Μειώσεις έως 7.500 € στα πρόστιμα για μαύρη εργασία

Μειώσεις έως 7.500 € στα πρόστιμα για μαύρη εργασία02.06.2018Άρθρα

Με την προϋπόθεση να γίνει πρόσληψη του αδήλωτου εργαζομένου. Ποιες άλλες ρυθμίσεις περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας

Από τον
Νάσο Χατζητσάκο

Τη δυνατότητα να μειώσουν το πρόστιμο των 10.500 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο έως και τα 3.000 ευρώ, εφόσον τον προσλάβουν, θα δώσει σε πολλούς εργοδότες το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση. Σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα, όταν θα διαπιστώνεται απασχόληση αδήλωτου εργαζομένου το πρόστιμο θα ανέρχεται

σε 10.500 ευρώ.

Το ίδιο θα ισχύει και σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος μη δηλωμένου απασχολούμενου. Εάν, μάλιστα, ο εργοδότης ελεγχθεί και διαπιστωθεί ότι διαπράττει ξανά το ίδιο αδίκημα εντός των επόμενων τριών ετών, το πρόστιμο θα αυξάνεται κατά 100% και στη συνέχεια κατά 200%. Οσοι εργοδότες προχωρήσουν σε πρόσληψη του αδήλωτου εργαζομένου, θα έχουν όμως σημαντική μείωση του προστίμου που θα περιορίζεται: α) σε 7.000 ευρώ εάν τον προσλάβουν για τουλάχιστον τρεις μήνες, β) σε 5.000 ευρώ εάν τον προσλάβουν για έξι μήνες και γ) σε 3.000 ευρώ εφόσον του κάνουν ετήσια σύμβαση.

Επίσης, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται οι εξής ρυθμίσεις:

1 Καθορίζεται ότι από τις αρχές του 2019 το δικαίωμα σύνταξης αρχίζει τον επόμενο μήνα από εκείνον που υποβλήθηκε η αίτηση συνταξιοδότησης.

2 Ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας ορίζεται η 26η Δεκεμβρίου.

3 Δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) θα μπορούν να είναι άστεγοι, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων.

4 Το ΚΕΑ αποσαφηνίζεται ότι είναι αφορολόγητο, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή Ταμεία και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια. Επίσης, το δηλούμενο εισόδημα δεν περιλαμβάνει το επίδομα αναδοχής, τα μη ανταποδοτικά επιδόματα αναπηρίας και το επίδομα κατάρτισης ανέργων.

5 Για την ασφάλιση των αγροτών στον ΕΦΚΑ θα απαιτείται η υποβολή απογραφικού δελτίου.

6 Επιχειρηματίες που αναθέτουν σε εργολάβο την ολοκλήρωση ενός έργου ευθύνονται για την καταβολή των αποδοχών, των εισφορών αλλά και τυχόν αποζημίωσης προς τους εργαζομένους.

7 Σε περίπτωση τουριστικών επιχειρήσεων, οι καταρτιζόμενοι δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 17% του προσωπικού ή τα 40 άτομα, κατ' ανώτατο όριο.

8 Αλλαγές προωθούνται στη χορήγηση του επιδόματος αφερεγγυότητας. Βάσει του νομοσχεδίου θα καταβάλλονται ανεξόφλητες αποδοχές, λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, μέχρι τριών μηνών, που προέρχονται από σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας που συνάφθηκε έως έξι μήνες πριν από την υποβολή αίτησης για πτώχευση.

9 Παραμένουν στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ όσοι συμμετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης. Ο χρόνος αυτός, υπό προϋποθέσεις, θα μετρά ως χρόνος ανεργίας.

10 Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) αναγνωρίζεται στο εξής ως ισότιμος κοινωνικός εταίρος (με τη ΓΣΕΕ, τον ΣΕΒ, την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ).

11Υπεύθυνη για τα ασυνόδευτα ανήλικα θα είναι η Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας. Ο αρμόδιος εισαγγελέας θα διορίζει επίτροπο στο ασυνόδευτο ανήλικο.

Απαλλαγές από πρόσθετα τέλη και τόκους για τα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ

Τη δυνατότητα να απαλλαγούν από πρόσθετα τέλη, τόκους και προσαυξήσεις θα έχουν μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου τα εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) για οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία τελούν σε «εύλογη αμφιβολία».
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, «βεβαιωμένες ή μη οφειλές προς φορείς ασφάλισης, οι οποίες καταλογίστηκαν σε ΟΤΑ, σε συνέχεια δικαστικών αποφάσεων που έκριναν ότι απασχολούμενοι σε προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σχολικοί φύλακες υπάγονται στην πλήρη ασφάλιση των φορέων αυτών, απαλλάσσονται των επιβληθέντων πρόσθετων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων».

Η ρύθμιση θα εφαρμόζεται αναλόγως για βεβαιωμένες ή μη οφειλές προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες καταλογίστηκαν σε εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ που τελούσαν σε εύλογη αμφιβολία περί την υποχρέωση καταβολής εισφορών, λόγω δυσχερώς ερμηνευόμενων νομικών ζητημάτων. Ο τρόπος καταβολής αυτών των οφειλών θα καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ.

Στο μεταξύ, από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ ανακοινώθηκε χθες ότι δόθηκε παράταση στην καταβολή των εισφορών μη μισθωτών Απριλίου και στην υποβολή αίτησης συμψηφισμού πιστωτικού υπολοίπου με τρέχουσες εισφορές (όπως αυτό προέκυψε από την εκκαθάριση των εισφορών έτους 2017) μέχρι την Παρασκευή 8 Ιουνίου. Επίσης, εγκρίθηκε η φιλοξενία σε ιδιωτικές κατασκηνώσεις για 3.000 παιδιά δικαιούχων του τ. ΟΑΕΕ, από έξι έως 16 ετών. Η επιλογή θα γίνει αποκλειστικά με ηλεκτρονική κλήρωση. Οι αιτήσεις υποβάλλονται διαδικτυακά (efka.gov.gr) έως τις 3 μ.μ., την Τετάρτη 6 Ιουνίου.

Υπό όρους διαγραφή παλαιών οφειλών για διπλοασφαλισμένους

Τη δυνατότητα διαγραφής οφειλών σε βάρος ασφαλισμένων που είχαν παράλληλη ασφάλιση και οι οποίες δημιουργήθηκαν λόγω «εύλογης αμφιβολίας» έως και το 2016 θα δώσει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας μετά την ψήφισή του.

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, «βεβαιωμένες ή μη οφειλές προς πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο, οι οποίες δημιουργήθηκαν λόγω εύλογης αμφιβολίας ως προς την υποχρέωση υπαγωγής ή μη στην παράλληλη ασφάλιση δύο ή περισσότερων πρώην φορέων ασφάλισης ή του Δημοσίου για το χρονικό διάστημα έως 31/12/2016, δύνανται να διαγράφονται ή να απαλλάσσονται τυχόν επιβληθέντων πρόσθετων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων, σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στο παρόν άρθρο». Φυσικά, τυχόν καταβληθέντα από τους ασφαλισμένους ποσά έναντι αυτών των οφειλών δεν επιστρέφονται και δεν αναζητούνται.

Κριτήρια

Η εύλογη αμφιβολία θα αποδεικνύεται από τα ακόλουθα κριτήρια: α) ύπαρξη δικαστικής απόφασης υπέρ του οφειλέτη, β) ύπαρξη αντίθετων δικαστικών αποφάσεων επί του ίδιου δυσχερώς νομικού θέματος, γ) προηγούμενη μακρόχρονη πρακτική της διοίκησης, συνεπεία της οποίας είχε δημιουργηθεί στα υπόχρεα πρόσωπα η πεποίθηση περί μη υπαγωγής στην ασφάλιση, δ) ύπαρξη διαφορετικών οδηγιών και ε) πλήρης ασφάλιση από απασχόληση κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Για την επίλυση των ασφαλιστικών αμφισβητήσεων θα εκδίδεται -για κάθε εξεταζόμενη κατηγορία ασφαλισμένων- απόφαση του υπουργού Εργασίας με την οποία καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις εξαίρεσης από την υποχρεωτική ασφάλιση των εξεταζόμενων ασφαλιστικών περιπτώσεων. Για την υπαγωγή των ασφαλισμένων στην υπουργική απόφαση επίλυσης ασφαλιστικής αμφισβήτησης θα υποβάλλεται σχετικό αίτημα από τους ενδιαφερομένους στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, του ΕΤΕΑΕΠ και των λοιπών φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Keywords
Τυχαία Θέματα