Αντιδράσεις με το... γάντι για τον φόνο του Κασόγκι

Αντιδράσεις με το... γάντι για τον φόνο του Κασόγκι17.10.2018Ειδήσεις

Διπλά ασύμφορη η κόντρα της Δύσης με τη Σαουδική Αραβία. Τα χαμηλότοκα δάνεια του Ριάντ βάζουν «χαλινάρι» στην Αγκυρα

Από την
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Την ώρα που το σίριαλ της εξαφάνισης, και πιθανότατα δολοφονίας, του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι συνεχίζεται, με όλα τα νέα στοιχεία να ενισχύουν την άποψη ότι πίσω από το μυστήριο

κρύβεται το Ριάντ, η Δύση και ειδικότερα οι ΗΠΑ δεν δείχνουν ιδιαίτερα διατεθειμένες να καταδικάσουν τη Σαουδική Αραβία παρά τις αρχικές απειλητικές δηλώσεις.

Μόλις έγιναν γνωστές η εξαφάνιση και η ενδεχόμενη δολοφονία του αντιφρονούντος δημοσιογράφου, ο πρόεδρος Τραμπ απείλησε με «αυστηρή τιμωρία» το Ριάντ αν αποδεικνυόταν ότι το έγκλημα είχε διαπραχθεί από σαουδαραβικό χέρι. Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν θα ήθελε το συμβάν να δημιουργήσει πρόβλημα με τις πωλήσεις όπλων στο βασίλειο του Κόλπου, αξίας 110 δισ. δολαρίων, οι οποίες «προσφέρουν θέσεις εργασίας στους Αμερικανούς πολίτες».



Την ίδια ώρα το Ριάντ, το οποίο αρνούνταν κάθε ανάμειξη στην εξαφάνιση Κασόγκι, περνούσε στην αντεπίθεση, εκτοξεύοντας τις δικές του απειλές για αντίμετρα στην περίπτωση που η Δύση αποφάσιζε να επιβάλει κυρώσεις.

Αλλαγή πλεύσης

Ολα αυτά, όμως, άλλαξαν τη Δευτέρα. Επειτα από ένα εικοσάλεπτο τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ με τον βασιλιά Σαλμάν, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι ενδέχεται να δολοφονήθηκε από «ανεξέλεγκτα στοιχεία»!

Η νέα θεωρία ήρθε την ώρα που η κρίση κλιμακωνόταν, γεγονός που τελικά δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Οπως επισημαίνουν κορυφαίοι πολιτικοί αναλυτές, η Δύση χρειάζεται τη Σαουδική Αραβία, καθώς, μεταξύ άλλων, το βασίλειο του Κόλπου είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, έχει τον τρίτο μεγαλύτερο προϋπολογισμό για αμυντικές δαπάνες διεθνώς και αποτελεί σημαντικό παράγοντα σταθερότητας στη Μέση Ανατολή.

Ολα αυτά καθιστούν τη Σαουδική Αραβία μια εξαιρετικά υπολογίσιμη δύναμη στη διεθνή πολιτική σκακιέρα. Ο πρόεδρος Τραμπ δεν θέλει να διακινδυνέψει ούτε τη σχέση της χώρας του με το Ριάντ ούτε όμως και την προσωπική του σχέση με τους ζάπλουτους Σαουδάραβες, καθώς, όπως έχει ομολογήσει, τους έχει πωλήσει πολλά πανάκριβα ακίνητα.
Την ίδια ώρα, η Τουρκία, παρά τις απειλές Ερντογάν, ελπίζει στην αποκλιμάκωση της έντασης με τη Σαουδική Αραβία, καθώς προσβλέπει στα χαμηλότοκα δάνεια που μπορεί να λάβει από το Ριάντ, τα οποία θα δώσουν μια μεγάλη ανάσα στην ταλαιπωρημένη οικονομία της.

Αποκάλυψη-σοκ! Τον τεμάχιζαν μετά μουσικής για επτά λεπτά

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μετέβη χθες στο Ριάντ, όπου συναντήθηκε με τον βασιλιά Σαλμάν και τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Την ίδια ώρα, πηγές του CNN ανέφεραν ότι το Ριάντ είναι έτοιμο να υποστηρίξει ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι (φωτό) σκοτώθηκε «κατά λάθος» κατά τη διάρκεια ανάκρισης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ίδιος ο πρίγκιπας είχε εγκρίνει την ανάκριση ή ακόμα και τη βίαιη μεταφορά του Κασόγκι στη Σαουδική Αραβία.

Στο μεταξύ, στην Κωνσταντινούπολη οι Αρχές ολοκλήρωσαν την έρευνά τους στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας και, σύμφωνα με τον Ερντογάν, μέσα στο κτίριο βρέθηκαν τοξικά υλικά, ενώ ορισμένα σημεία του προξενείου είχαν περαστεί με μπογιά. Τα ευρήματα ώθησαν τις Αρχές να διευρύνουν την έρευνά τους, συμπεριλαμβάνοντας και την κατοικία του προξένου, ο οποίος αναχώρησε εσπευσμένα για τη Σαουδική Αραβία, λίγες ώρες πριν από την επιστροφή των Τούρκων ερευνητών.

Και οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για την υπόθεση συνεχίζονται. Οι «New York Times» ανέφεραν πως ένας από τους Σαουδάραβες αξιωματούχους που μετέβησαν στην Κωνσταντινούπολη τη μέρα της εξαφάνισης, ο οποίος ήταν ειδικός στις αυτοψίες, έφτασε κρατώντας ένα ειδικό πριόνι που χρησιμοποιείται στην κοπή κοκάλων, ενώ το Al Jazeera ανέφερε πως η διαδικασία του διαμελισμού του πτώματος του Κασόγκι διήρκεσε περίπου επτά λεπτά και ο γιατρός που ανέλαβε το μακάβριο καθήκον ζήτησε από τους παρευρισκομένους στο δωμάτιο να βάλουν μουσική.

Keywords
Τυχαία Θέματα