Το ΚΘΒΕ «παίζει» με τις νότες!

Το ΚΘΒΕ «παίζει» με τις νότες!04.05.2018Πρόσωπα

Η Χρύσα Τουμανίδου μιλά για τους ηθοποιούς - τραγουδιστές και την παράσταση στο Μέγαρο της Θεσσαλονίκης

Από την
Ελένη Σκάρπου

Δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Για την ακρίβεια, δεν ξανάγινε ποτέ στα θεατρικά χρονικά και σίγουρα θα αποτελέσει μια πολύ ωραία ιδέα για το μέλλον, αν θέλουμε να βλέπουμε τις παραστάσεις και τις μουσικές τους να διαγράφουν τη δική τους πορεία μέσα στο πέρασμα

του χρόνου.
«Οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος τραγουδούν» είναι ο τίτλος της συναυλίας που θα απολαύσουμε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 7 Μαΐου, στις 21.00, στο κτίριο Μ2, στην Αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης».
Πρόκειται για μια συνεργασία ανάμεσα στους δύο φορείς, ώστε να ταξιδέψουμε με κομμάτια που έλαμψαν στο σανίδι, που συνόδευσαν με τον καλύτερο τρόπο όσα είδαμε και ακούσαμε επί σκηνής. Μελωδίες που έντυσαν παραστάσεις ξυπνούν παλιές αλλά και πρόσφατες μνήμες.

Από καρδιάς

Δεκατέσσερις ηθοποιοί τραγουδούν 28 τραγούδια σπουδαίων συνθετών που συνεργάστηκαν με το ΚΘΒΕ, όπως ο Κώστας Βόμβολος, η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Δημήτρης Καμαρωτός, ο Γιώργος Κουρουπός, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Μίνως Μάτσας, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Κορνήλιος Σελαμσής, ο Γιώργος Χριστιανάκης και άλλοι, ενώ τους ηθοποιούς συνοδεύει ζωντανή ορχήστρα. «Αχ, αυτά τα τραγούδια που τρυπώνουν στο μυαλό και δεν λένε να φύγουν...

Δεν πρόκειται για μια ιστορική αναδρομή του ΚΘΒΕ, αλλά για μια αναδρομή από καρδιάς, εντελώς προσωπική, μέσα σε υπέροχες μουσικές από παραστάσεις που παίξαμε και που είδαμε. Ενα μεγάλο ευχαριστώ στους φίλους και συναδέλφους που ονειρεύτηκαν μαζί μου αυτή τη συναυλία και βοήθησαν, ο καθένας με τον τρόπο του, στην υλοποίησή της» δηλώνει η Χρύσα Τουμανίδου, που υπογράφει τη σκηνοθετική επιμέλεια και τη μουσική διδασκαλία.



Υπό την καθοδήγησή της τραγουδούν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ Ελευθερία Αγγελίτσα, Μομώ Βλάχου, Στεφανία Ζώρα, Σοφία Καλεμκερίδου, Νίκος Καπέλιος, Γιώργος Κολοβός, Γιάννης Μαστρογιάννης, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, Χρήστος Παπαδημητρίου, Κώστας Σαντάς, Εύη Σαρμή, Γιάννης Τσάτσαρης, Ορέστης Χαλκιάς.

Σαν συναυλία

«Δεν το έχω δουλέψει ως κάτι επετειακό. Στην πραγματικότητα ήταν μια ιδέα του καλλιτεχνικού μας διευθυντή, του Γιάννη Αναστασάκη, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής. Αφού έχουμε τόσους ηθοποιούς που τραγουδούν καλά, γιατί να μην κάνουμε και μια δική μας συναυλία; Αυτή λοιπόν θα είναι, γενικώς, η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο. Η αλήθεια είναι ότι ήταν πολύ δύσκολο να διαλέξω ανάμεσα σε τόσα τραγούδια. Πολλά δεν τα ήξερα κιόλας. Τα άκουσα, τα ξανάκουσα και προσπαθούσα να τα φανταστώ σε μια συναυλία. Σκεφτόμουν τι όμορφα τραγούδια έχουν γραφτεί. Σαφώς υπάρχει πολύ μεγάλη ιστορία από παλαιότερες ηχογραφήσεις, ωστόσο και οι παλαιότεροι συνθέτες και οι νεότεροι προσπαθούν σε κάθε παράσταση να πουν την ιστορία χρησιμοποιώντας έναν άλλο κώδικα, τη γλώσσα της μουσικής, και το κατάφερναν και τότε - όπως και τώρα, με διαφορετικό όμως τρόπο. Είναι πολύ ωραίο να συμβαίνουν μουσικές ή θεατρικές παραστάσεις. Η δυσκολία όμως η οικονομική κάνει το πράγμα να κολλάει, ενώ υπάρχει πολύ καλλιτεχνικό υλικό από σκηνοθέτες, συγγραφείς και συνθέτες» τονίζει η Θεσσαλονικιά ηθοποιός, που δεν σταματά να πιστεύει πως «Χωρίς τη μουσική η ζωή θα ήταν ένα λάθος» - ένα από τα αγαπημένα της αποφθέγματα από τον Φρίντριχ Νίτσε.

Με τις μελωδίες μισού αιώνα!

«Εχω κάνει μια επιλογή από το αρχείο του θεάτρου. Αν και ο όγκος ήταν πολύ μεγάλος, το παλαιότερο που θα ακούσουμε είναι από παράσταση του 1977 και το πιο πρόσφατο από παράσταση του 2018. Εχω μπερδέψει κωμωδίες, τραγωδίες, πιο σύγχρονα έργα, παλαιότερα έργα, έχοντας στο μυαλό μου τρεις θεματικές.
Ξεκινάμε με μουσικές από παιδικές παραστάσεις, προς το μέσον θα ακούσουμε μουσικές για τον έρωτα και προς το τέλος πηγαίνουμε σε μουσικές που έχουν να κάνουν με τον πόλεμο, τον θάνατο κ.λπ. Ολα αυτά φτιάχνουν μια παράσταση ή, για να το πούμε καλύτερα, μια συναυλία, γιατί κατά βάση αποτελείται από τραγούδια με λίγη πρόζα και χορογραφίες. Η κίνηση και ο λόγος έχουν έρθει για να εμπλουτίσουν το όλο θέαμα» επισημαίνει η Χρύσα, που ξεθάβει μουσικές από το χρονοντούλαπο του ΚΘΒΕ, ενώ οι πρόβες άρχισαν, σε χαλαρούς ρυθμούς, από τα τέλη του Ιανουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα