουλου για το «Πόθεν Εσχες»►Με «εφέσεις της ντροπής» τρενάρουν τα αναδρομικά►Επίσκεψη Γεροβασίλη με αποδοκιμασίες►Βολές Κόκκαλη κατά Μαρινάκη

Καβγάς άνευ προηγουμένου μεταξύ Καμμένου και Κοτζιά!

Ο «χαμός» στο υπουργικό συμβούλιο με εκατέρωθεν κατηγορίες οδήγησε και σε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

Σ ύγκρουση κορυφής σημειώθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο. Οι Πάνος Καμμένος και Νίκος Κοτζιάς ήρθαν σε άνευ προηγουμένου αντιπαράθεση για το θέμα των Σκοπίων, με άλλους υπουργούς να αναγκάζονται να παρέμβουν «πυροσβεστικά» και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να συγκαλεί αργότερα έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με στενούς συνεργάτες τους. Αντικείμενό της ήταν η διαχείριση της ενδοκυβερνητικής κρίσης, αν και επιχειρήθηκε αυτή να συνδεθεί με οικονομικά ζητήματα. Στον υπουργό Εξωτερικών, που πρώτος φέρεται ότι άνοιξε τον νέο κύκλο αντιπαράθεσης με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και μάλιστα μέσα στο υπουργικό συμβούλιο, χρεώνεται το γεγονός ότι αγνόησε τη συνάντηση την οποία είχαν το προηγούμενο μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο. Το γεύμα τους έγινε στη ΛΑΕΔ προκειμένου να πέσουν οι τόνοι που προκάλεσε το «plan B» για τα Σκόπια και να υπάρξει νηνεμία στην κυβερνητική συγκατοίκηση έως και τον Οκτώβριο, οπότε και προσδιόρισε τον χρόνο των εκλογών και χθες ο πρωθυπουργός.

Στην εκρηκτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου προσωποποιήθηκε από τον Νίκο Κοτζιά η κόντρα του Πάνου Καμμένου με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον υπουργό Εξωτερικών να κατηγορεί τον υπουργό Αμυνας ότι υιοθετεί πολιτική που βλάπτει την κυβέρνηση και τη χώρα και να τονίζει πως οι δηλώσεις του στις ΗΠΑ παραβιάζουν την κυβερνητική συμφωνία και υπονομεύουν την εθνική θέση για το Σκοπιανό. «Με τη συμπεριφορά σου εκθέτεις τον πρωθυπουργό και τη χώρα» φέρεται ότι είπε ο Νίκος Κοτζιάς. Ο κ. Καμμένος σήκωσε το γάντι και φέρεται ότι κατηγόρησε τον υπουργό Εξωτερικών πως παίζει προσωπικό παιχνίδι, εμμένοντας στη Συμφωνία των Πρεσπών που απορρίπτει τόσο ο λαός των Σκοπίων όσο και ο ελληνικός λαός, ενώ επιτέθηκε στα στελέχη και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που του άσκησαν σφοδρή κριτική τις προηγούμενες ημέρες. Με την ένταση μεταξύ Καμμένου και Κοτζιά να χτυπάει «κόκκινο», παρενέβησαν για να κατευνάσουν τα πνεύματα άλλοι υπουργοί, με τον Νίκο Παππά να καλεί να πέσουν οι τόνοι και από τα δύο κόμματα και να ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος δεν θεωρεί πως ο Π. Καμμένος είναι ο «Ελληνας Σαλβίνι», όπως έχει κατηγορήσει ο Νίκος Φίλης τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. Αποστάσεις από τις δηλώσεις Φίλη πήρε και ο Ευ. Τσακαλώτος. Ο κ. Τσίπρας, παρεμβαίνοντας, ανέφερε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «αποτελεί κυβερνητική πολιτική».

Αποχώρησε

Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Εξωτερικών, σφόδρα ενοχλημένος, αποχώρησε από την αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου προτού αυτό τελειώσει και όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι τι συνέβη με τον κ. Καμμένο απάντησε «δεν ξέρω», αρνούμενος να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες για το λεκτικό επεισόδιο. Η κόντρα «γιγάντων» ταρακούνησε το Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να συγκαλεί σύσκεψη για τη διαχείριση της κρίσης με στενούς συνεργάτες του, αν και επιχειρήθηκε να υποβαθμιστεί ως προγραμματισμένη συνάντηση για οικονομικά θέματα (επίδομα πετρελαίου θέρμανσης). Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, οι τρεις υπουργοί Επικρατείας (Αλ. Φλαμπουράρης, Χρ. Βερναρδάκης και Δ. Τζανακόπουλος), ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Δ. Λιάκος και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Δημήτρης Παπαγιαννάκος. Στη σύσκεψη δεν μετείχε ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος αργότερα χθες μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και ειδικά στο Σκοπιανό. Ο κ. Παυλόπουλος μόλις είχε επιστρέψει από την Κύπρο. Η κόντρα με τον Π. Καμμένο, πάντως, φαίνεται ότι θα έχει και συνέχεια.

