Τοποθετήθηκε το άγαλμα του Μεγαλέξανδρου

Τοποθετήθηκε το άγαλμα του Μεγαλέξανδρου18.04.2019Ρεπορτάζ

Τοποθετήθηκε το άγαλμα του στρατηλάτη στην Αθήνα

Στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Ολγας και Βασιλίσσης Αμαλίας δεσπόζει από χθες το περίφημο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που φιλοτέχνησε ο αείμνηστος γλύπτης Γιάννης Παππάς. Συνεργεία του Δήμου Αθηναίων από νωρίς χθες το πρωί έφτασαν στο σημείο και παρουσία του αντιδημάρχου Γιώργου Αποστολόπουλου τοποθέτησαν τον ορειχάλκινο έφιππο ανδριάντα επάνω στο ειδικό βάθρο που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Παντελής Νικολακόπουλος και το οποίο από τη μία πλευρά φέρει το όνομα του

Μακεδόνα στρατηλάτη και, από την άλλη, εκείνο του δημιουργού.

Ενδιαφέρον

Οπως ήταν φυσικό, ο θρυλικός Βουκεφάλας, τον οποίο ιππεύει ο Μέγας Αλέξανδρος, τράβηξε το ενδιαφέρον περαστικών κάθε ηλικίας που δεν έχασαν την ευκαιρία να φωτογραφίσουν το επιβλητικό έργο του Γιάννη Παππά.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν πηγές του Δήμου Αθηναίων στη «δημοκρατία», τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες -πιθανότατα αύριο ή μεθαύριο- σε μια μικρή τελετή.



Σημειώνεται ότι το αριστούργημα του διακεκριμένου γλύπτη, που αγοράστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού το 1993 και εν συνεχεία δωρίστηκε στον Δήμο Αθηναίων, αποτελούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα μουσειακό έκθεμα στο νεοκλασικό κτίριο επί της οδού Ανακρέοντος, που στεγάζει το εργαστήρι του εκλιπόντος από το 2005 δημιουργού του, στου Ζωγράφου. Ο Γιάννης Παππάς ξεκίνησε τη συστηματική έρευνα για το συγκεκριμένο έργο το 1941 και το γλυπτό, μήκους 3,8 και ύψους 3,5 μέτρων, χυτεύθηκε το 1973.

Επειτα από μια οδύσσεια διαπραγματεύσεων αναφορικά με τη χωροθέτησή του, που διήρκεσε 26 ολόκληρα χρόνια, τελικά ο έφιππος Μέγας Αλέξανδρος βρήκε τη θέση του σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Αθήνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τοποθετήθηκε, Μεγαλέξανδρου,topothetithike, megalexandrou