«Το βιβλίο θα βγει νικητής»!

«Το βιβλίο θα βγει νικητής»!02.06.2018Πρόσωπα

Ο πρόεδρος των εκδοτών Β. Ελλάδας Μπάμπης Μπαρμπουνάκης μάς μιλά για το ανανεωμένο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Συνέντευξη στην
Ελένη Σκάρπου

Ξεκίνησε το 1982, έχοντας τη μαγική αύρα της Μελίνας Μερκούρη. Αγαπήθηκε από τον κόσμο και μαζί του εγκαινιάζεται η θερινή περίοδος για βιβλιόφιλους και βιβλιοφάγους. Συντηρεί πάντοτε εκείνο τον ωραίο μύθο για τις βροχές, που το συνοδεύουν σε κάθε του διοργάνωση. Το 37ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

είναι γεγονός, ανοίγοντας τις πύλες του χθες, την πρώτη μέρα του Ιουνίου, την πρώτη μέρα του καλοκαιριού.

Φέτος μάς ήρθε ανανεωμένο και με εντυπωσιακή συμμετοχή εκδοτικών οίκων από όλη την Ελλάδα και φορέων του πολιτισμού. Θα διαρκέσει έως τις 17 Ιουνίου, με περίπτερα στην παραλία του Λευκού Πύργου από το Βασιλικό Θέατρο και το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου έως τη στάση Στρατηγείου.

Οι συνολικές δράσεις του, βέβαια, είναι πολύ περισσότερες, αφού δεν αναδεικνύεται μόνο το βιβλίο σε κάθε του δυνατή διάσταση, αλλά και ο πολιτισμός εν γένει, σε συνδυασμό με τις τέχνες και τα γράμματα. Με μότο «Το βιβλίο είναι παντός καιρού», το φεστιβάλ μάς περιμένει για να χορτάσουμε λέξεις πάνω στο χαρτί και να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, μια και η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη σε έναν από τους μεγαλύτερους ποιητές όλων των εποχών, στον ποιητή του «Ερωτόκριτου» Βιτσέντζο Κορνάρο, εφόσον το 2018 είναι το Ευρωπαϊκό Eτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα σημειωθεί νέο ρεκόρ επισκεπτών κατά τη διάρκεια λειτουργίας του φεστιβάλ. Κάθε χρόνο -και παρά την οικονομική κρίση- εκδίδονται ενδιαφέροντα βιβλία. Αυτό αποδεικνύει ότι το βιβλίο αντέχει στον χρόνο και έχει αγαπηθεί από τους αναγνώστες της πόλης, αλλά και τους επισκέπτες της. Ολα αυτά τα χρόνια οι δεσμοί που έχουν αναπτυχθεί από γενιά σε γενιά και σε όλη την οικογένεια με το Φεστιβάλ Βιβλίου είναι κάτι που συνδυάζεται με τη βόλτα τους στην όμορφη και μοναδική παραλία του Λευκού Πύργου. Μια σχέση μοναδική, λίγο πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, επιλέγουν να ενημερωθούν από τους ανθρώπους των εκδοτικών οίκων για νέες κυκλοφορίες, να αγοράσουν βιβλία, αλλά και να γνωρίσουν από κοντά συγγραφείς που καθημερινά θα βρίσκονται εκεί.

Εκδηλώσεις

Παράλληλα, θα μπορούν να παρακολουθήσουν πάνω από 200 εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνται στον χώρο από νωρίς το απόγευμα και έως αργά το βράδυ. Καλούμε, λοιπόν, όλους τους συμπολίτες μας να στηρίξουν τη μεγάλη γιορτή του βιβλίου και του πολιτισμού» αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας Μπάμπης Μπαρμπουνάκης και μας θυμίζει ότι φέτος θα συναντήσουμε περισσότερους από 150 εκδότες από όλη την Ελλάδα.
«Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε τους ανθρώπους που ζουν στην πόλη μας, να τους δώσουμε βήμα, ώστε να εκφραστούν, να έχουν τον χώρο τους. Εμείς είμαστε δίπλα τους.

Μπορεί κάποτε να είχαμε 248 περίπτερα και τώρα 90 με δύο και τρεις εκδοτικούς οίκους να μοιράζονται ένα περίπτερο για οικονομικούς λόγους, αλλά ελπίζουμε πως το βιβλίο θα βγει νικητής. Οι εγκαταστάσεις μας είναι βελτιωμένες. Υπάρχουν εξέλιξη, αναβάθμιση και ανάπτυξη κι ας έχει επέλθει κρίση στο βιβλίο, κι ας έχουν αλλάξει οι συνθήκες. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από το φεστιβάλ η πιο σημαντική περίοδος για το βιβλίο ήταν η χριστουγεννιάτικη και τώρα είναι η καλοκαιρινή, χάρη σε αυτό» επισημαίνει ο κ. Μπαρμπουνάκης.

Χατζημιχαήλ: Μια αγκαλιά... στον πολιτισμό

Στη διοργάνωση συμμετέχουν η Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη χώρα μας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας ΦΟΔΣΑ, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και για πρώτη φορά το πωλητήριο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης».

«Χαίρομαι που βρίσκομαι στην πόλη μου. Εμείς είμαστε ένας χώρος πολύπλευρος και ήρθαμε εδώ για να παρουσιάσουμε το έργο μας, θέλοντας να αγκαλιάσουμε δράσεις πολιτισμού στο φεστιβάλ, αλλά και μετέπειτα σε άλλους χώρους της Θεσσαλονίκης» δηλώνει η Εύη Χατζημιχαήλ, η υπεύθυνη του πωλητηρίου του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης».
Ωρες λειτουργίας φεστιβάλ: Δευτέρα - Σάββατο: 18.30-23.00,Κυριακή: 11.00-14.00 και 18.30-23.00

Keywords
Τυχαία Θέματα