Οι σκληροί διάλογοι που έβαλαν φωτιά στη συγκυβέρνηση!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το μέλλον της κυβέρνησης έχουν οι στιχομυθίες που έλαβαν χώρα κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου:
Καμμένος: Διατηρώ την άποψή μου για την ονομασία της ΠΓΔΜ... Δεν πρόκειται να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης.
• Κοτζιάς: Επιχειρείς να ασκήσεις εξωτερική πολιτική σε βάρος της κυβέρνησης και της χώρας για να εξυπηρετήσεις τις δικές σου πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις!
Καμμένος: Υπήρξε διαβεβαίωση από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών ότι το Σκοπιανό θα έρθει στη Βουλή μετά τις εκλογές...
• Κοτζιάς: Αυτό δεν συνέβη ποτέ. Τα βήματα που έγιναν είχαν την έγκριση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων οργάνων. Ισως έλειπες από μερικές κυβερνητικές συνεδριάσεις…
Καμμένος: Εχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας και τη στάση μας. Δεν είναι ψεύτικη σαν του Μητσοτάκη. Εκτιμώ ωστόσο ότι η συμφωνία δεν θα έρθει στη Βουλή, γιατί δεν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα ταυτιστούμε με τη Ν.Δ. στην προσπάθειά της να ρίξει την κυβέρνηση.
Τσίπρας: Η συμφωνία είναι της κυβέρνησης και όχι του υπουργείου Εξωτερικών.
Καμμένος: Δεν δέχομαι πλέον προσωπικές επιθέσεις, αλλά πολιτική αντιπαράθεση. Απαράδεκτα τα σχόλια στελεχών, όπως ο Φίλης, που με παρομοιάζουν με τον Σαλβίνι.
• Παππάς: Να αποφεύγονται στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ τέτοιες αναφορές. Εγώ, αν αισθανόμουν ότι υπήρχε ένας Σαλβίνι στην κυβέρνηση, δεν θα ήμουν σε αυτήν… Είναι απαράδεκτο να λέγονται αυτά τα πράγματα.

Στη Ρωσία ο ΥΕΘΑ, αμφίβολος ο ΥΠΕΞ!

Επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος λίγες μέρες μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, όπου συνάντησε υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους, ανάμεσά τους και τον υπουργό Αμυνας Τζέιμς Μάτις.
Ο κ. Καμμένος θα μεταβεί στη ρωσική πρωτεύουσα στις 29 Οκτωβρίου με αποστολή να λειάνει το έδαφος για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα, που προγραμματίζεται για τις 7 Δεκεμβρίου. Οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα βρίσκονται στον «πάγο» μετά το διπλωματικό επεισόδιο που υπήρξε με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών (σ.σ.: σε συνέχεια άλλων επεισοδίων) και η κυβέρνηση θέλει να τις αποκαταστήσει στο μέτρο του δυνατού, καθώς το Κρεμλίνο δεν δέχεται τη ραγδαία στροφή της Αθήνας υπέρ των ΗΠΑ. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, ωστόσο, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα να έχει κακές σχέσεις με τη Ρωσία.

Το ερώτημα

Το ερώτημα είναι αν θα συνοδεύσει τον Ελληνα πρωθυπουργό στις αρχές Δεκεμβρίου στη Μόσχα ο Νίκος Κοτζιάς. Οι Ρώσοι φέρεται ότι πνέουν τα μένεα κατά του υπουργού Εξωτερικών και να έχουν στείλει το μήνυμα πως δεν είναι επιθυμητός στο Κρεμλίνο.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, πάντως, εκτιμάται ότι στις 29 Οκτωβρίου, κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα, θα συζητήσει το θέμα της διμερούς αμυντικής συνεργασίας και, πιο συγκεκριμένα, θέματα συντήρησης των ρωσικών οπλικών συστημάτων που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, ενώ είναι βέβαιο πως θα εκφραστεί η δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την πώληση S-400 στην Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα