Γκρεμίστηκε ο υποτακτικός της Μέρκελ

Γκρεμίστηκε ο υποτακτικός της Μέρκελ02.06.2018Ειδήσεις

Μεγάλο πρόβλημα οι 84 έδρες! Χείρα βοηθείας από τον... Podemos Ιγκλέσιας

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Πρωθυπουργός της Ισπανίας έγινε χθες ο ηγέτης των Σοσιαλιστών (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ, μετά την υπερψήφιση πρότασης μομφής κατά του απερχόμενου ηγέτη Μαριάνο Ραχόι, στον απόηχο του σκανδάλου Γκουρτέλ για τα μαύρα ταμεία του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος. Ο Σάντσεθ είδε την Παρασκευή 180 βουλευτές να στηρίζουν την πρόταση μομφής που κατέθεσε, από το σύνολο των 350, 169 να την καταψηφίζουν και έναν να απέχει. Οπως είπε

στην ομιλία του, «το “ναι” στην πρόταση μομφής δεν είναι “ναι” στο PSOE, αλλά στη δημοκρατία». Με το που υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής, η πρόεδρος της Βουλής Ανα Παστόρ ενημέρωσε τον βασιλιά Φίλιππο και ετοίμασε το βασιλικό διάταγμα για την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης.

Ο Πέδρο Σάντσεθ γίνεται έτσι ο έβδομος πρωθυπουργός στα χρόνια της δημοκρατίας στην Ισπανία και αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα τη Δευτέρα. Η κυβέρνησή του θα διοριστεί την ερχόμενη εβδομάδα. Προβληματισμός εγείρεται βέβαια από το γεγονός ότι οι Σοσιαλιστές διαθέτουν 84 έδρες σε σύνολο 350 στην Κάτω Βουλή της Ισπανίας και θα χρειαστούν τη στήριξη τουλάχιστον τεσσάρων κομμάτων για να περάσουν νομοθετήματα που απαιτούν τη στήριξη 176 βουλευτών.

Χείρα βοηθείας έτεινε στον ηγέτη του PSOE ο επικεφαλής των Podemos, που πρότεινε στον Σάντσεθ να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να σχηματίσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Αγκάθι» για τη συνεργασία αποτελεί η πρόθεση του σοσιαλιστή να εφαρμόσει τον προϋπολογισμό που ψήφισε η κυβέρνηση Ραχόι.

«Δεν μπορείτε να υποστηρίζετε ότι το κυβερνητικό σας πρόγραμμα είναι ο προϋπολογισμός του ΡΡ» τόνισε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας στην ομιλία του στη Βουλή, ενώ η εκπρόσωπος του κόμματος Ιρένε Μοντέρο δήλωσε ότι σε αυτή την περίπτωση ο Σάντσεθ θα βρει μπροστά του τους Podemos και τους συμμάχους τους.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, ο οποίος έχει υποσχεθεί εκλογές, χωρίς όμως να ορίσει χρονοδιάγραμμα, φαίνεται ότι θα σχηματίσει μια εύθραυστη κυβέρνηση με φόντο τις κάλπες, που κανονικά πρέπει να στηθούν το 2020. Χθες, πάντως, τα συγχαρητήρια και την εμπιστοσύνη του προς τη νέα κυβέρνηση εξέφρασε ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ την ελπίδα ότι το κυβερνητικό σχήμα θα είναι σταθερό εξέφρασε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Τα πολλά... μακροβούτια στα μαύρα ταμεία «έκαψαν» τον υποτακτικό της Μέρκελ!

Τελικά τα... μακροβούτια στελεχών του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας στα μαύρα ταμεία του κόμματος, το τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλόνισε τη χώρα τα τελευταία χρόνια, έγιναν η αφορμή να «καεί» πολιτικά και ο Μαριάνο Ραχόι. Ενα από τα πιο «αγαπημένα παιδιά» της Ανγκελα Μέρκελ τα προηγούμενα έτη, κατά τα οποία το Βερολίνο και ο Σόιμπλε αλώνιζαν την Ευρώπη και ειδικά τον φτωχό Νότο με τις άγριες πολιτικές λιτότητας που επέβαλλαν.

Ομως, από χθες ο Ραχόι δεν έχει να διαχειριστεί μόνο τον «πονοκέφαλο» της απώλειας του πρωθυπουργικού θώκου, καθώς πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος και με τους -πολλούς- επικριτές του στο εσωτερικό του δεξιού Λαϊκού Κόμματος, του οποίου ηγείται.
Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, ήδη έχει ανοίξει κύκλος εσωκομματικών διαβουλεύσεων με θέμα την παράδοση των σκήπτρων της αρχηγίας σε άλλο, πολιτικά άφθαρτο, στέλεχος. Ενισχύοντας την επιχειρηματολογία τους, οι επικριτές του Ραχόι τονίζουν ότι η παραμονή του στην ηγεσία απλώς θα διευκολύνει το έργο των αντίπαλων κομμάτων σε ενδεχόμενες νέες εκλογές.

Πάντως, η άποψη εκείνων που ζητούν την απομάκρυνση του Ραχόι από την προεδρία του κόμματος, τουλάχιστον προσώρας, συγκρούεται με τη γνώμη και τη στάση της εθνικής επιτροπής του κόμματος, που συνεχίζει να υποστηρίζει ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας εξακολουθεί να αποτελεί «την καλύτερη εγγύηση για την ενότητα του PP».

Keywords
Τυχαία Θέματα