Το πανό του Στρατούλη με πρόσκληση ΣΥΡΙΖΑ

Το πανό του Στρατούλη με πρόσκληση ΣΥΡΙΖΑ01.12.2018Παρασκήνιο

Η επεισοδιακή συνεδρίαση για τον ΟΤΕ περιλάμβανε και συλλήψεις!

Από την
Κατερίνα Κανάκη

Από τις πιο έντονες στιγμές που έχει ζήσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι η σύλληψη των συνδικαλιστών του ΟΤΕ, ανάμεσα στους οποίους και ο Δημήτρης Στρατούλης (κατόπιν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ), μετά την ανάρτηση

πανό στα θεωρεία κατά της ιδιωτικοποίησης του οργανισμού.

Ηταν το 2006, όταν ψηφιζόταν στην Ολομέλεια η επίμαχη ρύθμιση, με τα κόμματα να είναι «στα κάγκελα». Τότε οι συνδικαλιστές, ύστερα από επίσημη πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ, ανέβηκαν στα θεωρεία, ξεδίπλωσαν πανό και άρχισαν να βροντοφωνάζουν συνθήματα κατά της επερχόμενης αποκρατικοποίησης. Η διαμαρτυρία τους επιβάρυνε την ήδη φορτισμένη ατμόσφαιρα, με τη συνεδρίαση να διακόπτεται και τον προεδρεύοντα Γιάννη Τραγάκη να ζητεί την άμεση σύλληψή τους, επικαλούμενος τον Κανονισμό.

Η φρουρά τότε συνέλαβε τους συνδικαλιστές και τους οδήγησε στο φρουραρχείο, όπου παρέμειναν λίγο περισσότερο από μία ώρα και ακολούθως αφέθηκαν ελεύθεροι. Το περιστατικό οδήγησε σε ολόκληρη συζήτηση για το αν θα έπρεπε να ασκηθεί δίωξη εναντίον τους, με τους μεν να υποστηρίζουν πως ο νόμος ξεκάθαρα μιλά για δίωξη όποιου παρακωλύει τις κοινοβουλευτικές εργασίες και τους δε να καταγγέλλουν ποινικοποίηση της διαμαρτυρίας.

Σε κάθε περίπτωση, εκείνο το βράδυ υπερψηφίστηκε η κατάργηση του ελάχιστου ορίου συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ, παρά την επεισοδιακή συνεδρίαση και την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων της Αριστεράς. Ο δε Γιώργος Παπανδρέου είχε καταφερθεί εναντίον της Ν.Δ., μιλώντας για «πραξικόπημα της κυβέρνησης» και υποστηρίζοντας ότι βιάζεται να πουλήσει έναν εθνικό πλούτο που δεν της ανήκει.

Στη συνέχεια αποχώρησε και το ΚΚΕ, καταδικάζοντας το έγκλημα της κυβέρνησης απέναντι στον ΟΤΕ, «το οποίο δεν αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της Ν.Δ., αλλά ολοκλήρωση του εγκλήματος που άρχισε επί ΠΑΣΟΚ και ολοκληρώνεται τώρα». Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο εξέφρασε την αντίθεσή του στην «εκποίηση της δημόσιας περιουσίας», αλλά κατηγόρησε και τη Ν.Δ. για «παρείσφρηση» τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια. Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις...

Keywords
Τυχαία Θέματα