Στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ για 40 χρόνια η μαρίνα Αλίμου

Στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ για 40 χρόνια η μαρίνα Αλίμου17.04.2019Οικονομία

Ανακηρύχθηκε πλειοδότης, έχοντας την υποχρέωση να υλοποιήσει επενδύσεις 50.000.000 ευρώ την επόμενη πενταετία

Πλειοδότης για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου, της μεγαλύτερης στη Βαλκανική, για περίοδο 40 ετών αναδείχτηκε η Ακτωρ Παραχωρήσεις Α.Ε. του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ μέσα από τη διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοπρασίας (e-Auction) που διενήργησε χθες το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων

(ΤΑΙΠΕΔ) για πρώτη φορά σε διαγωνισμό παραχώρησης. Με τη νέα συμφωνία ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ ενισχύει περαιτέρω την παρουσία του στον τομέα των παραχωρήσεων, που αποτελεί στρατηγική επιλογή της διοίκησης.

Μέσω της ηλεκτρονικής δημοπρασίας η βελτιωμένη προσφορά της Ακτωρ Παραχωρήσεις διαμορφώθηκε στα 57.500.000 ευρώ (με όρους Καθαρής Παρούσας Αξίας). Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, η συνολική αξία της συμφωνίας υπερβαίνει τα 177.000.000 ευρώ και περιλαμβάνει το εφάπαξ καταβλητέο ποσό κατά την έναρξη της παραχώρησης, συν ετήσια αμοιβή παραχώρησης πλέον ποσοστού επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της μαρίνας. Ο νέος παραχωρησιούχος θα υλοποιήσει εντός της επόμενης πενταετίας επενδύσεις της τάξης των 50.000.000 ευρώ, μέσω των οποίων η μαρίνα Αλίμου θα εκσυγχρονιστεί και θα μετατραπεί σε έναν κορυφαίου επιπέδου τουριστικό λιμένα.

Αναβάθμιση

Τα έργα ανάπτυξης, πέραν της ριζικής αναβάθμισης των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών και της δραστηριότητας απόθεσης/συντήρησης σκαφών, θα αφορούν επιπλέον την αναγέννηση της χερσαίας ζώνης της μαρίνας μέσω της δόμησης 18.500 τ.μ. κτιριακών εγκαταστάσεων και τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος χώρου υψηλής αισθητικής.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός πόλου τουρισμού και αναψυχής που θα περιλαμβάνει ζώνες πρασίνου και περιπάτου, χώρους αναψυχής και εστίασης, καταστήματα, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, γραφεία, παιδότοπο, χώρους υπαίθριων εκδηλώσεων κ.λπ. Με την προβλεπόμενη αναβάθμιση της μαρίνας Αλίμου αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω η συγκεκριμένη περιοχή του παραλιακού μετώπου της Αττικής, συνεισφέροντας στην ανάδειξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε την Ακτωρ Παραχωρήσεις ως προτιμητέο επενδυτή, λαμβάνοντας υπόψη την αποτίμηση των ανεξάρτητων αποτιμητών και κατόπιν τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων. Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες Αρχές.

Η μαρίνα Αλίμου είναι η μεγαλύτερη μαρίνα στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία κατασκευάστηκε και λειτούργησε τη δεκαετία του 1960. Διαθέτει σήμερα περισσότερες από 1.100 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής διάφορων μεγεθών.

...και σύμβαση στη Ρουμανία για οδικό έργο

Στην υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή οδικού έργου, προϋπολογισμού 180.000.000 ευρώ, προχώρησε η ΑΚΤΩΡ στη Ρουμανία, ως επικεφαλής κοινοπραξίας.

Η σχετική σύμβαση υπεγράφη την Κυριακή, 14 Απριλίου, στο Βουκουρέστι, μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου της ΑΚΤΩΡ Αλέξανδρου Εξάρχου και του γενικού διευθυντή της Εθνικής Εταιρείας Αυτοκινητοδρόμων και Εθνικών Οδών Narcis Neaga σε τελετή που πραγματοποιήθηκε παρουσία της πρωθυπουργού της Ρουμανίας Viorica Dancila και του Ρουμάνου υπουργού Μεταφορών Razvan Cuc.

Το έργο αφορά τη μελέτη και την κατασκευή του τρίτου τμήματος (Lot 3) της περιφερειακής οδού του Βουκουρεστίου, συνολικού μήκους 18 χλμ., το οποίο θα πρέπει να σχεδιαστεί από την κοινοπραξία εντός 12 μηνών και να κατασκευαστεί σε διάστημα άλλων 30 μηνών.
Η θυγατρική του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ εκτελεί αυτή την περίοδο ακόμη τέσσερα μεγάλα οδικά και σιδηροδρομικά έργα στη Ρουμανία. Δύο εξ αυτών είναι ο αυτοκινητόδρομος Baia Mare - Sighetu Marmatiei και το τμήμα Micasasa-Coslariu της σιδηροδρομικής γραμμής Brasov - Simeria, που βρίσκονται μάλιστα ένα βήμα από την ολοκλήρωσή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα