Στο Στρασβούργο βράβευσαν τους προστατευόμενους μάρτυρες (που εδώ αποκαλούν... κουκουλοφόρους)

Στο Στρασβούργο βράβευσαν τους προστατευόμενους μάρτυρες (που εδώ αποκαλούν... κουκουλοφόρους)02.06.2018Πρόσωπα

Τίμησαν αυτούς που κάποιοι στην Ελλάδα θέλουν να αποκαλούν «κουκουλοφόρους»

Ο όρος «μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος» βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στη χώρα μας, με αφορμή την υπόθεση Novartis. Οι συγκεκριμένοι μάρτυρες χαρακτηρίστηκαν «κουκουλοφόροι», ενώ δέχτηκαν συντονισμένα πυρά από τους φερόμενους ως πρωταγωνιστές στη

συγκεκριμένη υπόθεση, σε μια προσπάθεια να αποδομηθούν οι μαρτυρίες τους.

Ωστόσο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πλέον κοινή πεποίθηση ότι οι αποκαλούμενοι whistleblowers είναι οι ήρωες της εποχής μας και πρέπει να απολαμβάνουν πλήρη προστασία και φροντίδα. Αλλωστε, σκάνδαλα παγκόσμιας φοροδιαφυγής και αποφυγής, όπως τα Panama Papers, τα Paradise Papers ή τα LuxLeaks, αποκαλύφθηκαν μέσα από τις δικές τους μαρτυρίες.

Πρώτη φορά

Την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος βραβεύτηκαν για την προσφορά τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το βραβείο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προς δημοσιογράφους, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και υπερασπιστές της αλήθειας δόθηκε, ύστερα από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, στον πρώην εργαζόμενο της PWC που αποκάλυψε τα LuxLeaks, τον Ραφαέλ Αλέ, και στον Σλοβάκο δημοσιογράφο Γιαν Κούτσιακ, ο οποίος δολοφονήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, γιατί ερευνούσε σκάνδαλα διαφθοράς στη χώρα του.



Το συγκεκριμένο βραβείο ήταν αφιερωμένο στο όνομα της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια και οι νικητές ανακοινώθηκαν, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, από την αδερφή της, την Κορίνα Βέλλα. Ο Ραφαέλ Αλέ αφιέρωσε το βραβείο στους συγγενείς της άτυχης δημοσιογράφου αλλά και στη σύζυγό του, δίνοντας έμφαση στον ρόλο των ανθρώπων που τους στηρίζουν χωρίς οι ίδιοι να έχουν επιλέξει αυτόν τον δρόμο.

Η κριτική επιτροπή του βραβείου απαρτίστηκε από τους ευρωβουλευτές Μαρίζα Ματίας, Στέλιο Κούλογλου και Μιγκέλ Ουρμπάν, τους δημοσιογράφους Ζουλιέτ Γκάρσαιντ, Μάθιου Καρουάνα Γκαλίθια, Φρέντερικ Ομπερμάγιερ, Τσαν Ντουντάρ και Γιάννα Παπαδάκου, και τη whistleblower Στεφανί Ζιμπό.

«Δημιουργήσαμε μια επιτροπή που θα δώσει το βραβείο σε αυτούς που πραγματικά το αξίζουν» είπε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ενώ η Γιάννα Παπαδάκου υπογράμμισε: «Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος δεν βρέθηκαν στο στόχαστρο, αλλά βραβεύτηκαν για την προσφορά τους και τη συμβολή τους στην προσπάθεια να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να τιμωρηθούν όσοι εμπλέκονται σε σκάνδαλα, διασπάθιση δημόσιου χρήματος και εξαπάτηση των φορολογούμενων πολιτών».

Keywords
Τυχαία Θέματα